Skocz do zawartości
mr_propcio

zamiana ze slodkiej na slona :) i pelno pytan :( niestety

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

zdecydowalem zmienic swoje tropikalne akwarium na slonowodne, tropikalne posiadam od ponad 20tu lat (obecne juvel 450 vision na zdieciu) wiec malo jest tematow o których bym co najmniej czegos nie wiedzial I dobrze sie z tym czuje :).

niestety co do slonej wody to juz jest inna historia :(. mam tylko nadzieje ze pytaniami was za bardzo nie zamecze ( ale nic  nie obiecuje :))

A wiec tak: zbiornik buduje sam bedzie trapezowy o pojemnosci 950 LITROW( takie mam miejsce akurat) wykonany bedzie w wiekszosci ze sklejki(boczne, tylna sciana I dno a oczywiscie szklo od czola akwa.

Wypelnione od wewnatrz do uszczelnienia bedzie pleksa 4mm grubosci I oczywiscie uszczelnione sylikonem. Moze to I dziwne ale uwieżcie że dziala I jest super tanie w wykonaniu. Oczywiscie bedzie w metalowej ramie I na metalowym stelarzu wlasnej roboty:) ktory bedzie na koniec wykonczony czarna cieniutka sklejka tak ze nie bedzie metalu widac I bedzie very modern :).

szyba 10mm wklejona w rame. W pokrywie beda LEDY super biale I niebieskie.

orurowanie bedzie od wewnatrz poniewaz zbiornik bedzie dotykal trzech scian, planuje podwójny przelew wody w jednym narozniku akwa okolo 30cm szeroki, woda powrotna bedzie rozdzielona na dwa powroty. Do tego jak juz sie domyslacie bede zakladal SUMP okolo 200litrow, dojdzie do tego ODPIENIACZ, REFUGIUM I moze jakis filtr lub wata ? :(? Do tego pompy cyrkulacyjne razy dwa, no I pompa do sumpa.

Oczywiscie bedzie żywa skała I to raczej sporo oraz zywy piasek

Z czasem przy mam nadzieje waszej pomocy beda korale I rybki ale to jak cala reszta juz sie ze soba zgryzie :)!

Wiec co do pytan to tak:

1. Jaka moc powinny miec LEDY biale I niebieskie I czy montowac je pol na pol czy z przewaga bialych(nie bardzo mi sie podoba samo niebieskie szczeze mowiac a za to bardzo lubie krystalicznie biale z polotem takiego blekitu :))

2. Ile potrzebuje zywej skaly aby wszystko zachowalo proporcje I bylo jak nalezy(osobiscie preferuje sporo bo takie akwa mi sie podobaja)

3. SUMP - czy dwiescie litrow to wystarczajaco duzo, czy mozecie wstawic fotke jakiegos sumpa abym zobaczyl gdzie ida przegrody I jak mam je wkleic(wyżej-niżej) ile komór zrobic I jak je podzielic(na dlugosci 120cm gdzie umiescic przegrody)

4. SKIMER-ODPIENIACZ - jaki duzy potrzeba na moje akwa I tak jak sump I zbiornik bede chcial zrobic go samemu wiec prosil bym o dokladny plan odpieniacza lub nawet filmik moze jak go zrobic(wiem ze ma byc powietrze, doplyw, odplyw I pompa ale to tyle mojej wiedzy) nie wiem jak go wykonac (jak bede mial projekt I wymiary bedzie to proste) gdzie poziom wody bedzie I gdzie nawiercac jak pompe montowac ani nawet jaka pompe bede potrzebowal w pierwszej kolejnosci!!!?Czyli jestem zielony tak naprawde. Wysokosc sumpa to 50cm a szerokosc 40cm , miejsca od dna sumpa do dna akw bedzie okolo 80cm!

5. Czy używac jakiejs mechanicznej, biologicznej lub innej filtracji  w sumpie (bedzie refugium oczywiscie)

6. Jaka użyc pompe do powrotu wody do akwa (moc lub litry na godzine) podobno akwa powinno w przeciagu godziny przepompowac szesc razy ilosc wody w akwie?!

Bardzo prosze o poprawki w moich planach jezeli tylko cos namieszalem za bardzo, jestem otwarty na wszelkie komentarze dobre I te negatywne oczywiscie :).

Bardzo mi zależy na wykonaniu wszystkiego samemu bo taki juz jestem niestety :). wiem ze to czasami nie do konca jest najlepsze wyjscie ale coz :)!

Podobno ODPIENIACZ to najwarzniejsza rzecz w calym systemie ?

Z gory bardzo dziekuje wszystkim za pomoc

post-4041-0-59648800-1391115911_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezłe karasie :P Jaką kwotę sobie zalozyles na całe akwarium?

Dzięki ;)

Limitu nie ma finansowego za bardzo.

budowa mnie wyniesie bardzo mało więc i więcej zostanie a do tego jak juz będzie zbiornik to i Karasie 450tka pójdą na sprzedaż. Więc na rybkę i korale też coś będzie ;)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie wymiary tego zbiornika będą?

195 tylna sciana, 45 lewa ściana, 1000 prawa ściana i front 202 a wysokie na 60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś pracowałem przy akwarium 180x75x70

Skały było +- 270kg ładnej i lekkiej w miarę.

Cyrukulacjia w obiedu 8x a kiedyś P. Krzysztof Tryc opisywał o 9, 5x ale zaznaczył , że taki obieg okazał się idealny dla jego zbiornika.

Jeśli cos pomieszalem z góry przepraszam.

Musisz pamiętać o dodatkowej cyrkulacji poza obiegowa.

Kiedyś widziałem takie akwarium ze sklejki też morskie i musze przyznać , że mimo uszczelniania woda zniszczyła ścianki po kilku latach.

Akurat tego patentu nie popieram ale to rzecz gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no na skale nie bede za bardzo oszczedzal bo lubie jak jest pelno w zbiorniku a do tego moj bedzie gleboki na metr wiec I miejsce do plywania rybki znajda sobie jakies :)

Co do tego rozszczelniania to widzialem I ja wlasnie z samej sklejki tylko malowane specjalna gumowa farba od wewnatrz, podobno bylo zalozone od czterech lat I nic sie nie dzialo ale ze wzgledow estetycznych to nie bylo to zbyt ladnie wygladajace niestety. Widac bylo jak farba byla kladziona walkiem I jeszcze gorzej bylo na rogah gdzie pedzel poszedl w ruch :)!

Dla tego wlasnie moj bedzie tylko z  zewnatrz ze sklejki a od srodka wklejony bedzie jak gdyby drugi zbiornik z pleksy 4mm a sklejka bedzie tylko robila za wytrzymala na cisnienie wody sciane.

do tego pleksa bedzie pomalowana na blekitny kolor od zewnatrz tak ze bedzie tlo od razu zrobione :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Hmm to jestem ciekaw jak wyjdzie projekt :) Sam myślę o uszczelnianym wylewką zbiorniku w podłodze. Chętnie będę obserwował wontek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno bede publikowal nawet najmniejszy progress od poczatku do konca :)

tylko nie wiem kiedy rusze bo jak widzisz nie dostalem jeszcze odpowiedzi na zadno pytanie jakie zadalem :(!

Ale cierpliwosc to podobno klucz do solanki wiec moze tak to sie zaczyna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w przypadku ledow nawet w niewielkim zakresie nie jestem w stanie Ci pomóc. A chcesz kupić całą lampę czy samemu zrobić?

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak I wszystko inne rowniez I lampe postaram sie samemu zrobic

pomysl jest taki ze beda 4 T5 marine white lampy I na srodku jakies LEDY niebieskie I zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w przypadku hybryd to Ci nie pomogę ale może wcisniesz tam jedną Różowa swietlowke?

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Purple plus lub aqua pink czy Fidżi np. W niewielkim dodatku fajnie podbija kolory i mam wrażenie , że nieco lepiej rosna niektóre korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi