Skocz do zawartości
maxx90

co zrobic new tank

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mój baniak 240 l ma 8 tygodni w nim od 2 tygodni 2 błazenki i korale w liczbie 2 sztuk rodziny lps
mój problem polega na tym, ze pojawiło sie fito które zwalczyłem uv woda juz czysta jak kryształ ale zostawie lampe uv włączoną jeszcze z 2 dni dla pewnosci. problem w tym ze znajomo podarował mi te 2 koralowce ktore znajdowały sie na skałkach dziś podeszłem do solniczki zauwazyłem na jednej z nich bakterie cyjano.
moja odpowiedz na to była taka ze wywaliłem te skałki z baniaka,korale przesiedliłem szpilką na moje skały  z piasku troszke czerwonego odessałem ... czy jes cos jeszcze żeby zabezpieczyc sie przed tymi bakteriami czy juz za póżno i czegoś uzyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymieniam 10 % wody 2 cyrkulatory lampa zetlight 6600 dziwne ze te cyjano na mojej skale niebyło tylko na tych skałkach które dostałem z tymi 2 koralowcami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka

Jak ma się cyjano w akwarium bądź zalążek to nie powinno się podmieniać wody- ponieważ przy tej metodzie dostarczasz im pożywienia. Powinieneś odessać to cyjano przez skarpetę, a tą samą wodę wlać do akwarium.

@Gekoon- jednak nie każdy  :crazy: ominęło mnie to szerokim łukiem  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odessałem z piasku to cyjano uv chodzi 3 dzien zostawie jeszcze z 2 dni włączoną ...

na skałkach pojawiaja sie około 3 cm glony nitkowe moze znacie jaqkies zwierzaczki kture sie by tymi glonami zadelektowały .. moze zebrasoma ?

a skały były lekko białe a teraz robią sie jakos fioletowo różowe :P

Edytowane przez maxx90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gekoon poczytaj trochę o cyjanobakteriach.

mi zoologu tak powiedzieli ja jestem poczatkujacy ale staram sie pomagac :unsure:

odessałem z piasku to cyjano uv chodzi 3 dzien zostawie jeszcze z 2 dni włączoną ...

na skałkach pojawiaja sie około 3 cm glony nitkowe moze znacie jaqkies zwierzaczki kture sie by tymi glonami zadelektowały .. moze zebrasoma ?

a skały były lekko białe a teraz robią sie jakos fioletowo różowe :P

może zaczynają je algi wapienne porastać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może zaczynają je algi wapienne porastać?

Nie nie zaczną. Tak długo jak jest cynajno nic w tym miejscu nie urośnie. Ani na szybie ani na skale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi