Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiepskie fotki - mało co widać - a pokrywa to tak zawsze stoi pod kątem bo kubek jej przeszkadza, czy to tylko do zdjęć ? 

W zestawie jest to co na fotkach ? nemo, skała, koralowce ? Czy sam sprzęt ?

Lampa - jak z jej estetyką i roczne świetlówki ,więc czeka Cię ich wymiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co widac na zdj bez zycia same akwa to co w ogloszeniu. wydaje  mi sie ze ta pokrywa jest tak skonstruowana i tez taka technike widzialem w sklepie zoo u goscia w jego prywatnym akwarium ze odpieniacz wystawal przez co pokrywa byla pod katem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokrywa pod kątem to niepotrzebne straty światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam powinien być dopisek : ` To nie jest zestaw dla początkujących!` - ciężko utrzymać stabilne parametry i co tam wejdzie - jedna rybka ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tez wlasnie czytalem ze im mniejszy zbiornik tym trudniej parametry utrzymac. Mozesz mi zlozyc jakis zestaw bez zycia do 600 zl o wiekszym litrazu czy jest to nie wykonalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I doszliśmy do sedna sprawy - raz to ile chce przeznaczyć na skompletowanie podstawowego sprzętu - baniak, lampa,filtr RODI, odpieniacz, falowniki, salimetr ,testy. Dwa to sól, piach,skała. - to początek.Trzy miesięczny koszt prąd,woda itd :) 

A może zadaj sobie inne pytanie - mniejszy koszt,ale brzydki setup, średni wygląd itd.,czy chcesz stworzyć baniaczek, który nawet jeśli nie za duży, to będzie ozdobą mieszkania ?

Wiesz można mieć 30l - ale utrzymanie takiego baniaczka wymaga też  środków finansowych oraz dyscypliny i samozaparcia, o jakiejś tam wiedzy nie wspomnę - dzień w dzień, a 600zł na coś większego to dużo za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i teraz nasuwa mi sie pytanie czy na samej regularnej podmiance moge zrezygnowac z filtr RODI bo mam mozliwosc zakupy wody morskiej jaki i ro plus sol. Chcialbym baniak okolo 60-100 l najlepiej zeby byl ozdoba mieszkania mamy z zona czas dbac o niego. w pierwszej kolejnosci zalatwilbym wode od kogos z podmianki piach skale kupie, porzebny baniak myslalem nad filtrem przelewowym plus karolina i zainwestowac w lampe chyba ze ten duomarine starczy z zestawu aquaell i grzalka easyheather 100w. Woda Ro 20gr l morska 1,50l

Edytowane przez slowik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując wodę - obędziesz się bez filtra - weź tylko pod uwagę ,że woda jest potrzebna każdego dnia - podmiana to jedno,a odparowana woda drugie.

Jeśli chcesz w miarę estetyczny zbiornik o pojemności ok.100l - poszukaj używanego Reefmaxa - ma swoje minusy - parowanie wody, temperatura, kiepski odpieniacz, ale dla łatwiejszych korali i kilku rybek w sam raz. Do tego jest w miarę schludny - a na 100% lepiej wygląda niż ta 112 z ogłoszenia z tą lampą :)

Używki chodzą w granicach 500-800zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z taką kasą szkoda ruszać na miasto, a to co pokazałeś to raczej nie przypomina zbiornika morskiego, jak chcesz zbiornik tanio, to czaj się na sprzęt na forum, to często ktoś kończy z morszczyzną i można tanio kupić sprzęt i zwierzęta. to co pokazałeś nawet nie jest podstawą, odpieniacz, który nie pieni, bo albo jest za wysoko, albo pompa jest za słaba, lampa w której już pół roku temu należało by świetlówki wymienić. A to "Zestaw w idealnym stanie u mnie nadal działa." to już zostawię bez komentarza.

jak chcesz wejść w morszczyznę to troszkę na ten temat poczytaj na forum, z jaką kasą się to wiąże, co powinieneś mieć nawet na start. a potem kupuj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie teraz pomyślałem - ładny ze mnie kłamca :D

Akwarium mojej żony :

baniak 35l ze skałą i piachem ------- 240zł

2x nemo ---------------------------------   80zł

krewetka boksująca --------------------  35zł

mały krab pustelnik ---------------------- 15zł

zoa czerwone szczepka 15polipów --- 30zł

nassariusy x2 ---------------------------- 30zł

xenia,athelia,parazoa zólte,trawka ---   0zł

wężowidła i wielosztety -----------------   0zł

ślimaki osiadłe ---------------------------   0zł

Rachunek - 430zł 

Jak widać  do zrobienia - ale trzeba siedzieć i przeglądać ogłoszenia. Druga sprawa , że takie rzeczy jak salimetr, filtr rodi ,testy,sól i tak są w domu - bo ja choruję od jakiegoś czasu. Trzecia sprawa - nie pozwoliłbym na takiego `malucha` - nie mając w domu kilku innych baniaków.

Edytowane przez RafiLodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, Ty i My wiemy że można taniej. ale to wymaga czasu i cierpliwości. A jak nie masz nic, to jeszcze potrzebujesz troszkę pieniędzy, na szkło, skałę, testy, filtry. Zwierzęta nieraz można za darmo dostać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi