Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Prosze o pomoc. Od jakiegoś czasu obserwuje w skale sporego Eunice http://pl.reeflex.net/tiere/959_Eunice_spp%20gigantea%20.htm tylko, że kolor ma taki jak z drugiego zdjęcia stąd- http://www.aquax.com/gnuboard4/bbs/board.php?bo_table=inv&wr_id=426 Martwi mnie to, że siedzi obok dendronepthyii z małżem. Czytałam, że może się nią zająć:sad: Ale to co ostatnio obserwuje jest naprawde dziwne. Od tygodnia widze jak pokaleczone wężowidła uciekają ze skał prosto na piasek np. bez ramion bądz przepołowione na pół jakby im cos odgryzło ramiona. Te ktore mam w sumpie są całe i zdrowe. Czy to możliwe, że to Eunice?! Nie wiem jak mam go złapać, szybki jest. Co zastosować?! gorący kalkwasser ? wstrzyknąć mu w nore? Jedno jest pewne gębe to ma zakazaną.Nie chce go miec w zbiorniku boje się o zwierzaki. prosze o pomoc.:cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Mam nadzieje ze uda Ci się złapać tego potwora bo może narobić większych szkód w zbiorniku a mysle że jak mu sie skończą wężowidła to zacznie podgryzać inne zwierzaki . powodzonka w polowaniu a jakby trzeba było pomóc to daj znak sygnał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Dzięki Robert za odzew. Własnie zrobiliśmy z Michałem mini rozpierduche w zbiorniku. Podczas polowania natrafiłam jeszcze na coś takiego na dendronepthyii http://pl.reeflex.net/tiere/2226_Neanthes_sp..htm Nazwe znam a coś więcej o nim, mógłby mi ktoś powiedzieć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 ro***erducha z jakim skutkiem???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Prawa strona rozwalona.. ta z miekkimi;/Stoją korale na piachu. Skała z robalem w misce.Michał pojechał na uczelnie. I wiem, że nic nie wiem.. co dalej:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Sylwia jesli jesteś pewna ze wyjełąś skałe z robalem to już mozesz sie cieszyć, skałe się ułozy i będzie oki a robal to koszmar w zbiorniku ' Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Własnie zrobiliśmy z Michałem mini rozpierduche w zbiorniku. Podczas polowania natrafiłam jeszcze na coś takiego na dendronepthyii http://pl.reeflex.net/tiere/2226_Neanthes_sp..htm Nazwe znam a coś więcej o nim, mógłby mi ktoś powiedzieć? z tego co szukałem ten robak żyje i się pożywia w piachu ale nie dam sobie ręki obciąć za tą informacje niech się wypowidzą inni pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Z doświdczenia mogę powiedzieć, ze jak chcesz wyciagac robala ze skaley to włoz do RO i sam wylezie, bo ciezko go bedzie wydłubac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 @Dany Włożyłam skałe do wody RO i nie wyszedł a w momencie wyjmowania wiem, że był w tej skale ( widziałam go na 10 sec przed w norze) Teraz skała leży w misce.Trzeba bedzie skałe rozłupać by zobaczyć czy napewno tam jest, musze mieć 100% pewność. Bo jak nadal jest w akwa to czeka mnie totalna demolka.:cry: To nie Eunice a Palola sicilliensis. @troterek mój siedział na dendronpethyii i to już drugi taki jakiego znalazłam na dendro. Znalazlam już sporo podobnych gapowiczów i wszystkie, ktore zidentyfikowalam okazywało się,że tkanka korala to ich przysmak. Nie mam informacji co to jest ten Neanthes sp i jakie szkody wyrządza ale z doświadczenia wiem.. że to raczej nic pożytecznego więc na wszelki wypadek usunełam.:/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 jak sie czegoś nie jest pewnym lepiej usunąć szkoda zwierzaków pozdrawiam i życzę sukcesu w usówaniu chwastów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 @Merriq, jeśli sie nie zakleszczył, to powinien wypłynać, szkoda rozłupywac skałki jak ma fajny kształt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach