Skocz do zawartości
hepatus1000

ustawienie ATI 200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o rade . Kupiłem ATI 200 ( podróbka – ładnie zrobiona ) i nie mogę dojść do ładu z ustawieniem aby wyrzucał pianę . Opieniek stoi zanurzony – od dołu podstawy do lustra wody jest 18,5 cm , od środka wlotu wody z pompy do lustra wody jest 12,5 cm . Odpieniacz ma zrobiony tuning zgodnie z opisem Rafała thcskiba( otwór powietrza zasysanego w pompie i skróconą rurę reakcyjną .

Powietrza jest dużo ( w środku biało ) , piana w kubku się tworzy ale do ¾ wysokości . „Bawię†się regulacją i zauważyłem że jak ustawię że poziom wody jest 2 cm wyżej od dna kubka piana podchodzi do górnej części przelewowej . Czy to tak musi być czy coś jest nie tak . Aby wszystko było jasne nie jest to wyrób Rafała thcskiba. . Może Rafał się odezwie i coś podpowie mądrego – nasz „rodzimy konstruktor „ . Pozdrawiam i czekam na pomoc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche nie moge Cie zrozumiec moze to wina przepracowania :) ale czy przy zamknieciu calkowitym zaworu regulacyjnego piana przeleje sie do kubka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli pompa dobrze podaje balem sie ze poprzedni wlasciciel przycial wirniki bo w pierwszej opcji byly tam zalozone 2 pompy

Ustaw odpieniacz tak jak to zrobiles wczesniej i zostaw go na kilka lub kilkanascie godzin nie ruszajac nastawy

Musi zadzialac jesli bedzie przelewac na mokro do kubka to troche odpuscisz jesli nie bedzie sie chciala formowac piana troche podkrecisz

Odpieniacze tez z tymi wirnikami potrzebuja troche czasu na start

Skoro mozesz regulowac w pelnym zakresie to wszystko jest dobrze to tylko kwestia regulacji

Pamietaj on potrzebuje troche czasu aby wystartowac

Nie ustawisz go jesli wczesniej skarmiles ryby czy korale wsadzales rece do zbiornika czy tez jesli palisz w pokoju gdzie on pracuje

No i oczywiscie jesli jest "swiezy" mogl zostac umyty jakims detergentem

Jesli po wewnetrznej sciance rury robia sie duze pecherze powietrza to na bank nie jest jeszcze wymyty i potrzebuje czasu

A jak co to zadzwon dzis to pogadamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super Rafał – dzięki za szybką reakcje . Zapewne się domyślasz kto pisał . Na pewno zadzwonię ale o przyzwoitej porze . Pozdrawiam Włodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten człowiek naprawdę potrafi . Po rozmowie z Rafałem , jego wskazówkach opieniek chodzi jak złoto . Dzięki Rafał - polecam się na przyszłość . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi