bad_79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2014 Akwarium z założenia ma być klejone z opti white pod zamówienie tutaj mam pewną dowolność wymiarów. Jednak niewiele większe gdyż boję się o koszty utrzymania.Zamysł jest taki aby zrobić zbiornik 40x30xh35 z tyłu wkleić panel (wiem, że część poleci kaskadę do takiego malucha) ale wolę panel ponieważ wygląda wg mnie estetyczniej. Dlaczego maluch bo póki co mam na taki zbiornik miejsce i finanse są ograniczone (w jakimś stopniu). Akwarium widoczne z 3 stron, panel oczywiście z tyłu. Akwa wolnostojące na szafce nie wbudowane, nie osłonięte z tyłu.Panel miałby zajmować 10x30x35cm. Akwarium nakryte szybą (jeden lub dwa osobne szkła nakrywkowe) Panel ponieważ powoduje on zwiększenie akwarium o około 8 litrów. Akwarium będzie wolnostojące dlatego też nie chciałbym montować kaskady która może i obniżyła by koszt ale wg mnie nie wygląda estetycznieFalownik: Tunze Turbelle Nanostram 6015Obieg wody z panela: Tunze Silence 1073.008Odpieniacz: Weipro lub diyOświetlenie: DIY LEDSkała: 6-8 kg żywa czy to wystarczy?Piasek 4-6 kg żywy czy wystarczy?Sól: Reef CrystalsCo chciałbym trzymać w zbiorniku.Korale miękkie: Zoa, Ukwiał, GrzybkiŻyjątka: 2xBłazenki, 1x krewetka, może coś jeszcze ale nie za wiele z racji objętości zbiornika.Akwarium które bardzo mi się podoba http://nano-reef.pl/...m/page__st__280I teraz zacznie seria pytań Jak rozwiązać umieszczenie komór w panelu: jakie wymiary tych komór i jak rozwiązać jego budowę? Klejąc szkło od razu zlecić wklejenie ścian panela, czy wykonać to samodzielnie np z plexy (Nie potrafię ciąć szkła).Zamysł wpływ wody od prawej strony. Wypływ z lewej pompa obiegowa na dnie lewej komory obok niej odpieniacz?. Miejsce które pozostaje pomiędzy wykorzystane na grzałkę i wkłady.Jakie otwory wyciąć w szybie/plexie panela na jakiej wysokości?Czego nie przewidziałem, a co powinienem zmienić? Może czegoś mam wypisane za dużo a może za mało.Jako, że miało by to być pierwsze słone akwa, to bardzo prosił bym o pomoc życzliwych morszczaków o wsparcie mentalne, a może nie tylko mentalne.Zastanawiam się nad wyborem żywej skały i wstępnie jestem prawie zdecydowany na live rock z aquamedica czy ktoś coś bardziej sensownego by polecił?Oświetlenie chciałbym zbudować samodzielnie w sposób póki co mało skomplikowany bez symulacji wschodu i zachodu słońca. Oparte jedynie na timerach noc/dzień. Ale ta kwestia jeszcze troszkę może poczekać nie chcę zbytnio zasypać pytaniami na wstępie. Do poniedziałku chciałbym zamówić szkło, aby już się kleiło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2014 A nie lepiej kupić któres z gotowych rozwiązań ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bad_79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2014 A nie lepiej kupić któres z gotowych rozwiązań ? Pewnie lepiej i łatwiej. Ale Opti w gotowym zestawie i to w kostce, bez kaskady? Szkło jest już zamówione. A jeżeli chodzi o gotowca działającego przygotowanego i serwisowanego przez firmę- to chyba taniej kupić TV i wgrać wygaszacz. Tak bez satysfakcji z własnej pracy, wyzwania i poznania całego procesu to nie dla mnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach