Skocz do zawartości
mag052

Pierwsza solanka Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na tym forum i w akwarystyce morskiej do tej pory zajmuje się słodkowodnymi i nadszedł czas na zmianę na solanke ,ale jestem zielony w tym temacie.Troche zaczolem juz czytac jak to sie wszystko odbywa ,ale wiecie jak to jest jak sie chce zalożyć pierwszy baniak ale nie wszystko jest jasne co jak i dla czego wiec proszę was o pomoc  w kompletowania wszystkich gratów.Akwarium jakie posiadam to 240l dlugosc 120 wysokość 50 szerokość 40  i na tym baniaku bede bazowal. w najblozszym czasie bede sie zabieral za robienie solidnej szafki pod te akwarium,a reszta to sam nie wiem Prosze doraszcie  jaki filtr ro,sump.pompy  chcial bym zainwestowac w oswietlenie ledowe i tylko ledowe ,ale czy jak juz zdobede odpowiednia wiesze i bede chcial jakies korale wymagajace to czy same ledy dadza rade? itp. :)

Edytowane przez mag052

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wszystkie twoje pytania nikt nie odpowie. Każdy prowadzi zbiornik inaczej choć ogólne zasady są jednakowe i dokładnie opisane na forum.

Najlepszym rozwiązaniem jest czytanie. Po zdobyciu podstawowej wiedzy umówienie się z ludźmi prowadzącym w okolicy zbiorniki, i pooglądanie jak to wygląda w praktyce.

Dzięki temu unikniesz wielu błędów i niepotrzebnych wydatków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mój gust 40 wysokości trochę mało ... ale jak już takie szkło masz to cóż powiedzieć.

Poszukaj sprzętu jaki uważasz że twoim zdaniem się nada i na jaki możesz sobie pozwolić finansowo ... i poprostu napisz a znajdą się krytycy, szydercy a może nawet i doradcy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokości ma 50,a szerokości jest 40 :) troche malo ale jak juz lest.Może kiedys bedzie cos lepszego :) a narazie trzeba sie cieszyc tym co jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi