Skocz do zawartości
raven

Przerobka tropikalnego 140 l. mały sump vs kubeł 12l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.To mój pierwszy post więc chciałbym sie przywitać. Czesc.;-)
Jestem zielony... z półtorarocznym doświadczeniem w akwarystyce słodkowodnej (aczkolwiek z powodzeniem rozmnazalem pielęgniczki i kiryskowate)...teraz czas na nowe wyzwanie.

Moj baniak ma wymiary 122cm na 36,5 cm i jest wysoki na 42 cm (woda 31 
cm).Czyli dlugi, niestety wąski i płytki...około 140 l wody bez dekoracji.
Z racji braku miejsca jestem zmuszony go uzyc i szerszego niestety juz nie zmieszcze. (Wiem , ze baniak  jest za waski ale ''jak sie nie ma co sie lubi to trzeba lubić co się ma'')
Akwarium wygląda miedzy innymi  tak 

http://www.google.co.uk/search?q=aquanto+182&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=BrCHU-uHA-aL7Aa51IAY&ved=0CAkQ_AUoBA&biw=1680&bih=935#facrc=_&imgdii=_&imgrc=fiZST74LsWEiAM%253A%3B2RLxbjYs0L7P7M%3Bhttp%253A%252F%252Fc713667.r67.cf3.rackcdn.com%252FTT412N3CE_1_large.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.trade-it.co.uk%252Fbristol%252Fpets%252Ffish-and-aquatics-for-sale%252Ffish%252Ffish-tank-aquarium-TT412N3CE%3B500%3B375

posiada ono  kabinet, w którym sa trzy szafki. W jednej szafce moge zbudowac sump o maksymalnej podstawie  31cm x 35 cm i  max wysokosci 40-45 cm (z zostawieniem odrobiny przestrzeni na moje łapy. Tak wiec byłby to sump niewygodny w obsłudze, pojemny tylko jesli dodam sporo wysokosci (max40L wody).
1.Czy warto budowac w tej szafce taki sump, waski lecz glęboki? (początkowo myślałem o zastosowaniu plastikowych baniaków (mam pełno 30 litrowych, lub jakiegos plastikowego kosza lub eventualnie kupna plexiglass i zrobienia sumpa samemu.

Niestety akwarium nie posiada komina i wolalbym nie wiercic zadnych dziur w moim "made in china" akwarium , obawiam sie, ze może to wywolac oslabienie konstrukcji (juz raz sasiadowi kuchnie remontowalem z powodu zalania).

Dotychczas w  akwarium uzywalem  filtr tetratex 1200,  w teori ma on przeplyw 1200l/h (500-600l/h realnie) i ma okolo 12 litrow powierzchni wkladow filtracyjnych.Biorac pod uwage, ze juz posiadam ten filtr a nie posiadam jeszcze pudelka przelewowego to nasuwa sie kolejne pytanie
2.Czy warto w takim przypadku investowac w malego sumpa? jesli ma sie do dyspozycji 12l filtr kubelkowy?   Dodam jeszcze ze od biedy mam jeszcze nowy eheim 2213 oraz tetratex 700, ktore moglbym uzyc do filtracji mechanicznej
Zastosuje metode filtracji berlinskiej... dokupie odpieniacz zewnetrzny na szybe...grzalke zewnetrzna zamontuje na kubelku...tak wiec w srodku bedzie malo gratow.
Czy podzielacie moje zdanie? Czy zainwestowac w maly sump?czy raczej pozostac przy kubelku? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile razy mozna pisac na forum tym i innych ze kubełek nie ma zastosowania w morskim akwarium,czy tak naprawde ciezko poczytac dział dla poczatkujących i obejzec przykładowe setupy zbiorników,zeby nie zadawac wciąz tych samych durnych pytań?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoc nie ma durnych pytan....sa tylko durne odpowiedzi... Kolego jaro37? i tak mnie nie zrazisz do tego forum... Poprostu wyluzuj, bo jestem pewien ze ledow tez nie polecasz do akwarium heheheh. ...bo nie stosujemy.

Chce cos takiego : czy powinienem wiec kupic sobie filt kubelkowy fluvala?

http://www.ebay.co.uk/itm/121351437477?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Kubelek jest mi potrzebny aby zainstalowac zewnetrzny heater i wsadzac wklady chemiczne i mechaniczne.  Jeszcze ktos sie wypowie? tylko prosze wartosciowe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro wiesz lepiej to rób sobie akwarium z kubełkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem mase informacji na temat kubelkow.Jedni "polscy sfrustowani guru"kategorycznie odradzaja...anglojezyczne fora ich nie wykluczaja.Gdyby wtorny analfabetyzm (czytanie ze zrozumieniem)nie byl tak powszechny pewnie otrzymalbym odpowiedz na pytanie czy warto inwestowac w sump ktory bedzie malo pojemny I uciazliwy w czyszczeniu.Na linku z ebay widac system bez sumpa.Filtr zwiekszyl by pojemnosc aquarium o 10%...Bylby mechanikiem i miejscem na chemie.Skad ten gniew I arogancja na tym forum?Pierwszy post I juz trafilem na "Polskie piekielko".Chcecie to forum miec martwe?Ja pieXXXXXXX.

Kolego @raven - wystopuj trochę - osoby tu chcą Ci pomóc i doradzić i proszę się wysławiać odpowiednio.

moderator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na linku z ebaya widac szambo a nie akwarium.

chcesz miec szambo instaluj kubelek.

poza tym czytaj, czytaj, czytaj czytaj.... i nabierz troche pokory

ale chyba nie musisz bo juz i tak wszystko wiesz i wstawisz kubelek....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokory?nabierzcie troche kultury!

Pytanie do moderatora.czy jest sens budowac malego sumpa?Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie pytanie do moderatora - oni są od innych spraw  :)

Czy jest sens budować - osobiście uważam ,że tak - dużo wygodniejsze niż kubeł - trochę ich używałem w słodkich baniakach i zawsze czyszczenie, ponowne uruchamianie  mnie męczyło. Sump jest wygodny - nawet mały, dwa nie musisz wiercić dziur w głównym baniaku - możesz dać pudełko przelewowe. Z drugiej strony pytanie - po co Ci sump ? Pierwsza rzecz o jakiej myślę to odpieniacz, ale skoro planujesz zewnętrzny typu Deltec MCE to bym sobie darował i sump`a i kubeł.

Czemu nie polecamy kubełków - właśnie jeden z powodów to uciążliwe czyszczenie i uruchamianie, drugi powód to pewnie ryzyko uwolnienia niechcianych związków do baniaka głównego  - oczywiście są osoby, które używają i sobie chwalą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moderatorze.dziekuje za odpowiedz.Moze wyda Ci sie to dziwne ale nie wiedzialem o tym ze nie potrzebuje sumpa i kubelka.Decyzje o zalozeniu aquarium morskiego podjalem dwa dni temu.Sump predzej czy pozniej zrobie...jesli doswiadczeni uzytkownicy uwazaja ze maly sump ma racje bytu (a bylo to moim pytaniem)...to bedzie to moim kolejnym projektem.Dziekuje za ponoc I wyrozumialosc.W ciagu ostatnich 2 nocy nie robilem niczego innego niz przeszukiwanie Google.Ogrom nowych informacji mnie przerasta...sprzet...itd.Pozdrawiam

Edytowane przez raven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi