Skocz do zawartości
gregior

Problem z akroporami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z akroporami, 

Pierwsza ma takie włoski które powodują że nie rośnie tak jak powinna po jednej stronie tam gdzie jest więcej wzrost jest wstrzymany.

choraakra_zps3fb2b506.jpg

Druga ma rurówki, czy muszę ja obciąć i czy te rurówki trzeba usunąć bo zaczynają mi się pojawiać, jeśli tak to jaki najlepszy naturalny 

destruktor tych rurówek.

chorakara2_zps9cc4c398.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokaz cale zdjecia krzaczkow bo tak seedno widac zeby odniesc sie do calosci.

pierwsze to jakis pasozyt, pokaz reszte krzaka zeby bylo wiadomo czy ciac czy plukac w plynie na pasozyty

jesli rorowki sprawiaja, ze koral podciaga tkanke to ja bymm odkleil korala i przykleil na nowo do czystego kawalka skaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Sushi, zdjęcia poniżej, to drugie zdjęcie jakieś 3 miesiące wcześniej ale widać że podwija sukienkę, a to pierwsze to aktulne, widać że nie rośnie symetrycznie.

A w czym kąpać, RO, corl rx, a może wodautleniona ??

choracala_zpse89906ab.jpg

DSC_0362_zpsf239c246.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz taki preparat: http://erybka.pl/product-pol-2099-Tropic-Marin-Pro-Coral-Cure-200ml.html

albo jakis odpowiednik,

a najlepiej sprawdzaja sie krabiki akroporowe :) ja od jakiegos czasu jestem ich wielbicielem :)

one dbaja o kroala w ktorym mieszkaja ;)))

poszukaj moze w jakims sklepie stacjonarnym gdzie maja akry, na bank znajdzie sie jakis krabik ;)

co do korala z rorowkami przy podstawia ja chyba bym odciol i przykleil na zdrowej skale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info, 

co do krabików to tego chyba nie zjada co na pierwszej ponieważ mam jeszcze jedną akrę z taką samą przypadłością co akra nr 1 i nic, krabik siedzi a włoski dalej są.

A co do drugiej to odetnę, tylko się martwię trochę bo takich rurówek mam coraz więcej, nawet na muszlach krabów.

Ten preparat z chęcią zamówię, dzięki za linka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze rozwaz w takim razie chelmona, bo jesli rurowki stana sie plaga to chelmon skutecznie powinien je wyciac w pien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki właśnie o nim myślałem, ale dopiero po przeprowadzce czyli za jakiś miesiąc lub dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi