Paweel25 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2014 Witam... Strasznie podobają mi się akwaria z rafą i egzotycznymi rybami. Chciałbym takie sobie sprawić lecz nie wiem jak się za to zabrać. Jak zrobić żeby woda była zawsze czysta. Jak utrzymać takie ryby. Dziękuje za wszelką pomoc takie akwarium mam na myśli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2014 Pzeczytaj cały dzial dla początkujacych,to znajdziesz odpowiedz,bo to pytanie ktore zadałes jest zbyt ogólnikowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweel25 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2014 Własnie tak czytam i az sie zalamalem ze tyle tego trzeba myslalem ze to prostsze o wiele jest. Moglibyscie chociaz wymienic sprzety jakie na start musze mieć. Chcialbym ceny sprawdzic mieszkam w angli wiec szukam na ebayu ale w sumie nie wiem czego hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2014 luknij pw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2014 (edytowane) Wbrew pozorom na początek az tak trudno nie jest. Najpierw wybór akwarium chyba najlepiej zacząć od 30 - do stukilkunastu litrów. Taki baniak nie obciaza ąz tak finansowo. Potem zakupy: filtr ro di do wody bo tej idzie sporo. Alternatywa zakup wody posolonej ale to jest też drogie lub dogadanie sie z kims kto by taka wode robił. Filtrów jest cała masa ale juz za 400 zł ud a sie wbrac taki o niewielkiej przepustowości ale wystarczajacy, Potem już z górki. Lampy z świetlówkami dostosowanymi do akwarium morskiego i litrazu twojego zbiornika oraz tego co chcesz w nim trzymać. Niezbędny jest tez falownik czyli pompa któa bedzie wprawiała wode w ruch a takze odpieniacz. I tu są schody bo wiele osób twierdzi że konieczny jest jeszcze dodatkowy mniejszy zbiornik na tzw panel lub sump ale częśc osób w tym i ja twierdzę, że dobry odpieniacz zastapi panel lub smup i tego nie trzeba. Wtedy nie trzeba tez pompy obiegowej czyli czegoś co własnie wtłoczy wode do tego panela/ sumpa lub ją z niego do zbiornika wypchnie z powrotem. Jak już to masz to jeszcze praktycznie najważnieszy przyąd pomiarowy refraktometr - czyli cos co mierzy zasolenie wody. Oczywiscie potrzebujesz tez soli do akwarium morskiego. Jeszcze trochę żwyej skały - czyli rafy koralowej - ilośc zalezna od wilekości zbiornika oraz opcjinalnie ale warto mieć - tzw zywy piach czyli specjalny piasek z zyjątkami który tez pełni m. inn funkcje filtracyjne. Jak juz to masz to filtrujesz wode przez filtr RODI potem dodajesz soli do odpowiedniej wartości wg wskazań refraktometru do poziomu ok 1,023, wkładasz piach zywy oraz skalę i zalewsz wszystko. I zaczyna sie dojrzewanie czyli ok 3 miesieczny proces ustalania się wzgłednej równowagi bilogicznej w akwarium Na początek nie puszczasz nawet odpieniacza bo nie ma do czego a swiatło tylko na 4h. Nie wpuszczasz, tez niczego zywego. Zabawa zaczyna sie potem. Oczywiscie wszystkiego na rynku jest sporo wiec musisz wybrac sprzęt dla siebie. Jak zawsze są i Mercedesy a są i Fiaty. Ale na początek często wystarczy tańszy, ba nawet uzywany sprzęt, by z czasem wybadać co i jak i kupować coraz lepszy. Jedynie lampy a w kazdym razie świetlówki zdecydowanie nowe bo po pewnym czasie ich światło - poza LED - staje sie gorszej jakości. Edytowane 16 Styczeń 2014 przez radiesteta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach