Skocz do zawartości
dominik

zakazany import?

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze myślałem, że taki sum szklisty czy bocja wspaniała przychodzą z ferm, zresztą widziałem zdjęcia z takich miejsc...tak samo z neonem, przecież są mnożone na potęgę na całym świecie...a mimo wszystko wciąż odławiają...absurd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niby tak, ale takie ryby z odlowu sa:

a) odnawiaja populacje w hodowlach

B) sa okazami kolekcjonerskimi przez co maja znacznie wyzsze ceny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ponadto neon np. Z Peru mimo , że to odlow jest znacznie tańszy niż krajowy. I niewiele droższy niż hodowlany z azji. Poza tym w azji słabo pakują slodkowodne ryby i w rezultacie mimo wyższej ceny ta sama ryba z Peru z dużą przerzywalnoscia wychodzi taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FoxRacing, skąd ta wiedza ?

Aktualne ceny: Paracheirodon Axelrodi
Peru 0,070

Wenezuela 0,060
Kolumbia: 0,100

Azja:

Tajwan 0,500

Wietnam 0,220

Tajlandia 0,300

Dodatkowo trzeba dodać ze ceny frachtu z ameryki są zdecydowanie niższe tak więc cenowo odłowy są zdecydowanie tańsze.
Co do kiepskiego pakowania przez azjatów to też nie masz racji. Więcej sypie się neonów z SA

Edytowane przez sepher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sepher sprowadzam Ryby z Peru od 6 lat

I przy stałej współpracy sprawa inaczej wygląda. Pozatym to co się wysypie z Peru to firmy ex. oddają.

I mam pytanie poco piszesz tu te ceny? To , że posiadasz Ta wiedzę to nie znaczy , że trzeba to ujawniać.

Potem przychodzi delalista i mówi , że nie zapłaci 4 czy 5zl na sklepie.

Po co?

PS. Mam teraz przed oczami oferte z Peru i dwie z Azji i na tą chwilę różnice są niemal zatarte, pozatym ceny z Ameryki łacińskiej wahają się zależnie od pory roku i pogody.

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moze czas bys przestał sprowadzać z Peru, a zaczął kupować u nas w podobnych pieniadzach, a detalista i tak wie jakie sa ceny w zakupie, bo wystarczy jak na giełdę pojedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FoxRacing, ceny napisałem dlatego że... i tak nic one nikomu nie dadzą.;) Nikt nie pociągnie sobie ot tak frachtu (jeżeli jednak ktoś się skusi to życzę mu dużo powodzenia)
A detalista jak nie chce zapłacić owych 4-5zł to niech nie kupuje, nikt nie zmusza ;)

Enigma: To jest pogoń za zyskiem. Hodowlanego można dostać w pl za cenę powiedzmy 50gr wyższą niż ten z odłowu.

Odnośnie całej sytuacji to dziwne że na stronie OFI nie ma żadnej wzmianki o tym:
http://www.ornamental-fish-int.org/

Za to ciekawostka:Następne dwa gatunki tridacny na CITESie wylądowały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi