solanka123 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2014 Witam mam zamiar kupic zywa skale w zooligicznym do akwarium morskiego 20l . Czy ta skała sie nada czy są tam resztki koralowców sory jestem poczatkujacym. Czy trzeba cos robic z ta skala przed wlozeniem i czy ona sie nadaje do akwa???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2014 Żywa skała powinna mieć w sobie życie. Przed włożeniem skały powineneś zalać akwarium wodą RO/DI TDS 000 z odpowiednią ilością soli dedykowanej do akwarystyki morskiej. Musisz mieć też odpowiednią cyrkulację w akwarium i uruchomiony odpieniacz. Ja gdybym robił od nowa swoje akwarium to bym zrobił tak, że wystartowałbym na suchej skale i po jakiś 2-3 tygodniach dołożył bym żywej skały w proporcji 50/50. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaczorek36 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2014 to jest żywa skała zrób solankę , włacz pompę, odczekaj kilka dni i wsadż żywa skałę lub zdobądź od kogoś wode z podmianki, włacz pompe i wsadź żywą skałę - po 2 - 3 tygodniach możesz wkładać pierwsze łatwe korale miękkie, mozesz zabawić sie w odpieniacz mikro np ze strzykawek wlasnej roboty, ale przy tej pojemności może wystarczą same podmianki pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2014 PYtanie jeszcze mniej wiecej ile wazy ten kawałek. Zasada jest że skała (w kg) stanowi 10-20% objętości zbiornika. Oczywiście sa wyjatki i w 1 i w 2 stronę ale na początku tak przyjmij. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach