Skocz do zawartości
Thorn76

Parowanie wody ? czy aż takie wielkie jest ! Help

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zbiornik mam chwilkę w stosunku co do nie których. Ale co zauważyłem w różnicy do roślinnego to bardzo duże parowanie wody ! Dziennie muszę dolać 0,7-1,5 litra wody, przy tak małym zbiorniku. I teraz pytanie czy wam też tak bardzo ubywa wody ? a jeżeli tak to powiedzcie w jakich ilościach bo jestem trochę przerażony co będzie w lato :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w lato to masakra wiem bo swoje akwa w lecie zakładałem akwa nagrzewało się do 34 stopni a woda 2 l na dzień ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gekoon ale jaka masz powierzchnie parowania 

u mnie wynosi góra 60x40 a na dole 55x38 i na dole wentylator chodzi 24h 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 100l paruje mi 1,5-2l dziennie - najwięcej kiedy włącza się wiatraczek chłodzący - latem to dopiero będzie jazda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt duże skoki temperatury w morskim raczej nie wskazane. Parowanie w sumie tez bo parowanie = zwiększenie zasolenia wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalne prarowanie:) nie przejmował bym się. Oczywiście jak masz dolewkę porządną a nie z jakiegoś pojemnika, raz dziennie uzupełniasz to co wyparuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwnie, że tak mocno woda paruje, u mnie na 250 litrów idzie teraz jakieś 2-2,5 litra dziennie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 180 L i w ciągu 24h paruje ok 1,5l wody. To jest norma z parowaniem nie ma co się przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parowanie też parowaniu nie równe. Zależy od wielu czynników np temperatury, wilgotności, powierzchni wody jaka styka się w akwarium z otoczeniem, czy jest korona czy pełna pokrywa i pewno wielu innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

450 litrów  bez pokrywy paruje ok 7 litrów na dobę, ReefMax  tochę ponad litr.  Ale przy upałach i  mocnym wiatrakowym chłodzeniu i pompie skierowanej na powierzchniewidy potrafi to być gidantyczna ilość. Kilka lat temu upały 35*C  w akwarium do 29C i 8 litrów- (akwarium 33l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po założeniu wentylatora w szafce wzrosło o 1,5-1L powierzchni 45x45 i sumpie 30x25, bańka 10L wystarczała na 5 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi