Skocz do zawartości
krk_258

Ekipa czyszczączca do 315l

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie 

na dniach dojedzie mi szkło i w końcu zaleję wymarzony baniaczek ale ciągle nie mam pomysłu na jakąś w miarę  efektywną (i efektowną !!!) ekipę czyszczącą - wiem że mam na to jeszcze minimum miesiąc ale chce się przygotować :) 

Szkło 315l (80x60 h65)

skałą będzie zajmowała minimum dna - planuję konstrukcje zawieszoną (ok 15kg suchej) wspartą punktowo

na dnie mieszanina drobnego żwiru koralowego i LS na ok. 5-6cm (tak żeby było dość dla dennych/kopiących zwierzaków ale żeby się DSB nie wytworzyło)

pierwotnie myślałem o 2-3 ślimaczkach - porcelanki + może 1 turbo

jakiś pustelnik 

krewetki 1-2 (jakie)

ale tak naprawdę nie mam dobrego pomysłu na konkretne gatunki - zależy mi na wydajności i w miarę efektownym wyglądzie - pomóżcie dobrać coś ciekawego z czym nie będzie za dużo problemów w przyszłości.

Co do obsady głównej to raczej zbiornik będzie zasiedlany stopniowo miękkimi + LPS, może pojawią się jakieś SPS ale osobiście uważam że las acropor nie jest w moim klimacie, więc raczej nie będzie to ten kierunek rozwoju.

Ryby też myślę że będą dobierać przez pewien czas i stopniowo będą wypełniać w miarę rozsądku zbiornik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekipę czyszczącą i tak na 100% nigdy nie przewidzisz. Założysz coś a tu nalgle pojawi sie jakiś glon lub iina plaga do którego będziesz musiał dokupić jego wroga. Stadardowo własnie ekipa składa się ze ślimaków róznej masci turbo porcelanek ale tez i kopiących w piasku jak Nasserusów i innych. Często jej członaki sa jeżowce. Niektórzy kupują też ślimaka Dolabella.

Ja ze względu na Bryopsis ktory się pojawił po jakims czasie kupiłem 2 mitraxy ktore nie dośc, że świetnie pracują to jeszcze ciekawe w obserwacji. Kilka wieloszczetów też się przydaje. Aha nie wiem czy dobrym pomysłem jest łaczenie pustelników z krewetkami. Wiele osób to odradza. Moje 2 mitraxy nie szczyią się z 3 Lysmata amboinensis, ale mitrax to ogólnie pokojowo nastawione krabiki.

Edytowane przez radiesteta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 slimakow tectusow na poczatek.

zadnych rozgwiazd, zadnych krabow, zadnych przekopywaczy dna.

tylko i wylacznie slimaki na glony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi a co ja z 28 zrobię po miesiącu ?

dokupisz im pare panienek bo stwierdzisz ze masz ich za malo :)

to idealne stworzenia na start baniaka

jedza, sraja, zasilaja cykl azotowy, zjadaja zielone glony, baniak masz czysciutki

zreszta sam zobaczysz ze sie ich nie bedziesz chcial pozbyc. to najlepsi sprzatacze i producenci planktonu dla korali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi