S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2009 Witam, czy ktoś z Was zstosuje wyżej wymienioną sól? Jakie odczucia? Jak z rozpuszczanie? Sprawdzał ktoś poziom Mg, Ca, K? Jak ze stosowaniem przy zeovicie? Jakie reakcje zaobserwowaliście u podopecznych? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2009 Raz zrobiłem testy nowymi testami saliferta, wyszło mi: Ca 380 KH 10,2 Mg 1140 Ph komputer pokazał 8,41 Też ciekawy jestem opinii w dłuższym okresie stosowania. Zauważyłem, że trzeba jej więcej sypać żeby uzyskać dane zasolenie, niż np: Preisa Ale dokładnie tego nie zmierzyłem, po prostu rzuciło mi się w oczy, że więcej kubeczków sypię do baniaka z RO. I konsystencja nie jest podobna do soli np: Preis jest bardziej ziarnista. Rozpuszcza się idealnie i tak się nie pyli podczas wsypywania. Niestety tylko raz zużyłem karton tej soli, może dalej się wypowie ktoś kto dłużej ją stosuje. Ja raczej pozytywne reakcje koralowców zauważyłem po podmianie, ale tak jak mówię za krótko stosowałem, żeby coś więcej stwierdzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2009 Na mojej w zaleznosci od parti (a mialem juz ich 4 opakowania) parametry wachaly sie w granicach: Ca 380-410 KH 7,8 - 9 Mg 1150-1270 Sol rozpuszcza sie bardzo dobrze i jest dosc wydajna. W porownaniu do preis'a nie widze zbytnich roznic w ilosci soli na litr wody natomiast spora roznice widac w porownaniu do innych soli (TM, Kent). Co do braku pylu zgadzam sie w 100% Z moich obserwacji sol jest troche lepsza od Tropica czy Kenta, natomiast jesli chodzi o Preisa to ja roznicy w dzialaniu nie widze natomiast w cenie owszem. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 ja uzywam jej uwazam ze jest jedna z lepszych jaka mialem ,super sie rozpuszcza,parametry badane po 24godzi. mieszania to MG-1290 CA-425 KH 11 ph8.4 zuzywam 800g soli na 20l wody co do tej soli to slyszalem ze produkuje ja preis(na licencji lub w tych samych fabrykach) tylko sprzedawana pod inna nazwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 Możliwe, też o tym słyszałem, nawet, że są to te same sole. Z tym że zupełnie inna konsystencja jest tych soli, na pewno nie jest to to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 ja tam nie wiem jaka konsystencje ma preis bo nigdy nie uzywalem w uk niestety niedostepna:cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 KZ jest bardziej ziarnista i mniej pyląca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2009 Jedyna roznice jak u siebie na rafie obserwuje nie wynika z rodzaju soli tylko czasu jej mieszania. Zaczynalem od 12 h, teraz mieszam 7 dni. Preis jakos mi nie podchodzi mailem czasto osady, KZ jest mniej wydajny, sam jestem fanem nowej TM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach