Skocz do zawartości
hajtaler

pompa do Aqua Medic Turboflotor 1000

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Mam problem a mianowicie posiadam odpieniacz wyzej wymieniony z pompa Eheim 1250 (orginalne w zestawie) z wirnikiem igielkowym z zwezka Venturi-ego.A problem jest taki ze bije mokra piane i zapelnia kubek w 1min.,nic nie pomoglo regulowanie,proba zalozenia zaworu do zmiejszenia przeplywu(nie bije piany).Co moge jeszcze zrobic?,nie chce wymieniac pompy.Czytalem tutaj o nawiercaniu otworu przy dolocie powietrza,moze to cos pomoze?

Prosze o jakas rade bo jade na razie na TMC V2 Skim 400 a srednia ma wdajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az nie chce mi sie wierzyc ze pompa daje ponad norme chyba ze masz ten lepszy wirnik wtedy jest taka opcja

Jak masz wyregulowane oba pokretla regulacyjne ?

Jesli sa otwarte na maxa to jedynem wyjscie bedzie zmniejszenie otworu ssacego w dyszy Venturiego

Prawdopodobnie masz teraz przelot ssacy o srednicy 13mm wsadz tam jakas redukcje tak aby uzyskac otwor 12 mm i sprawdz jesli nadal bedzie za duzo zmniejsz do 11 mm itd az do uzyskania zadowalajacego efektu

Chyba ze masz troche manualnych zdolnosci i dostep do materialow mozesz zrobic przerobke kubka cos takiego jak w tym linku http://aqua-reef.pl/forum/dla-poczatkujacych-f32/odpieniacz-rozmiar-odpieniacza-t695.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam zdiecie wirnika po pracy,a czy przerabiales,rozwiercales ten dziubek co zasysa powietrze,bedzie wiecej powietrza bral

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to za duzo musisz podnieść odpieniacz na około 10 cm albo zmniejszyć poziom wody do 10-11 cm....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dam rady podnies o10cm, nie mam tyle miejsca. A jak obnize tyle to mi pompa powrotna bedzie lapac powietrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dokładnie taki sam odpieniacz i był ten sam broblem...i inaczej nie mam pojęcia jak to rozwiazać......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie przetestowalem to co mowiles w misce i zeczywiscie nizszy poziom zalatwil problem,ale co dalej nie dam rady podnies odpieniacza bo nie mam miejsca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka masz pompę obiegową że nie można obnizyc poziomu.. Ja u siebie mam New Jet 2300 i 11 cm spokojnie starczyło nawet z zapasem.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety po 1godz, pelen kubek i sama czysta woda. Zaczol wariowac znowu,czyli to nie poziom wody tylko cos innego,tylko co?

Nie dam rady obnizyc bo przelew miedzy jedna a druga komora jest na wysokosci 20cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien dysze Venturi-ego na mniejsza tak jak napisalem a napewno dojdziesz do ladu z odpieniaczem

Inna sprawa jak chcesz miec porzadniej wymien ta pompe na inna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj dzwonilem do AM z zapytaniem o ten moj problem.

Powiedzieli mi ze to wina pompy i ze poziom 22cm w sumpie co mam jest optymalny.

A co ciekawe powiedzial ze ta pompa co mam jest za silna i nie orginalna, powiedzial tez ze jak kupie orginalna pompe problem zniknie co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzial tez ze jak kupie orginalna pompe problem zniknie co wy na to?

Czysty marketing...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe zapytaj sie temu baranowi co Aquamedic montowal w tych odpieniazach z 5-6 lat temu

Montowal pompy aquabee z wlasnymi wirnikami patykowymi ktore nie mialy dyszy Venturiego tylko ssaly powietrze przez tylna pokrywe tam gdzie zawsze jest naklejka oraz wlasnie te eheimy z patyczkami

Fakt ze bylo to kilka lat temu ale niestety tak bylo

Sam mialem kiedys 2 zestawy Reef 500 z pompami eheima

Gosciu widocznie nie pracuje zbyt dlugo w AM skoro nie wiem o tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi