Skocz do zawartości
jdmboar

Jak oceniacie stan tego aqua

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupilem na aukcji akwarium i chcialbym uslyszec wasza opinie na podstawie 2 zdjec, Interesuje mnie w jakim stanie dojrzewania sa skaly. Wiem ze 2 zdjecia slabej jakosci malo ujaawnia ale zalezy mi na prostym podsumowaniu.

Dzieki

post-3722-0-08216800-1392935162_thumb.jpg

post-3722-0-79973900-1392935162_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka nie jestem jakimś tam specem i nie chce się wymądrzać lecz pomóc, jak coś pokręciłam to przepraszam. 

Glony wapienne na tylnej szybie świadczą o tym, że baniaczek ileś już tam się kręci, może nawet z cztery miechy, może więcej może mniej. (A może osoba od której kupiłeś to akwa, też od kogoś je kupiła i nie wyczyściła tylnej szyby, a Tobie sprzedała jako akwarium dojrzałe). Skałę można kupić, która ma już glon wapienny, glony nitkowate występują przeważnie na początku dojrzewania akwarium. Piasek w sumie też widać swoje coś tam już przeszedł, w każdym razie nie widać jakby był wsypany pięć dni temu.

A tak naprawdę to dlaczego o to pytasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem jeszcze za bardzo obeznany w akwariami morskimi i zastanawialem sie co z nim zrobic. czy wywalic wszystko i zaczac wszysko od poczatku czy poczekac az cos sie zacznie w nim kreowac. wiec na razie poczekam na rezultaty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje nic nie wywalac. Jak koleżanka wyżej też nie jestem specem.

Jakie masz tam światło?

Kup sobie na próbę coś z ekipy czyszczacej tzn jakieś ślimaki, małe kraby pustelniki. Nie są one drogie. Zaczną troszkę porządku robić w akwa. Z góralami czy innym życiem wstrzymają się jeszcze. Fajnie by pewnie było zrobić jakieś testy wody, ale mi i tak to nic nie powie bo ją nigdy U siebie testów nie robiłem. Sprawdzam tylko zasilenie przy podawanie i tak się kręci moja słoneczną. Tak więc wg mnie coco jumbo i do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi