Skocz do zawartości
ozim87

Sera Marine Biotop Cube 130

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim. Wczoraj udało mi się zakupić moje pierwsze akwarium morskie. Kupiłem juz dojrzale akwarium, osoba zakupiła je w styczniu ale niestety ( dla mnie stety :) ) przeprowadza sie i nie mógł go zabrać ze sobą i udało mi sie je za grosze wziąć w akwarium mam : 2x blazenki, 1x pteropagon, krewetka czyszcząca, 2x slimaki turbo, krab mitrax, krab pustelnik, 2x nassarius, ukwiał entacmaea quadricolor, 2x zoa,rozgwiazda, capnell i grzybki, Dziś mierzyłem parametry i wszystko jest w porządku :) na szczęście. Od razu przepraszam za jakość zdjęć ale robiłem je telefonem :/

post-4230-0-34202200-1401569970_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mierzyłem parametry i wszystko jest w porządku

To witamy w gronie `posolonych` .... to jakie KONKRETNIE masz te parametry ? 

I poprosimy więcej fotek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasolenie- 1.023. No2-0. No3-10. Kh-12. Ph-8,2. . Wiecej fotek wrzuce jutro. Mam tylko problem z odpieniaczem bo tam gdzie jest piana wlewa mi sie woda a odpieniacz jest ustawiony wysoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No - na początek akurat - sam się zastanawiałem nad tym baniaczkiem kontra RF - będę Ci kibicował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium jest fajne myslalem nad RM ale dosc ze udalo mi sie kupic wvatrakcyjnej cenie to wygladowo zonie sie podobal. A nawet juz i odpieniacz zaczol chodzic dobrze wiec spoko. Jestem ciekawy jak bedzie w lato z chlodzeniem bo slyszalem ze te komplety potrafia sie grzac . Ale to dolize wiatraki i powinno byc oki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minol miesiac i akwarium ma sie swietnie. To parametry i kilka fotek

Mg= 1240

Ca=420

Kh=8,2

No3=3

Po3=0.08

Sol=1,024

post-4230-0-63993300-1403443682_thumb.jpg

post-4230-0-33133000-1403443715_thumb.jpg

post-4230-0-06819600-1403443742_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam wszystkich, również nabyłem takie akwarium. Ale woda leje się tylko do trzeciej komory filtra, a tam gdzie ma być piana leci piana, tylko pierwsze parę dni chodził jak traktor. Na razie jedyny problem jaki widzę to osobno zapala się dzienne światło i osobno nocne, tylko podłączone jest to pod jeden kabel zasilający więc włącznik czasowy zapali wszystkie, lub je wyłączy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z oświetleniem mam tez ten sam problem, trzeba by pokombinować z przejściem ale n arazie mi sie nie chce. a jak ci sie sprawuje odpieniacz bo u mnie co dwa dni musze go czyścic i głośno chodzi ??!!, a tak poza tym to supre sie sprawuje całe to akwarium. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Akwa mam nowe, zalane było 05.06.2014 , 2,5 litra siporax, cyrkulacja tunze 2800 l/h , następnego dnia dodałem żywą skałę 17 kg, od dwóch dni jest krab, 2 krewetki wundermani, 1 czyszcząca i 2 nemo ok 1,5-2 cm( wiem, że to szybko ale dostałem w prezencie, prawie martwe) Przez pierwsze 3-4 dni odpieniacz strasznie chałasował, teraz jest trochę lepiej o jakieś 40% ciszej, do tej pory czyściłem go raz piany miał może 40% kubka i jest ok. ( powietrza dostaje max, a przepływ wody musiałem skręcić, by podnosił bardziej poziom wody) W książce jest wpisane, że powinno się go czyścić częściej. Z oświetleniem to zastanawiam się czy nocnych ledów nie wymienić na dzienne dało by to parę wat, a nocne dać osobno, od strony panela jest miejsce na wąską listwę , lub rozkręcić pokrywę i tam też jest miejsce. Jak na razie to problemów z temperaturą nie mam, nawet jak kilka dni w pokoju miałem ponad 30 to w akwa było 25,5-26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Akwa założone na kranówce, hehe wiem, wiem, zaraz ktoś po mnie pojedzie. Mieszkam w Berlinie i tematem interesuję się jakiś rok. Jak sprzedałem regał i jeszcze jedno 412 litrów to kupiłem te maleństwo. Widziałem kilka prywatnych akwarii na takiej wodzie które dobrze funkcjonują od kilku lat i w sklepach zoologicznych (wszystkich też mają kranówkę) Korale są dwa, były na skale jak kupiłem, sporo podrosły, ale ciągle spacerują po akwa, glony mi się rzuciły na skale, ale nie rozrastają się, od tygodnia stoją w miejscu.

post-4344-0-78831500-1403514400_thumb.jpg

post-4344-0-22431600-1403514482_thumb.jpg

post-4344-0-60893200-1403514506_thumb.jpg

post-4344-0-65356500-1403514588_thumb.jpg

post-4344-0-96449600-1403514610_thumb.jpg

post-4344-0-81661100-1403514633_thumb.jpg

post-4344-0-56970100-1403514638_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To u mnie odpieniacz jest utawiony tam gdzie gabka i moze dlatego tak dziwnie chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja z pierwszej komory wywaliłem grzałkę i wsadziłem do trzeciej, do pierwszej dałem litr siporaxu, zakryłem go gąbką by się nie syfił. W drugiej na dole jest orginalna gąbka co była i odpieniacz nad nią wisi, w następnej jest 1,5 litra siporaxu , w ostatniej pompa obiegowa i lampa.

Woda ci się leje, to może żle masz ustawiony odpieniacz. Z prawej strony jest śruba do regulacji powietrza, a z lewej przed wylotem do regulacji poziomu wody, jak jest skręcona to podnosi i zamiast piany leci woda, musisz sprawdzić i ustawić jak trzeba. Ewentualnie wyciągnij go całego i wyczyść

Te odpieniacze to żadna rewelacja ale znam parę osób co mają sporą obsadę, nawet na starszych modelach i jest wszystko dobrze

I nowy kosztuje 80 euro, w Polsce to musiał byś sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zrobilem kilka zmian w zbiorniku. Poprzestawialem skalki tak zeby nowe korale mialy miejsce ;)

post-4230-0-44250100-1403796755_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Fajnie wygląda.

Ja jeszcze czekam, by coś kupić. Wolę mieć pewność, że wszystko będzie git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz miał z nim wesoło :D 

Korale masz poprzyklejane do skał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi