Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2009 Witam wszystkich:smile: Mam pytanie szczegolnie skierowane do osob ktore uzywaja badz uzywaly Miracle Mud. Duze pisze sie o pozytywnych wlasciwosciach tego produktu, na jednej ze stron napaisali ze nawet nie potrzba odpieniacza stosujac te metode filtracji. Nie wnikam w merytoryke oferty sklepu, natomiast prosze o opinie osob ktore dysponuja wiedza. Zastanawiam sie dlaczego tak malo osob uzywa tego produktu. Czy ze wzgledu na cene opakowania , czestotliwosc wymiany zloza, czy moze jakies inne negatywne aspekty np zawartosc fosforanow lub wpyw na poziom NO3. W jaki sposob uzywacie Miracle Mud. Jezeli ktos nie stosowal w/w produktu, ale dysponuje jakas wiedza lub opinia komentarz rowniez bedzie mile widziany. Dziekuje i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2009 Przez pirwsze lata przygody z morszczyzna miałem MM i musze powiedziec , że byłem bardzo zadowolony . Nic nie musiałem dozowac z mikroelementów. Jedyny problem to wymiana tego złoża , oraz to że mikroelementy nie sa wypłukiwane równomiernie. Pierwsze dni po wymianie zawsze No3 skakało do 10 mg/l. Korale bardzo dobrze reagowały na te błotko , nigdy nie miałem problemów z utrata tkanki itp , ponieważ jest to naturalne srodowisko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2009 A moge zapytac o szczegoly jak umiesicles zloze, ile, przy jakiej wielkosci zbiorniku.co ile wymieniales. Ja mysle nad jaks niewielka plaska kuweta spozywcza np na kanapki, zeby wygodnie byllo manewrowac w sumpie i nie bawic w odsysacnie przy wymianie. Wiem ze na opkawoaniu pewnie wszytsko pisze co i jak, ale zeby przeczytac musze napierw kupic, a narazie jestem na etapie myslenia nad ulepszeniem filtracji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2009 Jesli decydujesz się na MM to zarezerwuj jedną komorę sumpa , wiadomo czym wieksza tym lepiej. Złoże powinno mieć ok 3cm . Przy zasypywaniu przedziel komorę na dwie cześci , poprostu wciśnij szkło . To dla wygody i mniejszych skoków parametrów przy wymianie. Lepiej jest wymieniać połowe co pół roku , niz raz w roku całość. O wyłączeniu odpieńka nie ma mowy , tutaj Leng Sy troche przesadził . pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian28 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2009 Grzegorz poczytaj troszke na stronie www.rafa.koralowa.pl tam pan Waldemar opisuje o MM. Pozdrawiam Adrian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 andrniew- a probowales wylaczac odpieniacz? Jakie byly efekty? Pozdrawiam, Piotr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 Nie wyobrażam sobie zbiornika , w którym pływa prawie 100 ryb i nie pracuje odpieniacz .Chociaż znam przypadek , gdzie zbiornik 600l pracował rok bez odpieńka i to przy dosyć mocnej obsadzie. Jednak filtracja była oparta na DSB a nie MM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2009 Pytam bo interesuje mnie ostatnio temat "naturalnej filtracji". Rzeczywiscie czlowiekowi przyzwyczajonemu do odpieniaczy moze wydawac sie to niemozliwe chociaz wydaje sie (bo sam jeszcze nie sprawdzilem) ze przy polaczeniu kilku takich metod jest to mozliwe. Np polaczenie DSB, ATS, i filtra glonowego np. metoda Miracle Mud. M. in. Eric Borneman promuje taką metode. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Kwiecień 2009 Jesli decydujesz się na MM to zarezerwuj jedną komorę sumpa , wiadomo czym wieksza tym lepiej. Złoże powinno mieć ok 3cm . Przy zasypywaniu przedziel komorę na dwie cześci , poprostu wciśnij szkło . To dla wygody i mniejszych skoków parametrów przy wymianie. Lepiej jest wymieniać połowe co pół roku , niz raz w roku całość. O wyłączeniu odpieńka nie ma mowy , tutaj Leng Sy troche przesadził . pozdrawiam a co jest lepsze wedlug ciebie i bezpieczniejsze Dsb czy MM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach