Thorn76 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2014 Mój zbiornik mam chwilkę w stosunku co do nie których. Ale co zauważyłem w różnicy do roślinnego to bardzo duże parowanie wody ! Dziennie muszę dolać 0,7-1,5 litra wody, przy tak małym zbiorniku. I teraz pytanie czy wam też tak bardzo ubywa wody ? a jeżeli tak to powiedzcie w jakich ilościach bo jestem trochę przerażony co będzie w lato Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gekoon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2014 w lato to masakra wiem bo swoje akwa w lecie zakładałem akwa nagrzewało się do 34 stopni a woda 2 l na dzień ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thorn76 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2014 Gekoon ale jaka masz powierzchnie parowania u mnie wynosi góra 60x40 a na dole 55x38 i na dole wentylator chodzi 24h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2014 W 100l paruje mi 1,5-2l dziennie - najwięcej kiedy włącza się wiatraczek chłodzący - latem to dopiero będzie jazda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2014 Zbyt duże skoki temperatury w morskim raczej nie wskazane. Parowanie w sumie tez bo parowanie = zwiększenie zasolenia wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2014 normalne prarowanie:) nie przejmował bym się. Oczywiście jak masz dolewkę porządną a nie z jakiegoś pojemnika, raz dziennie uzupełniasz to co wyparuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2014 Dziwnie, że tak mocno woda paruje, u mnie na 250 litrów idzie teraz jakieś 2-2,5 litra dziennie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2014 Mam 180 L i w ciągu 24h paruje ok 1,5l wody. To jest norma z parowaniem nie ma co się przejmować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2014 Parowanie też parowaniu nie równe. Zależy od wielu czynników np temperatury, wilgotności, powierzchni wody jaka styka się w akwarium z otoczeniem, czy jest korona czy pełna pokrywa i pewno wielu innych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2014 450 litrów bez pokrywy paruje ok 7 litrów na dobę, ReefMax tochę ponad litr. Ale przy upałach i mocnym wiatrakowym chłodzeniu i pompie skierowanej na powierzchniewidy potrafi to być gidantyczna ilość. Kilka lat temu upały 35*C w akwarium do 29C i 8 litrów- (akwarium 33l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tuptus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2014 Po założeniu wentylatora w szafce wzrosło o 1,5-1L powierzchni 45x45 i sumpie 30x25, bańka 10L wystarczała na 5 dni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach