Skocz do zawartości
Bartt85

46l fluval edge pierwsze morskie

Rekomendowane odpowiedzi

zasalać powinieneś wodę w innym pojemniku ,i dopiero po rozpuszczeniu soli taką solankę wlać do akwarium ,teraz jak jest piach innej możliwości nie masz, bo wsypana sól pojdzie w piach,trochę robisz wszystko na odwrót ,kolejność raczej powinna być: woda ro,sól do odpowiedniego zasolenia,następnie skała ,bakterie,i dopiero piasek w dalszej kolejności,innych cudów nie lej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde zaczynasz to wszystko od d*py strony, teraz oszczędzisz na osmozie, a później nie wyrobisz an adsorberach, najpierw piach a później skała, a co zrobisz jak ryba podkopie skałę i wszystko poleci na szkło? Nikt tutaj Ci źle nie radzi...przemyśl nasze rady...:) tak czy inaczej powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, czytam i doszkalające się cały czas. Każde źródło podaje inne informacje. Przejrzałem mnóstwo filmów oraz tematów i to że jest piach w niczym niby nie przeszkadza. Zasalałem stopniowo cały czas kontrolując zasolenie. Nie wysłałem wszystkiego od razu przecież. Zasolenie na hydrometrze wynosi 1.022

Co do osmozy to nie zgadzam się z tym, że oszczędzam. Będzie lepszy filtr w przyszłości na razie nie widzę takiej potrzeby a mam inne ważniejsze wydatki. Tak jak już pisałem woda w Holandii jest świetnej jakości która pije się normalnie z kranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każde źródło podaje inne informacje.....

nie czytaj kazdego zrodla.

jezeli dopiero zaczynasz to znajdz sobie JEDEN baniak z dobrze opisanym setupem i go po prostu odwzoruj

Tak jak już pisałem woda w Holandii jest świetnej jakości która pije się normalnie z kranu.

zdziwil bys sie jakie sa normy chemiczne i mikrobiologiczne wody wodociagowej :))))

czy to w polsce czy w holandii czy gdziekolwiek w europie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki przekonaliście mnie. Zaraz zamawiam lepszy filtr odwróconej osmozy. Ten zbiornoczek traktuję bardziej jako szkoleniowy żeby ze wszystkim się zaznajomić i od podstaw poznać. Docelowo będzie 200l juwel lido, akwarium już jest, odpieniacz wykorzystam ten który kupiłem i jest za duży do fluvala. Także jak dobrze poznam funkcjonowanie akwarium postawię to drugie.

post-4319-0-75460300-1402403313_thumb.jpg

post-4319-0-44733900-1402403975_thumb.jpg

post-4319-0-39260600-1402404245_thumb.jpg

Edytowane przez Bartt85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybki jesteś ,jeszcze nie zalałeś jednego a już drugie planujesz  :yes: , co do wody wodociągowej w Holandii czy gdzie indziej ,wszędzie jest dodawana chemia,mniej lub więcej,ja od dziecka piję kranówę bo jest dobra dla mnie ,ale do morskiego nie leję z kranu tylko po osmozie ,nie musisz zamawiać innej osmozy tylko tą co masz skonfiguruj odpowiednio  np. tak : http://sklep.osmoza.pl/najtanszy-aquarius-mini-dla-akwarystow-p-689.html ,i zacznij od początku jednak ,wywal piach,wlej wodę,  posól, i włóż skałe, wlej bakterie uruchom cyrkulacje i czekaj,obserwuj,zadawaj pytania na forum ,proste!Ja zaczynałem dwa lata temu z morskim ,wcześniej dużo czytałem,i dzisiaj jestem zadowolony z efektów ,a nie zadałem ani jednego pytania na forum,wystarczyły mi znalezione odpowiedzi.

Edytowane przez tomko34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletuję sprzęt już od dłuższego czasu. Miałem stawiać duże akwarium dla arowany ale postanowiłem skupić się na morskim akwarium. Za 1,5 miesiąca rodzi mi się syn dlatego chciałbym mieć do tego czasu większość potrzebnych rzeczy bo później będę miał przez jakiś czas mniej czasu na jeżdżenie po sklepach i wybieranie sprzętu. Dzięki za link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wybrałem się do sklepu i kupiłem żywą skałę. W sumie jest ponad 4kg. Zakupiłem również jeszcze jeden falowniki dokładnie taki sam jak już miałem hydor coralia 900\/h. Po dwóch godzinach od ostatecznego ułożenia zauważyłem pierwsze życie i z godziny na godzinę dostrzegam coś nowego. Niesamowicie interesujące :-)

post-4319-0-51330700-1402770357_thumb.jpg

post-4319-0-13990000-1402770403_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema Bart też mieszkam w NL a dokładnie w Rotterdamie mam zamiar założyć solniczke, twoja jest ładna gratki. Myślałem o aquamedicu bellany czy jest ktoś może jeszcze tu z NL ?

Siema Bart też mieszkam w NL a dokładnie w Rotterdamie mam zamiar założyć solniczke, twoja jest ładna gratki. Myślałem o aquamedicu bellany czy jest ktoś może jeszcze tu z NL ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Rotterdamu mam jakieś 200km. Nie mam pojęcia czy jest tu jeszcze ktoś z nl. Dołożyłem jeszcze jeden kawałek skały i tyle ostatecznie będzie. Dojdą korale i będzie git :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodnie z opiniami jakie czytam o tym zestawie fluvala, myślę, że mógłbyś dużo taniej i efektywniej wydać te pieniążki ;) ale w sumie to nie moja sprawa :D

Powiedz... naprawdę górna szybka się nie zdejmuje i wszystko wkładasz przez otwór na lampkę?! Oo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wybrałem się do sklepu i kupiłem żywą skałę. W sumie jest ponad 4kg. Zakupiłem również jeszcze jeden falowniki dokładnie taki sam jak już miałem hydor coralia 900\/h. Po dwóch godzinach od ostatecznego ułożenia zauważyłem pierwsze życie i z godziny na godzinę dostrzegam coś nowego. Niesamowicie interesujące :-)

Jakis dziwny ten zestaw,nie widzę poziomu wody,no i strasznie szczelny jest,nie będzie sie przegrzewał w upały i czy zwierzaki nie poduszą się z braku tlenu?

Światło też jakieś nędzne mi się wydaje.

Popieram kolegę wesołego że mogłes lepiej kase zainwestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się ten zestaw podoba i od dawna już chciałem go nabyć. Szyba się nie zdejmuje, a poziom wody jest nad nią dzięki czemu widzimy wszystko z góry tak samo jak z każdej strony. Zbiornik ma się bardzo dobrze i co chwilę coś nowego w nim dostrzegam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się ten zestaw podoba ... ... co chwilę coś nowego w nim dostrzegam.

I tak ma być - bylebyś nie przesadził w przyszłości z obsadą - powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja, dziś do akwarium trafiły dwie krewetki czyszczące, aklimatyzacja przebiegła bezproblemowo i krewetki aktywnie już ścigają po całym zbiorniku.

post-4319-0-52509300-1407010681_thumb.jpg

post-4319-0-00794700-1407010702_thumb.jpg

post-4319-0-06232400-1407010714_thumb.jpg

post-4319-0-84348300-1407010724_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi