Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

zrobiłem sobie pokrywę ze spienionego PVC, jednak jak jest zamknięta to woda zaczynała się grzać, zakupiłem więc regulator temperatury i wentylatorki komputerowe i teraz się zastanawiam gdzie najlepiej umieścić wentylatorki żeby najlepiej spełniały swoją funkcję? z przodu, z tyłu od góry(na razie jestem zdecydowany żeby dać od góry)? Wszystkie maja wydmuchiwać powietrze z pod pokrywy, czy jeden wyciągać?

czy ktoś z Was miał okazję przetestować rożne kombinacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie daj na wdmuchiwanie wszystkie wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ten wyciągający to niedługo będzie pracował bo bardzo szybko osiądzie na nim sól. Najlepszym wyjsciem jest dać z 2 stron nawiewowe w bocznych ściankach i zwykły otwór wylotowy na górze pokrywy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego miała by na nim osiąść sól? przecież paruje woda, a nie słona woda.

ktoś jeszcze ma jakieś propozycje?

hmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to uzasadnić naukowo, ale przecież nawet na wzmocnieniach- tych poprzecznych szybkach, czy na osłonie lampy zbiera się sól.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naukowego wyjaśnienia nie znam to jest obserwacja praktyczna miałem tak właśnie zrobione ze jeden nadmuchiwał drugi wyciągał i ten drugi w bardzo szybkim tempie uległ zniszczeniu przez sól wiec dałem Ci radę z własnego doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie cos w tym musi być, w takim razie wszystkie wiatraki wsadzę z jednej strony , a z drugiej zrobię otwory, żeby ciepłe powietrze miało gdzie uciekać i juz:) ale jestem pomysłowy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najestetyczniej z tyłu ale zależy jak masz blisko ściany :D NAJLEPIEJ ABY BYŁY WYCIĄGOWE! Najpraktyczniej u góry. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tyłu ma dosyc duzo miejsca, bo ok 35 cm. no tu jest problem, bo chlopaki wcześniej napisali, ze na wyciągowych szybko osadzi sie sól.

kurcze, nie mam kiedy za to sie wziąć. w weekend powinno sie udac cos złożyc;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieszkodzi, że będzie na nich sól :) Nie będą się przez to gorzej obracać :) Zamontuj sobie 2x8cm ARCTIC 2TC z czujnikiem ciepła. IM cieplej tym szybciej będą się obracać. Ale nawet przy dużej szybkości sa baaaaaaaaaaaaardzo ciche.

Wyciągowe "przeciągają" całe powietrze nawet z zza obudowy przez całą pokrywę. ROBIĄ PRZECIĄG, a wentylatory, które pchają powietrze do środka "przechodzą" przez rozgrzane świetlówki i jeszcze przez to podgrzewają CAŁĄ WODĘ-ma to sens? POMYŚL tak na chłopski rozum.

Pracuje w branży komputerowej i o wiatrakach WIEM WSZYSTKO. TO TAK JAK masz komputer. Z tyłu zasilacz i wiatrak WYCIĄGOWY który wyciąga całe powietrze przez przód obudowy i wyrzuca je przez obudowe z tyłu.

A jeżeli chodzi o sól. BYS WIDZIAŁ JAK LUDZIE PALĄ PAPIEROSY I JAKI SYF MAJA W DOMU A WIATRAKI DOBRE I TAK DZIAŁAJĄ! Nie przejmuj się solą ARCTICOWI NIC NIE ZROBIĄ! A sa TAK TANIE , że co roku możesz sobie kupić nowy. !! http://allegro.pl/item560809419_arctic_cooling_fan_pro_2tc_10dba_od_bestfan.html

Jeżeli dasz wiatraki które TYLKO pchają powietrze do komputera TO TAM BĘDZIE KUMULOWAĆ SIĘ CAŁE CIEPŁO które NIE BĘDZIE MIAŁO JAK UCIEC!!!

POZDRAWIAM Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj MS banialuki opowiadasz,mam od poczatku wiatraki dmuchajace na powierzchnie wody i to jest dobry sposob chlodzenia wody w akwarium.Obejzyj sobie jak to wyglada w akwariach a nie pisz co jest w komputerze,bo to nie to samo.Efekt chlodzenia wody uzyskuje sie poprzez zwiekrzenie parowania wody,wiec wiatraki musza dmuchac na wode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba dam dwa wdmuchujące i dwa wydmuchujące, bo w końcu najważniejszy chyba jest ruch powietrza i usuwanie juz nagrzanego wiec mam nadzieje, że będzie działać, jak nie to zmienię na 4 wdmuchujące lub 4 wydmuchujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj normalnie 4 wdmuchujace i nie kombinuj,przeciez jak wdmuchasz powietrze pod obudowe to i tak samo wyleci otworami wentylacyjnymi w tej samej ilosciu co zostalo wdmuchane,a czym wiecej wentylatorow bedzie tloczyc powietrze pod obudowe tym wiecej powietrza bedzie przez nia przeplywac,takze zakladanie 2 na tloczeniu i 2 na ssaniu mija sie z celem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi