Skocz do zawartości
Martines

Pierwsza solniczka 300 l?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

co sądzicie o pierwszej solniczce 300 l ? Warto czy za dużo ? Doświadczenie mam ze słodkowodnej ...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiego stwierdzenia,że za dużo :) im więcej tym lepiej, zależnie na co pozwalają Ci warunki lokalowe i finansowe.

Pamiętaj też,że im większy baniak, tym wyższe koszty utrzymania, także wszystko dokładnie trzeba przemyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile trzeba zakładać że 300l będzie miesięcznie kosztować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co chcesz trzymać ?  średnio przyjmuje się 1l - 1zł , a w praktyce to wygląda różnie - u jednego 1l = 0,5 zł ,a u drugiego 1l= 5zł :D

Generalnie musisz policzyć zużycie prądu - pompy,falowniki,pompa odpieniacza i światło, do tego dodaj wodę i to co będziesz dozował,pokarmy itd.

Przykładowo - mój RM - 105litrów, światło 72W, pompy 6Wx3 - około 26zł - 30zł miesięcznie 

Ale 300l to całkiem fajna wielkość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licz sobie tak mniej więcej od 250-300 pln w górę, zależy jak oszczędny będzie sprzęt, jakie korale będą w środku ,ile światła itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co korale maja do kosztu ? 

jest ktos z Was z Warszawy ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają i to sporo :)

Korale miękkie potrzebują mniej światła, korale twarde SPS potrzebują go więcej i już masz różnicę w koszcie utrzymania. Podobnie ma się z mocą pomp cyrkulacyjnych czy wielkością odpieniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Marcin - i ja też pytałem - co chcesz trzymać - jakie koralowce i jakie ryby, bezkręgowce - wszystko ma znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki wymiar masz tych 300L? 300L moim zdaniem jeszcze jakoś da się ogarnąć nie podpadając komornikowi  :banana: ale już się robi drogo bo i światło (kwestia jeszcze jakie) i odpieniacz no i skałka ale wiadomo im większe tym bardziej będzie cieszyć oko. Zresztą porządne słodkie robione na styl naturalny też tanie w utrzymaniu nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem was szczerze że nie wiem do końca  co będzie. Akwarium nie chciałbym aby było zbyt małe żeby mieć możliwość hodowania różnych gatunków.

Chciałbym aby utrzymanie nie było droższe około 350 - 400 zl / msc.

Generalnie chciałbym i ryby i korale :) co by było ładne :)

Planowane wymiary 100 dlg x 60 szer x 50 wysokosc 

co sadzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny wymiar. Z utrzymaniem powinieneś się zmieścić w podanej kwocie.

Zacznij standardowo od korali miękkich, jest bardzo dużo ładnych ,kolorowych odmian np. discosomy, zoanthusy, ricordee, unikaj korali brązowych i burych, baniak morski ma być kolorowy.

Jeśli chodzi o ryby to też na początku standard, czyli dwa błazny jakiś pokolec np. żółtek, do tego coś stadnego np. chromisy lub squamipinnisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiej wielkości komin i jakie otwory powinny zostać wykonane do takiego akwarium ?

ktoś z pasjonatów jest może z Warszawy  ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komin zrób wysoki na 45cm.

Otwory: spływ 32mm, powrót i rewizja 25mm, spokojnie wystarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te 5 cm w wysokosci zostawia sie na grzebien tak ? jaka grubość szkła najlepiej zastosować w morskim akwarium ? 10 mm wystarczy ? 

lepiej tło czarne czy niebieskie ?co sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkło 10-12mm wystarczy spokojnie, może nawet 8mm ze wzmocnieniami by starczyło. te 5cm na grzebień.

Jakie tło to już Twoja decyzja, co Ci się bardziej podoba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi niebieskie :) ale moze cos doradzicie ? os lepiej na czyms wyglada itp ? :) a ile u ciebei w sklepie wykonanie takiego akwarium kosztowaloby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tło to kwestia gustu, ja miałem czarne, teraz mam niebieskie, i to drugie bardziej mnie się podoba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też słyszałem że niebieskie ładniej wygląda, w jaki sposób je przymocować do zbiornika ? słyszałem że ma to duże znaczenie jak się to robi bo inaczej będzie się odklejać ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi