Skocz do zawartości
Vermont

Akwarium 180l od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakładam akwarium 180 l. Czy w eRybce w przystępnej cenie wykonują akwaria na wymiar? Jaki wymiar dobry na akwarium 180 l?Czy odpieniacz aquamedic midiflotor nadawał by się?Jaka dobra i tania belka oświetleniowa to takiego litrażu (będą miękkie i lps).jak wydajne pompki cyrkulacyjne? jaka pompa obiegowa i jaki litraż sumpa? Chciałbym jak najtaniej założyć to akwarium ale żeby wszystko było ok.pozdrawiam :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż - o cenę musisz zapytać erybke - wystarczy pewnie zadzwonić :)

Jaki dobry wymiar - osobiście podoba mi się akwa kolegi - 60x60x50 , do tego miał sumpa itd. - ale jego akwarium ogólnie bardzo ładnie wyglądało i było zadbane, ale sam musisz zdecydować - czy chcesz kostkę, czy prostokąt - biorąc pod uwagę oczywiście oświetlenie jakie chcesz zasosować.

Midiflotor - odpada - min. to będzie deltec APF 600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a oświetlenie? kostka odpada prostokąt ale niewiem jaki wymiar wysokość dobra chyba byłaby 40/45 cm a dłudość i szerokość to nie wiem a oświetlenie? ten odpienek co mówiłeś ile kosztuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie - pytanie jakie koralowce, jakie ryby - światło - T5 ,HQI , może Led ? Może jakaś hybryda ?

Morskie -  morskim - ale każde jest inne - niby podobnie prowadzone,ale inaczej. Masz jakiś zarys tego co chcesz mieć ? Wzorujesz się na jakimś baniaku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam zarysu i nie wzoruje się a gdyby tak wysokosc 45 szerokość 40 a długośc taka żeby był0 to 180l co do oświetlenia t5 chciałbym a korale to miękkie i lps co do ryb nie wiem marzył mi się żółtek :)mam jeszcze w starym akwa 2 błazny garbika i piżamke 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45hx40x100 = 180l  , jeśli T5 - to przy tej długości 39W razy chociaż 4 lub 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż - pewnie ,że za małe :) każde jest za małe - ale widujemy je w 200l baniakach - sam bym nie wpuścił. To też - w moim mniemaniu kwestia reszty obsady - sam miałem rekina - tylko co z tego jak pływał sam - bo co nie wpuściłem to chciał zjeść :D 

Źródła tez różnie podają - 300l, widzę 600l , 800l - musisz to przemyśleć - osobiście odradzam w takim małym baniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten odpieniek dał by radę? http://korale.pl/aquarium-systems-odpieniacz-400.html jakiej wielkości sump? jaka pompa obiegowa?

Nie wydaje mi sie żeby ten odpieniek był ok...

Sump taki aby pomieścił tobie to co chcesz mieć w sumpie :D

Obieg powyżej 2000l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za cenę tego odpieniacza co podałeś linka, kupisz naprawdę jakiś konkret używany od kogoś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha chodzi mi oto żeby tanio to zrobić a czemu ten odpienek rady nie da? czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okey - tanio - większość z nas chce tanio i dlatego część z nas kupuje sprawdzone odpieniacze - ale używane - wtedy za małą cenę mamy jakość, a jak kupisz coś nowego, ale nieznanego - to nie jestem pewien czy zrobisz to tanio :)

Ten kosztuje pięć stów - i dobrze Ci kolega napisał - w tej cenie kupisz dużo lepszy - tylko ,ze używany.Ważne by był sprawny i zadbany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi