dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2014 dziś dostałem to z jednej z niemieckich hurtowni - ciekawe co z tego wyjdzie. OFI Article.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2014 Zawsze myślałem, że taki sum szklisty czy bocja wspaniała przychodzą z ferm, zresztą widziałem zdjęcia z takich miejsc...tak samo z neonem, przecież są mnożone na potęgę na całym świecie...a mimo wszystko wciąż odławiają...absurd... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2014 no niby tak, ale takie ryby z odlowu sa: a) odnawiaja populacje w hodowlach sa okazami kolekcjonerskimi przez co maja znacznie wyzsze ceny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2014 Tak ponadto neon np. Z Peru mimo , że to odlow jest znacznie tańszy niż krajowy. I niewiele droższy niż hodowlany z azji. Poza tym w azji słabo pakują slodkowodne ryby i w rezultacie mimo wyższej ceny ta sama ryba z Peru z dużą przerzywalnoscia wychodzi taniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2014 (edytowane) FoxRacing, skąd ta wiedza ? Aktualne ceny: Paracheirodon AxelrodiPeru 0,070 Wenezuela 0,060Kolumbia: 0,100 Azja: Tajwan 0,500 Wietnam 0,220 Tajlandia 0,300 Dodatkowo trzeba dodać ze ceny frachtu z ameryki są zdecydowanie niższe tak więc cenowo odłowy są zdecydowanie tańsze.Co do kiepskiego pakowania przez azjatów to też nie masz racji. Więcej sypie się neonów z SA Edytowane 31 Styczeń 2014 przez sepher Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2014 (edytowane) sepher sprowadzam Ryby z Peru od 6 lat I przy stałej współpracy sprawa inaczej wygląda. Pozatym to co się wysypie z Peru to firmy ex. oddają. I mam pytanie poco piszesz tu te ceny? To , że posiadasz Ta wiedzę to nie znaczy , że trzeba to ujawniać. Potem przychodzi delalista i mówi , że nie zapłaci 4 czy 5zl na sklepie. Po co? PS. Mam teraz przed oczami oferte z Peru i dwie z Azji i na tą chwilę różnice są niemal zatarte, pozatym ceny z Ameryki łacińskiej wahają się zależnie od pory roku i pogody. Edytowane 31 Styczeń 2014 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2014 No to moze czas bys przestał sprowadzać z Peru, a zaczął kupować u nas w podobnych pieniadzach, a detalista i tak wie jakie sa ceny w zakupie, bo wystarczy jak na giełdę pojedzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2014 FoxRacing, ceny napisałem dlatego że... i tak nic one nikomu nie dadzą. Nikt nie pociągnie sobie ot tak frachtu (jeżeli jednak ktoś się skusi to życzę mu dużo powodzenia)A detalista jak nie chce zapłacić owych 4-5zł to niech nie kupuje, nikt nie zmusza Enigma: To jest pogoń za zyskiem. Hodowlanego można dostać w pl za cenę powiedzmy 50gr wyższą niż ten z odłowu.Odnośnie całej sytuacji to dziwne że na stronie OFI nie ma żadnej wzmianki o tym:http://www.ornamental-fish-int.org/Za to ciekawostka:Następne dwa gatunki tridacny na CITESie wylądowały Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach