brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2009 Mam pytanko, mianowicie posiadam akwa 180 literków + sump. Razem z 220litrów w obiegu. W tej chwili mam zamontowanego Beasta 400p, ale chce coś innego - bardziej wydajnego i tu pojawia się problem. Moja szafka ma wysokośc (wewnątrz) 56cm. Jaki odpieniacz byście proponowali do takiego akwa i do takiej szafki. W akwarium praktycznie same spsy i lpsy, no i tubka:), którą codziennie dokarmiam. Na razie NO3 i PO4 0 ale.... wole dmuchac na zimne. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2009 Tunze robi fajne poziome odpieniacze, podobno fajnie sie sprawuja. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2009 Poziome tunze raczej nie zbierają pochlebnych opinii, widziałem na żywo dwa zbiorniki prowadzone na tych odpieniaczach i muszę powiedzieć że miękkie rosną świetnie natomiast twarde raczej licho (zbiornik z twardymi jest już wyposażony w inny odpieniacz). Żeby być uczciwym to poziomy tunze według producenta nie wybija planktonu. A wracając do tematu, to do takiej szafeczki wejdą Ci produkty ATI (które imho poza małymi gabarytami są całkiem dobre). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2009 ATI BM 150 który posiadam ma 50cm wysokości. Myślę że 6cm luzu na zdjęcie kubka spokojnie wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam_M 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2009 Poziome tunze raczej nie zbierają pochlebnych opinii, widziałem na żywo dwa zbiorniki prowadzone na tych odpieniaczach i muszę powiedzieć że miękkie rosną świetnie natomiast twarde raczej licho . Zerknij na zbiornik Rafała w którym praktycznie są same twarde a jego odpieniacz to poziomy Tunze http://aqua-reef.pl/forum/nasze-zbiorniki-f33/moja-rafka-180l-t491.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2009 Zerknij na zbiornik Rafała w którym praktycznie są same twarde a jego odpieniacz to poziomy Tunze http://aqua-reef.pl/forum/nasze-zbiorniki-f33/moja-rafka-180l-t491.html Zbiornik śliczny, faktycznie widać że odpieniacz sobie radzi (jednak jest ponad trzykrotnie przewymiarowany). Powiem tak... U mojego znajomego chodził sobie tunze i zbiornik wyglądał dobrze, teraz chodzi deltec a zbiornik wygląda świetnie Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2009 Msz jeszcze do wyboru np odpieniacz Delteca APH 525 ma on 52,5 cm wysokosci z Delteca masz tez MC 500 39,7 cm wys. i MCE 600 50 cm wys. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Troman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Luty 2009 A ten MCE 600 jest warty tych około 900zł. bo sie tak nad nim zastanawiam. Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach