Skocz do zawartości
brdow20009

Pierwsze akwarium morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam najpierw się przedstawię mam na imię Krzysiek mieszkam w Częstochowie akwarystyką już się zajmuję kilka latek posiadam kilka baniaków mam tak 2x25l w jednym z nich mam same krewetki Red Cherry w drugim baniaku mam same gupiki w każdym z nich jest kilka roślinek u krewetek jest sam mech , następne akwarium roślinne 62l w nim są więcej roślinek niż rybek jest kilka rybek ale nie jest ich dużo są w nim 1 Mieczyk , Kilka gupików , 2 kirysy i ostatni mój baniak to jest 112l w nim mam same Pyszczaki inaczej mówiąc Malawi . Wiedzę trochę o roślinnym baniaku i o Malawi mam i teraz chciał bym przejść właśnie na akwarium Morskie trochę czytałem o Morskich baniakach i chciał bym założyć właśnie akwarium Morskie chcę zlikwidować Malawi i w nim założyć Morskie akwarium no ale powiem szczerzę że nie wiem za co się zabrać czy takie akwarium 112l wystarczy na sam początek Oświetlenie w nim jest 3x18W

I tutaj jest moje pytanie
Czy akwarium 112l wystarczy na sam początek założenia Morskiego
Czy oświetlenie 3x18W wystarczy
Co jeszcze mam dokupić do takiego akwarium
Jakie mam rzeczy
Grzałkę , Akwarium 112l oświetlenie 3x18W

Co jeszcze do tego dokupić i czy opłaca się w nim robić Morskie czy zrobić na sam początek w mniejszym akwarium np 30l Proszę o porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium morskie to zupełnie inna bajka. To szkło na początek styknie. Poczytaj dział dla początkujących. Przyda ci sie jeszcze sol np instant na początek, odpieniacz, coś do pomiaru zasolenia, filtr ro+di, no i żywa skała. Później testy. Światła raczej mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile takiej soli trzeba kupić na akwarium 112l ?? ten odpieniacz to tak nie więcej jaki do tego baniaka i ile by kosztował ten filtr ro+di i tak żywa skała ile by trzeba było kupić jej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz około 3-3.5kg soli i pamiętaj kupić w miarę dobry salimetr, odpieniacz cóż - za dużych możliwości nie ma - kwestia jaki ma być drogi i ile ryb chcesz trzymać - w same podmiany nie wierzę :) , filtr średnio RODI - mówię o tych popularnych - od 120 do 250. Światło takie sobie - poszukaj czegoś na T5 24W plus oczywiście odpowiednie świetlówki ,żywa skała - min 10% baniaka i pomyśl i piasku - żywym, suchym - byle do morskiego -żywy około 105zł 9kg powinien wystarczyć.Oczywiście jeszcze falowniki - JVP - te popularne i tanie - około 40-50zł sztuka.Mi w takim małym baniaku jeden był mało - kwestia ułożenia skały itd.Do tego testy jakości wody - sztuka po 35zł, to szykuj coś koło 120-150 na początek.

A najważniejsze - coś mało czytasz - skoro pytasz czy się opłaca robić takie czy 30l. Z tych dwóch lepiej już 112 niż 30 - w 30 jedna rybka, w 112 to może i trzy pomieścisz :)

Reasumując - zbieraj sprzęt - kupuj skałę i zalewaj - koszty nie są jakieś wielkie - te większe będą po miesiącu jak zobaczysz,że chcesz większy baniak :D

Edytowane przez RafiLodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez o 30 bym nie myslal dostalem kostke 30 na urodziny i po 2tyg kupilem 105l a pozatym z tego co mowia to z wiekszym latwiej i ogolnie odradzaja male zbiorniki na start, chociaz 100 tez nie nazwalbym duzym ale podobno znacznie latwiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tak małym(30l) jest ciężko utrzymać dobre parametry

Edytowane przez Mati123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem właśnie dużo ludzi pisze że w mniejszym baniaku jest ciężko utrzymać parametry wody . Najpierw bym chciał trzymać taką rybkę Amfiprion czyli błazenek czytałem właśnie że na pierwszy akwarium morskie to właśnie ta ryba się nadaje więc chciał bym od niej zacząć może ze 2 lub 4sztuki bym trzymał w tym 112l . Co do sprzętu to mam prośbę wybrał by mi ktoś do tego baniaka ?? wszystkie części jakie by były potrzebne skałę też bym prosił gdzie można kupić koralowce gdzie można kupić wszystko to co będzie mi potrzebne będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozpędzaj się tak :D - i nie, żeby ktoś Ci wybrał - wybrać masz TY  - poczytaj o podobnych baniakach ,zapisz co mają ,jaki sprzęt ,a potem ewentualnie zapytaj w tym temacie co inni o tym myślą - my możemy Ci doradzić, ale nie podejmiemy decyzji za Ciebie.

Skałę możesz kupić w sklepie ,na forum w dziale targowisko - możesz pojechać osobiście,albo zdać się na kuriera.

A jeśli serio chcesz żeby to ktoś wybrał - no cóż - są firmy co się zajmują takimi rzeczami od A do Z - Ty będziesz tylko patrzył i ... płacił :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam pytanie jeszcze czy ten sump do takiego akwarium jest potrzebny ??? powiem tak trzymał bym w tym akwarium tak jak pisałem około 4sztuk tych błazenków kilka korali jakiś mało wymagających i czy ten sump będzie potrzebny mi w nim czy nie ?? powiem szczerze że nie miał bym gdzie nawet tego zrobić ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadaj sobie pytanie - do czego służy sump :) - a jeśli nie wiesz - poczytaj - czy to w morskim czy słodkim baniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem trochę szczerzę jak obliczałem to cena trochę duża do takiego baniaka ;) To wyjdzie trochę około tysiąca zł cena trochę mnie zniechęca ale poddawać się nie będę wszystko kupię po woli . I wtedy pokażę akwarium no ale trochę to potrwa bo muszę kasę zebrać ;) ale szczerzę powiem że dla mnie lepiej że trochę to potrwa dla tego że przed tym jeszcze poczytam więcej i się do wiem więcej o Morskim akwarium ;). Jeszcze raz dziękuje za pomoc jak jeszcze czegoś nie będę wiedział to na pewno się zapytam was doświadczonych akwarystów Morskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tysiąc :D A to dopiero początek :D:D Ja już nie liczę ile wydałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz około 3-3.5kg soli i pamiętaj kupić w miarę dobry salimetr, odpieniacz cóż - za dużych możliwości nie ma - kwestia jaki ma być drogi i ile ryb chcesz trzymać - w same podmiany nie wierzę :) , filtr średnio RODI - mówię o tych popularnych - od 120 do 250. Światło takie sobie - poszukaj czegoś na T5 24W plus oczywiście odpowiednie świetlówki ,żywa skała - min 10% baniaka i pomyśl i piasku - żywym, suchym - byle do morskiego -żywy około 105zł 9kg powinien wystarczyć.Oczywiście jeszcze falowniki - JVP - te popularne i tanie - około 40-50zł sztuka.Mi w takim małym baniaku jeden był mało - kwestia ułożenia skały itd.Do tego testy jakości wody - sztuka po 35zł, to szykuj coś koło 120-150 na początek.

A najważniejsze - coś mało czytasz - skoro pytasz czy się opłaca robić takie czy 30l. Z tych dwóch lepiej już 112 niż 30 - w 30 jedna rybka, w 112 to może i trzy pomieścisz :)

Reasumując - zbieraj sprzęt - kupuj skałę i zalewaj - koszty nie są jakieś wielkie - te większe będą po miesiącu jak zobaczysz,że chcesz większy baniak :D

Pytanie ile falownik taki mały do 30 l by kosztował? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu była rozmowa o 112l :)

Do 30l wsadziłbym małą głowicę od zwykłego filtra  - ewentualnie z odpowiednio ukierunkowaną deszczownią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi