Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Witam! Mam problem, a mianowicie jak wyłączę pompę obiegową to następuje zassanie wody i zlewa się do sumpa. Powrót wody jest oczywiście poniżej komina, zatem do sumpa zlewa mi się więcej wody niż przewidziałem Czy ktoś z was stosował nawiercenie małego otworu w takim miejscu aby znajdował się pod wodą przy normalnym poziomie wody w akwa, a w przypadku wyłaczenia prądu i zlania się nadmiaru przez komin zostawał odsłonięty i zassał powietrze, a w związku z tym przerwał zlewanie się wody przez pompę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Ta tak mialem i dzialalo. Wszystko zalezy od srednicy rurki, otwor powinien byc mozliwie duzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Rurka jest 1/2 cala. Postaram się wywiercić wiertłem 5 lub 6. Dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam_M 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Możesz spokojnie wiercić ja mam otwór 5 mm wywiercony w jednym z przegubów lock line ok 1 cm pod wodą i działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Panowie to z otworkiem zadziala nawet przy mniejszym otworku byle zaciaglo cos powietrza Ale caly czas mnie zastanawia dlaczego nikt nie stosuje zaworow zwrotnych. Raz ze po zaniku napiecia woda nie schodzi z ukladu najwyzej kilka mililitrow jest idealnie szczelne dwa pompa ma latwy start podczas chwilowego zaniku napiecia woda cofajac sie nie napiera na lopatki pompy niekiedy slychac to takie terkotanie az nie chwyci i zacznie pompowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Dzięki Thcskiba:smile: Głupio się przyznać, ale dopiero teraz zobaczyłem że w ogóle są zaworki zwrotne, więc zamiast wiercić po prostu wkleję ten zawór przed pompę. Rozumiem, że masz na stanie? i 1/2 cala to 20mm będzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Tak mam cala metryczna rozmiarowke wszystko jest na magazynie ale jesli masz system nibco niestety nie beda pasowac Sam zawor jest bardzo prosty w budowie sprezyna wykonana jest z kwasiaka wiec nie koliduje z woda morska ale zazwyczaj jesli zawor jest montowany pionowo zalecam jej wyciagniecie W pionie bez sprezyny i tak zadziala za kazdym razem grawitacja zrobi swoje Jesli zawor bedzie montowany poziomo sprezyna powinna zostac Naprawde zastosowanie tego typu zaworu to same plusy szkoda tylko ze jest tak malo u nas popularny Wystepuja nawet te zawory w wersji ktora montuje sie na ssanie pompy ktore dodatkowo wyposazone sa w kosz ssacy Off topic : Jutro maja przyjsc do testow zawory kulowe laboratoryjne 1/4" ktore pasuja do odpieniaczy KZ bo to co jest w oryginale czyli zaworek od wody to pomylka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Mam rurki Gamrata (te szare). Kupiłem używane akwarium i musiałem przerobić część hydrauliki pod zamówionego sumpa. Użyłem rurek z Castoramy, nie pasowały idealnie, ale problem załatwiłem Poxiliną (można ją stosować do rurek z wodą pitną, więc i morskiej nie będzie szkodzić, tym bardziej że jest na zewnątrz tylko). Szafka wygląda tak: Myślę żeby wstawić zaworek zwrotny na tej ukośnej części. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Jesli do szarych to spokojnie spasujesz W tej skosnej czesci moze byc bez problemu w wersji bez sprezyny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2009 Jak robiłem hydraulike to nigdzie nie mogłem znaleźć zaworu zwrotnego i juz myślałem, ze nie ma w ogóle, a tu proszę leży sobie u kolegi. Co ślepemu po oczach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2009 Tak mam cala metryczna rozmiarowke wszystko jest na magazynie ale jesli masz system nibco niestety nie beda pasowac @thcskiba, czy mógłbyś napisać co uniemożliwia zamontowanie zaworu w systemie nibco? Domyślam się, że jest problem z wymiarami/średnicą ale czy rura nibco np. 3/4'' wymiar zewnętrzny ma większy, czy mniejszy od zaworu 3/4''. I jeszcze jedno, jak mocno taki zawór tłumi powrót. Nie ukrywam, że jakiś czas temu zastanawiałem się nad zaworem przeciwzwrotnym ale po przeczytaniu o stratach na obiegu, zrezygnowałem z tego rozwiązania na rzecz otworu na wylocie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2009 Hubert jesli wystapia jakies straty to minimalne Sumujac przykladowo dla srednicy 25mm zastosujesz rurke pvc 25x2 mm czyli realny przelot dla tej rury to 21mm a srednica przeplywu przez kanaly zaworu a sa ich 4 wynosi 26,4mm i to tak jest zanizony przekroj nie chcialo mi sie dokladnie policzyc bo wystepuja tam krzywe Z kazdego kanalu wychodzi srednica prawie 7mm wiec jak to dodasz masz przelot wiekszy niz przekroj rury ktora wkleisz do zaworu Miejscem ktore ogranicza przeplyw jest miejsce wklejenia rury do przylacza skretnego zaworu poniewaz jest tam kolnierz o srednicy 20mm wiec w tym miejscu bedzie przewezenie od wielkosci rury o 1mm Dodatkowo straty na pompie mogla by wywolac sprzezyna choc nie tak do konca Powiedzmy ze pompa musi caly czas pokonywac opor ktory wytwarza sprezyna lecz po jej wyciagnieciu nie ma juz o tym mowy Zreszta nawet ze sprzezyna by trzeba dokladnie to przeliczyc dlatego ze pole powierzchni od strony tloczacej jest wieksze niz od strony ze sprezyna czyli teoretycznie sprezyna nie bierze udzialu w pracy zaworu az do czasu zaniku cisnienia w instalacji wtedy dopiero pole powierzchni od strony tloczacej zostaje pokonane przez mniejsza powierzchnie wewnetrzna tloczka i dodatkowe dzialanie sprezyny Ale wyplodzilem mam nadzieje ze zakumacie Jesli zas nie jestes pewien co do mojego wywodu zawsze mozesz zalozyc zawor o wymiar wiekszy i zastosowac redukcje Co do rur nibco jest to system amerykanski i jest oznaczony w calach u nas stosuje sie system europejski wyrazany w mm a srednice gwintow podajemy w calach rurowych ktore nie sa zamiennikiem cali amerykanskich 3/4 cala wg nibco biale to okolo 27mm wiec nie bedzie pasowac z zadnym naszym systemem pvc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2009 Zreszta skoro mieszkacie w europie wiekszosc sprzetu dostepnego na rynku jest przystosowana pod system metryczny wiec dlaczego zakladacie amerykanski ? pozniej tylko sa klopoty Przeciez zakup hydrauliki jest jednorazowy wiec nie piszcie mi o jakis oszczednosciach zwiazanych z jej zakupem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2009 Jeśli o mnie chodzi - nibco to "grzech młodości" oraz wygoda zakupu, bo miałem to dostępne na miejscu. Inne systemy musiałbym ściągać przez net. Poza tym przy moim low-tech nibco jak narazie sprawdza się, a ewentualne problemy, jak widać, mogłyby pojawić się gdybym chciał obecne proste orurowanie w jakiś sposób rozbudowywać... Dzięki za odpowiedź. Rozjaśniłeś mi sprawę z zaworem zwrotnym i myślę, że zastosuję to rozwiązanie w następnym projekcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 Dotarł do mnie zaworek :cry: Zjem obiad i będę go wklejał. Dzięki wielkie Rafale za wyjęcie sprężynki :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach