Skocz do zawartości
APAP75

Filtr odwróconej osmozy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość odkupienia od kolegi filtru RO DENNERLE OSMOZE PROFESIONAL 190 za 70 zł. Podobno membrana nie była nigdy zalewana. Filtr składa się z 3 części - filtracja mechaniczna, węgiel i pojemnik z membraną  - brak pojemnika na żywicę. 

Ponieważ jestem śnieżynka proszę o rade. 
1. Co to za filtr, czy jest wart swojej ceny 
2. Ile kosztują wkłady i membrana - czy podejdą ewentualnie tańsze zamienniki. 
3. Jaka jest trwałość takiego filtra (podobno raz zalany nie może być opróżniony) 
4. Czy warto dokładać do tego pojemnik z żywicą (wodę mam ze studni) 
5. Cytat: "Precyzja urządzenia polega na automatycznym utrzymaniu równowagi osmotycznej wody (1: 4) przez długi czas jego eksploatacji" - o co tu chodzi? - wiem, że podłączam jeden wąż do kranu, z drugiego kapie woda po osmozie a trzeci do kanalizacji. Czy to o to chodzi, że na 1 litr wody po osmozie 4 litry "brudów" idą w kanał? Czy to dobry stosunek? 
6. Prefiltr - z tego co zrozumiałem warto stosować i jest to zwykły filtr mechaniczny "kubełkowy" ciśnieniowy; 
7. Kwestia filtra węglowego - z tego co wiem, gdy w takim filtrze przez jakiś czas woda nie płynie, to zaczynają się namnażać bakterie, chyba, że jest to filtr węglowy z tzw. srebrnym lustrem (gdzieś tam dodawany jest azotan srebra, który zabija wszystkie mini stwory). Czy filtry węglowe w RO mają coś takiego? 
Wiem, że na forach jest dużo o RO, ale nigdzie nie znalazłem podstawowych informacji. 
Poza tym bardzo interesuje mnie Wasza opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi