Skocz do zawartości
ozim87

czy to samiec czy samica

Rekomendowane odpowiedzi

Na jednym z forów był kiedyś temat o tym jak rozpoznać płeć pterapogonów. Autorem był chyba Tester.

Muszą być najedzone i wtedy widać na brzuchu jeden lub dwa wypustki. Nie pamiętam tylko który to samiec, a który samica.

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luźne tłumaczenie kolegi Testera :

"Pterapogon kauderni, ze wzgledu na latwosc wystepowania  tarla nazywany jest ’gupikiem’ akwarystyki morskiej. Jednak najwiekszym  problemem dla hodowcow tej rybki jest dobranie pary. Wynika to z tego ze u tych  ryb, jak dotychczas sadzono brak jest dymorfizmu plciowego. Jednak  Mindy van  Leur z Marine Breeding Initiative's breeding forums opracowala metode dajaca 100% pewnosci przy okreslaniu plci u tego  gatunku. Warunkiem tej metody jest ‘upasienie’ rybki poniewaz tylko wtedy  ujawniaja sie cechy dymorfizmu plciowego. Otoz za para pletw piersiowych jest  widoczny maciupki wyrostek ktory jest pojedynczy u samicy a podwojny u samca."

link do oryginału :

http://www.advancedaquarist.com/blog/how-to-determine-the-sex-of-banggai-cardinalfish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jakby mial podwójny to z pewnoscia byl by to samiec :)

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

""dorosły samiec ma większy ryj  (pojemniejszy) od samicy - samica ma bardziej pyszczek jak dziób, samiec jak wrota od hangaru wink.png"

Miałem parkę i różnica jest widoczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie ale chyba zaryzykuje i dokupie samiczke. Tylko boje sie zeby nic jej sie nie stalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

""dorosły samiec ma większy ryj (pojemniejszy) od samicy - samica ma bardziej pyszczek jak dziób, samiec jak wrota od hangaru wink.png"

Miałem parkę i różnica jest widoczna

pokaze ci parke. nie zgadniesz :)

to nie jest cecha dymorfizmu P :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra :D No może i nie ale moje się od siebie różniły :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis po karmieniu dokladnie zobaczylem, mam samca. Teraz pytanie jak kupie mu samice to jak ja wsadzic zeby samczyk jej nie zalatwil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi