maxx90 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2014 Hej mój baniak 240 l ma 8 tygodni w nim od 2 tygodni 2 błazenki i korale w liczbie 2 sztuk rodziny lpsmój problem polega na tym, ze pojawiło sie fito które zwalczyłem uv woda juz czysta jak kryształ ale zostawie lampe uv włączoną jeszcze z 2 dni dla pewnosci. problem w tym ze znajomo podarował mi te 2 koralowce ktore znajdowały sie na skałkach dziś podeszłem do solniczki zauwazyłem na jednej z nich bakterie cyjano.moja odpowiedz na to była taka ze wywaliłem te skałki z baniaka,korale przesiedliłem szpilką na moje skały z piasku troszke czerwonego odessałem ... czy jes cos jeszcze żeby zabezpieczyc sie przed tymi bakteriami czy juz za póżno i czegoś uzyć ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gekoon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2014 to nie bakterie do glony cyjano na początku każdy ma taki wysyp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rally8pl 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2014 Gekoon poczytaj trochę o cyjanobakteriach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxx90 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2014 wymieniam 10 % wody 2 cyrkulatory lampa zetlight 6600 dziwne ze te cyjano na mojej skale niebyło tylko na tych skałkach które dostałem z tymi 2 koralowcami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2014 Hejka Jak ma się cyjano w akwarium bądź zalążek to nie powinno się podmieniać wody- ponieważ przy tej metodzie dostarczasz im pożywienia. Powinieneś odessać to cyjano przez skarpetę, a tą samą wodę wlać do akwarium. @Gekoon- jednak nie każdy ominęło mnie to szerokim łukiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxx90 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Kwiecień 2014 (edytowane) odessałem z piasku to cyjano uv chodzi 3 dzien zostawie jeszcze z 2 dni włączoną ... na skałkach pojawiaja sie około 3 cm glony nitkowe moze znacie jaqkies zwierzaczki kture sie by tymi glonami zadelektowały .. moze zebrasoma ? a skały były lekko białe a teraz robią sie jakos fioletowo różowe Edytowane 16 Kwiecień 2014 przez maxx90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2014 Na cyjano możesz użyć chemicleana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gekoon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2014 Gekoon poczytaj trochę o cyjanobakteriach. mi zoologu tak powiedzieli ja jestem poczatkujacy ale staram sie pomagac odessałem z piasku to cyjano uv chodzi 3 dzien zostawie jeszcze z 2 dni włączoną ... na skałkach pojawiaja sie około 3 cm glony nitkowe moze znacie jaqkies zwierzaczki kture sie by tymi glonami zadelektowały .. moze zebrasoma ? a skały były lekko białe a teraz robią sie jakos fioletowo różowe może zaczynają je algi wapienne porastać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2014 może zaczynają je algi wapienne porastać? Nie nie zaczną. Tak długo jak jest cynajno nic w tym miejscu nie urośnie. Ani na szybie ani na skale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach