Skocz do zawartości
S_Y_N_E_K

Sól KoralKorallen-Zucht

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś z Was zstosuje wyżej wymienioną sól? Jakie odczucia? Jak z rozpuszczanie? Sprawdzał ktoś poziom Mg, Ca, K? Jak ze stosowaniem przy zeovicie? Jakie reakcje zaobserwowaliście u podopecznych?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz zrobiłem testy nowymi testami saliferta, wyszło mi:

Ca 380

KH 10,2

Mg 1140

Ph komputer pokazał 8,41

Też ciekawy jestem opinii w dłuższym okresie stosowania.

Zauważyłem, że trzeba jej więcej sypać żeby uzyskać dane zasolenie, niż np: Preisa

Ale dokładnie tego nie zmierzyłem, po prostu rzuciło mi się w oczy, że więcej kubeczków sypię do baniaka z RO.

I konsystencja nie jest podobna do soli np: Preis jest bardziej ziarnista.

Rozpuszcza się idealnie i tak się nie pyli podczas wsypywania.

Niestety tylko raz zużyłem karton tej soli, może dalej się wypowie ktoś kto dłużej ją stosuje.

Ja raczej pozytywne reakcje koralowców zauważyłem po podmianie, ale tak jak mówię za krótko stosowałem, żeby coś więcej stwierdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej w zaleznosci od parti (a mialem juz ich 4 opakowania) parametry wachaly sie w granicach:

Ca 380-410

KH 7,8 - 9

Mg 1150-1270

Sol rozpuszcza sie bardzo dobrze i jest dosc wydajna.

W porownaniu do preis'a nie widze zbytnich roznic w ilosci soli na litr wody natomiast spora roznice widac w porownaniu do innych soli (TM, Kent).

Co do braku pylu zgadzam sie w 100%

Z moich obserwacji sol jest troche lepsza od Tropica czy Kenta, natomiast jesli chodzi o Preisa to ja roznicy w dzialaniu nie widze natomiast w cenie owszem.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam jej uwazam ze jest jedna z lepszych jaka mialem ,super sie rozpuszcza,parametry badane po 24godzi. mieszania to

MG-1290

CA-425

KH 11

ph8.4

zuzywam 800g soli na 20l wody

co do tej soli to slyszalem ze produkuje ja preis(na licencji lub w tych samych fabrykach) tylko sprzedawana pod inna nazwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, też o tym słyszałem, nawet, że są to te same sole.

Z tym że zupełnie inna konsystencja jest tych soli, na pewno nie jest to to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie wiem jaka konsystencje ma preis bo nigdy nie uzywalem w uk niestety niedostepna:cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna roznice jak u siebie na rafie obserwuje nie wynika z rodzaju soli tylko czasu jej mieszania. Zaczynalem od 12 h, teraz mieszam 7 dni. Preis jakos mi nie podchodzi mailem czasto osady, KZ jest mniej wydajny, sam jestem fanem nowej TM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi