Skocz do zawartości
Vermont

Akwarium 180l od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

och to spoebie wyobraż że mam jaszcurke i 3 akwa w mojim pokoju i tym sie zajmuję i mama z babcią pieniadze mi dają na pokarm sól itp na rachunki za prad nikt nie nażeka co prawda przynajmniej raz na tydzień korki wywala ;) co zdziwiony, że mam 12 lat i sie zajmuje tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz 12 lat i potrafisz się tym odpowiednio zająć - to każdy z nas jak najbardziej to pochwala - że ja nie mam takiej babci :P

Sam mam 3 w wieku 14,12 i 8 i każde od małego ma jakieś zwierzątko - ale do morskiego jeszcze nie dorośli :)

W każdym razie - nadal czeka Cię nauka i dużo czytania ... no i czasami warto posłuchać rad ciut `starszych` morszczaków - niekoniecznie wiekiem,a doświadczeniem w prowadzeniu solniczek :)

Nie wspomnę ,że każdy z nas chętnie by zobaczył kilka fotek Twoich baniaczków i terrarium.

Co do odpieniacza - daj ogłoszenie w dziale `KUPIĘ` - może ktoś się odezwie i się dogadacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do fotek moge morskiego i 1 słodkowodnego i jeszcze ogłoszenia nie daje 

ale najgorsze jest to że jak będe mieć już cały sprzęt to ja nie będe umiał hydrauliki zaistalować ;/ a faceta w domu nie ma tylko ja babcia i mama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Krakowie i okolicach jest kilku morszczaków - poszukaj, może podjedź do któregoś - zobacz jak to wygląda - w większości `posoleni` są pomocni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej jakiego pokolca lub podobną rybę polecacie mi do 180l? chciałem mieć żółtka i innego pokolca czy coś podobnego która będzie dobra do takiego litrażu : zebrasoma scopas,hepatus,acanthurus olivaceus czy może siganus volpinus ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego :) wszystkie te ryby nie nadają się to takiego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz "co polecacie" Nikt nie poleci ci ryb które potrzebują większego zbiornika jak 200L. To jest twoja decyzja co tam wsadzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym - żebyś najpierw postawił te 180l ,potem poczekał na dojrzewanie, ustabilizował parametry i po tym czasie będziesz wiedział czy możesz wpuścić pokolca czy nie. Oczywiście ludzie wpuszczają i do mniejszych zbiorników - ale nie mnie oceniać. 

A chcesz mieć pokolce i czyste sumienie - cóż zacznij od 500l :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi