slowik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 Witam przymierzam sie do zakupy tej o to solniczki:http://olx.pl/oferta/akwarium-morskie-80x35x40112l-zestaw-CID103-ID5uTHf.html i teraz pytanie czy to bedzie dobry zestaw na start. co musze jeszcze do kupic poza zyciem. i ile swietlowki moga dzialac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 Kiepskie fotki - mało co widać - a pokrywa to tak zawsze stoi pod kątem bo kubek jej przeszkadza, czy to tylko do zdjęć ? W zestawie jest to co na fotkach ? nemo, skała, koralowce ? Czy sam sprzęt ? Lampa - jak z jej estetyką i roczne świetlówki ,więc czeka Cię ich wymiana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 Ja tez bym tego nie kupił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slowik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 to co widac na zdj bez zycia same akwa to co w ogloszeniu. wydaje mi sie ze ta pokrywa jest tak skonstruowana i tez taka technike widzialem w sklepie zoo u goscia w jego prywatnym akwarium ze odpieniacz wystawal przez co pokrywa byla pod katem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 Pokrywa pod kątem to niepotrzebne straty światła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slowik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 Jeszcze zastanawia mnie zestaw nano reef 30l firmy Aquaell ale nie wiem czy to nie potrzebny wydatek na tak mala soniczke i za te pieniadze mozna wieksza cena 599 na e-rybka http://erybka.pl/product-pol-5463-Zestaw-eRybka-AquaEl-Nano-Reef-30-litrow.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 Tam powinien być dopisek : ` To nie jest zestaw dla początkujących!` - ciężko utrzymać stabilne parametry i co tam wejdzie - jedna rybka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slowik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 tak tez wlasnie czytalem ze im mniejszy zbiornik tym trudniej parametry utrzymac. Mozesz mi zlozyc jakis zestaw bez zycia do 600 zl o wiekszym litrazu czy jest to nie wykonalne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 I doszliśmy do sedna sprawy - raz to ile chce przeznaczyć na skompletowanie podstawowego sprzętu - baniak, lampa,filtr RODI, odpieniacz, falowniki, salimetr ,testy. Dwa to sól, piach,skała. - to początek.Trzy miesięczny koszt prąd,woda itd A może zadaj sobie inne pytanie - mniejszy koszt,ale brzydki setup, średni wygląd itd.,czy chcesz stworzyć baniaczek, który nawet jeśli nie za duży, to będzie ozdobą mieszkania ? Wiesz można mieć 30l - ale utrzymanie takiego baniaczka wymaga też środków finansowych oraz dyscypliny i samozaparcia, o jakiejś tam wiedzy nie wspomnę - dzień w dzień, a 600zł na coś większego to dużo za mało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slowik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 (edytowane) No i teraz nasuwa mi sie pytanie czy na samej regularnej podmiance moge zrezygnowac z filtr RODI bo mam mozliwosc zakupy wody morskiej jaki i ro plus sol. Chcialbym baniak okolo 60-100 l najlepiej zeby byl ozdoba mieszkania mamy z zona czas dbac o niego. w pierwszej kolejnosci zalatwilbym wode od kogos z podmianki piach skale kupie, porzebny baniak myslalem nad filtrem przelewowym plus karolina i zainwestowac w lampe chyba ze ten duomarine starczy z zestawu aquaell i grzalka easyheather 100w. Woda Ro 20gr l morska 1,50l Edytowane 4 Maj 2014 przez slowik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 Kupując wodę - obędziesz się bez filtra - weź tylko pod uwagę ,że woda jest potrzebna każdego dnia - podmiana to jedno,a odparowana woda drugie. Jeśli chcesz w miarę estetyczny zbiornik o pojemności ok.100l - poszukaj używanego Reefmaxa - ma swoje minusy - parowanie wody, temperatura, kiepski odpieniacz, ale dla łatwiejszych korali i kilku rybek w sam raz. Do tego jest w miarę schludny - a na 100% lepiej wygląda niż ta 112 z ogłoszenia z tą lampą Używki chodzą w granicach 500-800zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 z taką kasą szkoda ruszać na miasto, a to co pokazałeś to raczej nie przypomina zbiornika morskiego, jak chcesz zbiornik tanio, to czaj się na sprzęt na forum, to często ktoś kończy z morszczyzną i można tanio kupić sprzęt i zwierzęta. to co pokazałeś nawet nie jest podstawą, odpieniacz, który nie pieni, bo albo jest za wysoko, albo pompa jest za słaba, lampa w której już pół roku temu należało by świetlówki wymienić. A to "Zestaw w idealnym stanie u mnie nadal działa." to już zostawię bez komentarza. jak chcesz wejść w morszczyznę to troszkę na ten temat poczytaj na forum, z jaką kasą się to wiąże, co powinieneś mieć nawet na start. a potem kupuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2014 (edytowane) Tak sobie teraz pomyślałem - ładny ze mnie kłamca Akwarium mojej żony : baniak 35l ze skałą i piachem ------- 240zł 2x nemo --------------------------------- 80zł krewetka boksująca -------------------- 35zł mały krab pustelnik ---------------------- 15zł zoa czerwone szczepka 15polipów --- 30zł nassariusy x2 ---------------------------- 30zł xenia,athelia,parazoa zólte,trawka --- 0zł wężowidła i wielosztety ----------------- 0zł ślimaki osiadłe --------------------------- 0zł Rachunek - 430zł Jak widać do zrobienia - ale trzeba siedzieć i przeglądać ogłoszenia. Druga sprawa , że takie rzeczy jak salimetr, filtr rodi ,testy,sól i tak są w domu - bo ja choruję od jakiegoś czasu. Trzecia sprawa - nie pozwoliłbym na takiego `malucha` - nie mając w domu kilku innych baniaków. Edytowane 4 Maj 2014 przez RafiLodz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2014 Ja, Ty i My wiemy że można taniej. ale to wymaga czasu i cierpliwości. A jak nie masz nic, to jeszcze potrzebujesz troszkę pieniędzy, na szkło, skałę, testy, filtry. Zwierzęta nieraz można za darmo dostać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach