Skocz do zawartości
jarex66

I ja się szykuję :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po 1.5 rocznym kursie akwarystyki morskiej w 150L, szykuję się do zalania nowego zbiornika. Kilka szczegółów tech:

akwarium 120x55x50h, przód i boki optiwhite

stelaż nierdzewka profil 50x30 z odkręcanym środkowym słupkiem.

pompa grey dragon od thcskiby 4750L/h

odpieniacz deltec AP600

sump 150L

Lampa będzie 8x54W T5 ATI albo Lumina przerobiona tak, aby stała na krawędziach szkła.

Cyrkulacja to chyba 2x Tunze 6065

W starym akwarium mam jakieś 35kg skały i raczej nie będę dokładał więcej.

Przegonię system wodą słodką i włączę RO na kilka dni i nocy :-)

Mam takie pytanie. Czy w środkowej części sumpa, też muszę podnieść reaktor Zeo i filtr z węglem tak jak odpieniacz ?

Apropo reaktora... chyba będzie ten żółty Korallen Zucht, bo na tańsze nie ma szans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosc ciekawie sie zapowiada:)

Piekna prostota(to lubie:good:).

Co do umieszczenia filtra ZEO w srodkowej komorze to nie widze potrzeby podnoszenia go, wysoki pozio pomoze ci zachowac odpowiednia ilosc wody w kolumnie podczas wylaczenia pompy filtra.

Czekam na dalsze fotki a najlepiej zdjecia juz zalanego zestawu:)

boje sie tylko ze te dwie male TUNZE beda troche za slabe ale oby nie:wink:

ogolnie swietna robota:good:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.Pomyśl o reaktorze od kol.Skiby,działa perfekcyjnie,a i cena zacna:)

Szykuje się piękny zbiorniczek,powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje panowie za miłe słowa. Oczywiście odpalę niebawem bo mnie już hepatus napiernicza, że ma za mało miejsca w starym akwarium :-)

@yoka.... oczywiście zdaję sobie sprawę że te dwie pompy to tylko 13tys, ale to projekt i pewnie będą 3 pompy.

@Bigwalker.... rozmawiam z Rafałem na gadu co jakiś czas. On na pewno cos mi wykombinuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław cos wymyslimy tylko nie gon o terminy jak co narazie mieszaj woreczkiem :)

Czegos musze sie doczepic wiec proponuje wymiane tego ogrodowego "szlaucha" na porzadny waz dostaniesz go u Lukasza w Acroporze

Naprawde roznica ogromna sa z silikonu bardzo elastyczne i praktycznie nie przenosza drgan no i z czasem nie stwargnieja tak jak ogrodowy

Cena troche nie teges :cry:ale to jednorazowy wydatek wiec trzeba to przezyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko Rafał, bedę milczał i czekał :)

Węża oczywiście wymienię ale wykorzystałem w tym ogrodowym jego krzywiznę łukowatą i nie stawia oporu. Poza tym, do pompy dodałeś mi niezły gratisek w postaci gumowych nóżek.

A w sprawie zbiornika kolejny kłopot i wydatek, co oddali mnie od zasiedlenia.

Po zalaniu zbiornika słodką wodą, okazało się iż w czterech górnych rogach akwaria, na długości 15cm powstało rozerwanie silikonu (jak stwierdził fachowiec)

Silikon zbielał od naprężeń. Powodem jest zbyt cienka warstwa na składaniach.

Po rozmowie telefonicznej ze słynnym Thewaldem zbiornik najlepiej przekleić na nowo aby spać spokojnie. Powiedział że może nic sie nie zdarzyć złego a może za pół roku, rok, silikon puści. Waldek obiecał że będzie niedługo w Krakowie, to wpadnie do mnie do Tarnowa i przeklei zbiornik. Plusem oprócz spokojnego snu, jest fakt, że sklei go czarnym Penetratorem a nie przeźroczystym, jak mam obecnie.

Opisuję ten fakt, bo może komuś sie przyda info jako przestroga. Akwarium było zamawiane w roslinyakwariowe.pl i jako rośliniarze Amanowcy kładą szczególną uwagę na brak fug i cienką warstwę kleju czyli silikonu. Jak wiadomo, klej przeźroczysty nie jest najlepszy do morskiego z uwagi na przepuszczalność światła i glony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak skopane klejenie,telefon do fachowca i wszystko jasne ,szkoda tylko Jarku że bedziesz musiał od nowa kleić baniak.

Ale za to bedziesz spał spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek a czemu nie reklamujesz u nich tego akwaria?? A co do sumpa to mistrzostwo swiata!! Jak zwykle jestes dokladny co do milimetra!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto jak niektórzy zamiast iść do przodu, cofają sie. Chyba pieprznę tym wszystkim i kupie sobie chomika :shocked:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy moglby kolega powiedzic z czego zrobil takie ladne czarne tlo w kominie i akwarium.

Wyglada bardzo ladnie. To jakas farba czy moze oklejone folia..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie zniknęło akwarium z wyższych postów... czyżby jakiś wypadek przy pracy.. oby nie

trzymam kciuki bo ja mogę narazie tylko patrzeć na wasze baniaczki bo na swój poczekam jeszcze ze 2-3 miesiące

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarku, a powiedz mi jeszcze dlaczego 120x55x50 a nie 120x60x55 był jakiś szczególny powód czy po prostu na taki padło ? :-)

Ja, mimo pewnych zawirowań, też będę uruchamiał taki ale właśnie 120x60x55...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuppppssss....ale gafa :-x

nie tylko Ty :)

@ jarex66 spoko maroko - jak to mówią Coco Jambo i do przodu, co nas nie zabija to nas wzmocni :shocked:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dandil zawsze tył akwariów oklejam czarną folią, natomiast szyba komina to przyciemniana neodymówka

@smithpl na początku chciałem 120x60x55h ale 5cm gł. ucięła mi żona a 5 z wys. ja z uwagi na światło. A tak poważnie. Stelaż, aby nie właził mi na otwory w kominie-musiał wystawać z tyłu zbiornika od ściany, zatem po wizualnej ocenie takich gabarytów zdecydowałem się na 120-55-50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek wpadnij do mnie jutro i zabieraj ten moj zbiornik z sumpem i zalewaj a te szybki opti wsadz w dupe tym patalachom z Krakowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi