krk_258 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2014 Czy stosujecie może okresowe wyłączanie odpieniacza na czas karmienia (na ok 15-20 min) podobnie jak to się robi z mocną cyrkulacją żeby nie wybiło od razu całego pokarmu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2014 Odpieniek wyłączam na czas karmienia mam ustawione w opóźniaczu 40min. Z cyrkulacją nic nie robię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2014 Ja przy karmieniu korali wyłaczam nawet na dłuzej niz 1h,a przy reefboosterze od Prodibio to wyłączam na całą noc,bo odpieniacz i tak nie pieni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2014 No to następne pytanie - jak się ma cykliczne załączanie od żywotności pompy w odpieniaczu? czy zauważyliście większą awaryjność przy takich operacjach niż przy pracy ciągłej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tuptus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2014 Ktoś może stosuje cyjkl pracy dobowej? Np. żeby pienił tylko w nocy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2014 Wyłanczanie odpieniacza może to i dobre ale widze tu pewien problem polegający na tym że za każdym włączeniem na nowo pompa pracuje nieco inaczej zauważyłem to przynajmniej w mojej pompie tunzea , raz pompa podaje więcej powietrza innym razem mniej co niekorzystnie wpływa na stabilność odpieniacza,jego pracy.Co do żywotności pompy to myśle że każde załączenie będzie miało wpływ chyba tylko na trwałość wirnika i łożyskowania wirnika bo na sam silnik to raczej wpływu miało nie będzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach