Skocz do zawartości
brzydzi

odpieniacz do 180l

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, mianowicie posiadam akwa 180 literków + sump. Razem z 220litrów w obiegu. W tej chwili mam zamontowanego Beasta 400p, ale chce coś innego - bardziej wydajnego i tu pojawia się problem. Moja szafka ma wysokośc (wewnątrz) 56cm. Jaki odpieniacz byście proponowali do takiego akwa i do takiej szafki. W akwarium praktycznie same spsy i lpsy, no i tubka:), którą codziennie dokarmiam. Na razie NO3 i PO4 0 ale.... wole dmuchac na zimne.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poziome tunze raczej nie zbierają pochlebnych opinii, widziałem na żywo dwa zbiorniki prowadzone na tych odpieniaczach i muszę powiedzieć że miękkie rosną świetnie natomiast twarde raczej licho (zbiornik z twardymi jest już wyposażony w inny odpieniacz). Żeby być uczciwym to poziomy tunze według producenta nie wybija planktonu. A wracając do tematu, to do takiej szafeczki wejdą Ci produkty ATI (które imho poza małymi gabarytami są całkiem dobre).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATI BM 150 który posiadam ma 50cm wysokości. Myślę że 6cm luzu na zdjęcie kubka spokojnie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poziome tunze raczej nie zbierają pochlebnych opinii, widziałem na żywo dwa zbiorniki prowadzone na tych odpieniaczach i muszę powiedzieć że miękkie rosną świetnie natomiast twarde raczej licho .

Zerknij na zbiornik Rafała w którym praktycznie są same twarde a jego odpieniacz to poziomy Tunze

http://aqua-reef.pl/forum/nasze-zbiorniki-f33/moja-rafka-180l-t491.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknij na zbiornik Rafała w którym praktycznie są same twarde a jego odpieniacz to poziomy Tunze

http://aqua-reef.pl/forum/nasze-zbiorniki-f33/moja-rafka-180l-t491.html

Zbiornik śliczny, faktycznie widać że odpieniacz sobie radzi (jednak jest ponad trzykrotnie przewymiarowany). Powiem tak... U mojego znajomego chodził sobie tunze i zbiornik wyglądał dobrze, teraz chodzi deltec a zbiornik wygląda świetnie :)

Pozdrawiam M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Msz jeszcze do wyboru np odpieniacz Delteca APH 525 ma on 52,5 cm wysokosci

z Delteca masz tez MC 500 39,7 cm wys. i MCE 600 50 cm wys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten MCE 600 jest warty tych około 900zł. bo sie tak nad nim zastanawiam.

Pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi