Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2009 Dzięki Panowie za słowa zachęty i wszelkie opinie. Narazie projekt jest na etapie marzeń i w wersji na papierze:) a już zdąrzyliśmy odczuć skutki założenia tego wątku. Dzisiaj ogłoszenie o szczepkach na NR wyleciało z hukiem z targowiska.Widać nie wszyscy podzielają nasz entuzjazm:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2009 Marzenia to podstawa, tak się rodzą realne pomysły. Ale jaja, tylko o czymś pomyślałeś i już jesteś zagrożeniem, jak ja Cie rozumiem. Trzymaj się i dawaj te nadwyżki z akwarium tutaj do działu Targowisko. Pozdrawiam Jak założycie fermę to i tak będziecie mieli swoją stronę. Powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2009 To może i ja swoje 5 groszy. Myślę, że projekt jest jak najbardziej realny może nie od razu jako przedsięwzięcie 100% dochodowe ale jak pisali przedmówcy w większości mamy aktualnie lepsze lub gorsze źródła dochodów które pozwalają nam na włożenie czegoś do garnka na obiad i nowego zwierzaka do zbiornika :pardon: Dlaczego tak uważam ? Z prostej przyczyny właśnie uruchamiam taką działalność, na chwilę obecną mam kupione domeny, przygotowane pomieszczenie w domu, w przyszłym tygodniu jeśli dobrze pójdzie zamówię szkło w między czasie buduję stelaże pod zbiorniki. Dodatkowo mam pomysły jak radzić sobie w "paskudnym" okresie czasu rozruchu. Cały projekt traktuję jako wspaniałe "przedłużenie" hobby, szanse na poznanie nowych ludzi zdobycie nowych doświadczeń nie tylko akwarystycznych. Trzymajcie proszę kciuki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2009 Panowie jesli bedziecie mieli takie korale jak ten Pan, nie bede musiał jedzic do niemiec ładne szczepki kupowałem po 15euro http://www.korallenfarm.de/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2009 Panowie jesli bedziecie mieli korale takie jak ten Pan to nie bede musiał jezdzic do niemiec http://www.korallenfarm.de/NeuerLaden.htm -nowa ferma http://www.korallenfarm.de/- stara ferma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2009 Ale jaja, faktycznie wylecialo. Mi pozostaje trzymac za was kciuki i liczyc ze cale przedsiewziecie sie uda, bede mial blisko do zrodelka ladnych zwierzakow i mozliwosc wymiany (zdobycia) informacji na ich temat. :pardon: Sluze pomoca i darmowym miejscem na reklame na mojej stronce. W googlach Pr cos kolo4 wiec juz cos to daje:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2009 Dzisiaj ogłoszenie o szczepkach na NR wyleciało z hukiem z targowiska.Widać nie wszyscy podzielają nasz entuzjazm:) to troche dziwne podejscie bo jesli projekt wypali to z pewnością z takiego zrodła bedą korzystały także i sklepy. Powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2009 Myślę, że korzyść będzie obopólna ponieważ sklep ze szczepkami wystawianymi na targowisku będzie przyciągać czytelników na forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Dzięki Panowie za słowa zachęty i wszelkie opinie. Narazie projekt jest na etapie marzeń i w wersji na papierze:) a już zdąrzyliśmy odczuć skutki założenia tego wątku. Dzisiaj ogłoszenie o szczepkach na NR wyleciało z hukiem z targowiska.Widać nie wszyscy podzielają nasz entuzjazm:) ....bo niektorzy Panowie Moderatorzy traktuja NR jak swoje, czasami ewidentnie widac kto z kim trzyma sztame, z wiadomych wzgledow. Jezeli chodzi o wasz pomysl Panowie to jechac z tym i nie czekac az ktos was wyprzedzi. Dwa powody: wasza dzialalonosc ograniczy import z naturalnego srodowiska Konkurencja zawsze niesie dobro dla klienta. Reklamy nie potrzebujecie, jezeli zbyt duza chec zysku nie wezmie gory nad misjia waszej dzialalnosci to bedzie sukces. Reklmay nie bedziecie potrzebowac, jakosc korali, ceny, i marketing szeptany zrobia swoje. Zycze powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wbies 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Też trzymam kciuki za to ten pomysł aby wypalił i życzę powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Luty 2009 Ja też trzymam kciuki, sam gdybym miał czas i wiedze z ogromną przyjemnością zaanagażowałbym się w taki projekt. Kilkanaście dni temu zakupiłem mało popularne korale ze szczepkarium i trzymaja się w świetnej kondycji, co może jedynie świadczyć, że z Waszym projektem jesteście skazani na sukces! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2009 Też trzymam kciuki. Nie sadzę zebyście mieli problemy ze zbytem- doswiadczenie i pasja własciwie gwarantują sukces. Zwłaszcza, że dobrze wiecie czego oczekuje klient. Problemy może stworzyć papierkologia. I to niekoniecznie ta biznesowa (chyba podadacie pod KRUS). Ja obawiałabym sie tych wszystkich papierków CITES. żdaje się, że to weterynarz musi potwierdzic ze szczepka jest z tego, a nie innego korala? Parę lat temu na Nano Reef ktos sie skarżył na konkurencje , że podkablowała i miał kontrolę CITES. Pamietam że Przemek, ale jescze ktos też. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2009 @TMK a to nie jest tak że CITIES trzeba mieć tylko w przypadku importu spoza UE? Jeśli coś zostało raz dopuszczone (wprowadzone) do obrotu na rynku UE to można już tym obracać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2009 Nie wiem czy mogę wkleic linka do konkurencyjnego forum? zakazu nie znalazłam http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&highlight=cites&p=166699#166699 http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&highlight=cites&p=112713#112713 podejrzewam ze przy prowadzeniu hodowki też trzeba dokładnie sprawdzić przepisy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2009 Zgadza się. Trzeba przed rozpoczęciem takiej działalności dokładnie zapoznać się z przepisami i pozgłaszać hodowlę gdzie się da. Jedno jest pewne, trzeba kupując korala celem jego "reprodukcji" prosić o CITIES żeby mieć potwierdzenie legalnego nabycia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2009 Czyli zaczynaja sie pierwsze problemy ..teoretycznie Tylko po co komuś CITIES do sprzedawania szczepek w dziale targowisko ????? Jesli do tej pory można to robić to i będzie można dalej ..i nawet jak by doszło do donosów to nikt tu nie prowadzi działalności gospodarczej tylko pozbywa sie przyrostów z własnego akwarium . Jeśli miał by ktoś to ścigać to archiwum wszystki for akwarystycznych jest niezbitym dowodem na nielegalny biznes, a trafienie to wszystkich sprzedajacych nie jest zadnym problemem. Więc CITIES by sie nie przejmował , a zajął się wystawieniem pierwszej porcji zwierzaków w celu zbadania rynku Działajcie !!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2009 @Zew Jeśli to ma być farma pełną gębą to moim zdaniem bez zgłoszenia działalności gospodarczej się nie obejdzie. Po pierwsze "konkurencja" nie śpi i z drugiej strony słusznie skoro sama płaci podatki i musi to wliczyć w cenę to szara strefa może oferować ten sam produkt taniej. Po drugie taka farma wymaga inwestycji (zakup sprzętu, energia itp) dlaczego sobie tego nie odliczyć. Jeśli jest to działalność, która ma być jako dodatkowa, czyli prowadzący nią będą pracowali również gdzie indziej to zalegalizowanie sprawy jest tanie i wynosi niecałe 200zł na miesiąc (zdrowotne w ZUS), a daje możliwość liczenia sprzętu w kwotach netto, czyli 22% taniej. Ze swojej strony mogę służyć pomocą od strony prawnej, na tyle ile będę potrafił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Luty 2009 @ Martin , Bigwalker i Szymon chca podejść do tego projektu hobbystycznie , napewno sie licza z kosztami i z tym ze przyrost korali w ich akwariach jest tak znaczny ze sprzedaż ich nie jest na raz . Założenie takiej hodowli daje mozliwość magazynowania korali wychodzących ze zbiornika . Pierwszymi odbiorcami jestesmy my i Ci wszyscy ktorzy maja w planach założenie zbiornika morskiego . Konkurencja płacąca podatki być może nie spi ale jesli ja moge sprzedać sczepke korala nie mając firmy to dlaczego nie oni ? Znajac zycie to w/w panowie sa juz na etapie rozgryzania tego tematu pod wzgledem prawnym, żeby przypadkiem nie umoczyć z czyjąś życzliwością . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach