Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2014 Część wszystkim ;-) Znudzony delikatnie akwarystyką słodkowodną postanowiłem spróbować sił w akwarystyce morskiej. Od dawna chorowałem na akwarium fluvala z serii edge i udało mi się to akwarium w końcu kupić :-P Od razu w głowie pojawiła się wizja baniaczka w którym tętni życie :-) Tak więc akwarium już jest i na dniach kurier przywiezie resztę osprzętu. Nie mogę się już doczekać :-) Zamówiłem odpieniacz fluval sea, grzałkę fluval 50w, falownik hydor 900l/h, piasek bora-bora, sól fluval sea. Mam nadzieję, że jakoś to wszystko zamieszczę w tym zbiorniku. Kilka fotek jak akwarium się prezentuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Czerwiec 2014 Witamy Cóż - na chwilę obecną to ładna lampka - powodzenia w zasiedlaniu - nie zapomnij o skale i aktualizuj temat co jakiś czas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Czerwiec 2014 No właśnie lampka. Właśnie przyszło kilka nowych rzeczy i już zaczynają się problemy :/ odpieniacz jest masakrycznych rozmiarów i nie ma opcji, że zmieści się w tym mikrusie. Więc poszukam czegoś mniejszego albo zrezygnuję z odpieniacza. Myślicie, że bez odpieniacza to będzie funkcjonowało? Z tego co czytam to wiele osób odpieniacza nie używa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Czerwiec 2014 Przy regularnych podmianach takie maleństwo spokojnie obędzie się bez odpieniacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Czerwiec 2014 (edytowane) A możesz coś więcej napisać o tej soli, żeby nie okazała się za bogata na start, bo później z glonów nie wyjdziesz...a tak to witamy w gronie posolonych ...powodzenia ps. jak możesz zrób zdjęcie drugiej strony worka z solą, tak aby widać było parametry Edytowane 7 Czerwiec 2014 przez enigma17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Czerwiec 2014 Hehe dobre pytanie. Nie mam pojęcia szczerze mówiąc. Dopiero czytam i uczę się podstaw. Dodaję zdjęcie, mam nadzieję że coś widać. Jedno opakowanie jest na 38 litrów wody. Dzisiaj dotarł również piasek, nie kupiłem żywego bo bałem się, że może być stary albo coś z nim przywlekę, takie zboczenie towarzyszące hodowli paletek :-P Jutro zabieram się za czyszczenie piasku i zalewanie akwarium ro oraz dodanie soli. Niech to sobie wszystko chodzi. Zastanawiam się czy nie zasypać również kaskady tym piachem bo jest napisane, że się do tego nadaje. Tylko czy w filtrze kaskadowym spełni to swoje zadanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Czerwiec 2014 Z tego co widzę to powinno być ok, ale zaopatrz się w dobry salimetr:) piach żywy ma termin ważności i nic byś z nim nie przywlókł. Osobiście nie wsypałbym go do kaskady, bo jakie on ma tam zadanie spełnić? Lepiej mieć miejsce na skałę i ewentualnie jakieś wkłady... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2014 (edytowane) Czy taki zwykły najzwyklejszy filtr ro zda egzamin? Woda w Holandii nadaje się do picia prosto z kranu więc jest dobrej jakości. Co jaki czas w filtrze zmienia się wkład? Edytowane 8 Czerwiec 2014 przez Bartt85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2014 Ja mimo wszystko dałbym dwa stopnie (sedymentacyjny i węglowy) przed membraną i żywicę po. A wkłady dobrze co 3 miechy zmienić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2014 Oki dzięki, jednak jak na razie będzie ten bo taki mam w domu i używałem go sporadycznie dla paletek. Za jakiś czas kupię nowy konkretniejszy. Jeszcze ważne pytanie. Czy startować od razu na wodzie ro? Czy na kranowej i podmieniać ro? Bo ktoś w którymś poście pisał, że lepiej wystartować na kranowej co wydaje mi się dziwne ale wolę zapytać bo nigdy nie wiadomo :-) Oki dzięki, jednak jak na razie będzie ten bo taki mam w domu i używałem go sporadycznie dla paletek. Za jakiś czas kupię nowy konkretniejszy. Jeszcze ważne pytanie. Czy startować od razu na wodzie ro? Czy na kranowej i podmieniać ro? Bo ktoś w którymś poście pisał, że lepiej wystartować na kranowej co wydaje mi się dziwne ale wolę zapytać bo nigdy nie wiadomo :-) Oki dzięki, jednak jak na razie będzie ten bo taki mam w domu i używałem go sporadycznie dla paletek. Za jakiś czas kupię nowy konkretniejszy. Jeszcze ważne pytanie. Czy startować od razu na wodzie ro? Czy na kranowej i podmieniać ro? Bo ktoś w którymś poście pisał, że lepiej wystartować na kranowej co wydaje mi się dziwne ale wolę zapytać bo nigdy nie wiadomo :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2014 Kup od razu porządny, nie poradzisz sobie później z glonami, okrzemkami i innymi cudami, kranówę też bym sobie odpuścił. Solniczka to nie paletki. Wszelkie błędy na starcie będą się nawarstwiać później... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2014 Także będzie woda ro, piach strasznie brudny, samo mleko. Czy węgiel z filtra wyciągnąć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2014 Płucz, płucz o jakim węglu piszesz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2014 Karbon, biomax takie są wkłady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko34 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2014 witam ,nic nie piszesz o skale ,od niej powinieneś zacząć ,z piachem bym poczekał aż ze skały syf cyrkulacja wydmucha ,łatwiej odessiesz z pustego dna,odpieniacza nie potrzebujesz ,wystarczy podmiana raz na tydz.5l. ,na razie zalej akwa solanką ,niech się miesza ,ułóż skałę i czekaj cierpliwie,pierwszą podmianę zrób za pare tyg ,bez pośpiechu,do kaskady tylko absorbery ,ale to też później ,oczywiście nie wpuszczaj żadnego życia przez ten czas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2014 Niestety za późno bo piach już w akwarium i jakieś 15 l ro. Więc najpierw będzie piach :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Czerwiec 2014 Małymi kroczkami akwarium prawie jest zalane. Wczoraj zalałem je do połowy dodałem uzdatniacz oraz włączyłem falowniki żeby woda się mieszała. Dzisiaj dolałem świeżej porcji wody i uzdatniacz. Mam zamiar wlać jeszcze jakieś 10 l wody, włączyć grzałkę i wieczorem dodam bakterii. Jutro zasolenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Czerwiec 2014 Jaki uzdatniacz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach