APAP75 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2014 Mam możliwość odkupienia od kolegi filtru RO DENNERLE OSMOZE PROFESIONAL 190 za 70 zł. Podobno membrana nie była nigdy zalewana. Filtr składa się z 3 części - filtracja mechaniczna, węgiel i pojemnik z membraną - brak pojemnika na żywicę. Ponieważ jestem śnieżynka proszę o rade. 1. Co to za filtr, czy jest wart swojej ceny 2. Ile kosztują wkłady i membrana - czy podejdą ewentualnie tańsze zamienniki. 3. Jaka jest trwałość takiego filtra (podobno raz zalany nie może być opróżniony) 4. Czy warto dokładać do tego pojemnik z żywicą (wodę mam ze studni) 5. Cytat: "Precyzja urządzenia polega na automatycznym utrzymaniu równowagi osmotycznej wody (1: 4) przez długi czas jego eksploatacji" - o co tu chodzi? - wiem, że podłączam jeden wąż do kranu, z drugiego kapie woda po osmozie a trzeci do kanalizacji. Czy to o to chodzi, że na 1 litr wody po osmozie 4 litry "brudów" idą w kanał? Czy to dobry stosunek? 6. Prefiltr - z tego co zrozumiałem warto stosować i jest to zwykły filtr mechaniczny "kubełkowy" ciśnieniowy; 7. Kwestia filtra węglowego - z tego co wiem, gdy w takim filtrze przez jakiś czas woda nie płynie, to zaczynają się namnażać bakterie, chyba, że jest to filtr węglowy z tzw. srebrnym lustrem (gdzieś tam dodawany jest azotan srebra, który zabija wszystkie mini stwory). Czy filtry węglowe w RO mają coś takiego? Wiem, że na forach jest dużo o RO, ale nigdzie nie znalazłem podstawowych informacji. Poza tym bardzo interesuje mnie Wasza opinia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach