Skocz do zawartości
Walus

Potrzebuję pilnie opinii co do akwarium i rady w ewentualnym transporcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam możliwość kupienia akwarium 400l i potrzebował bym opinii co do ceny i sprzętu jaki się znajduje .Akwarium jest 150/50/50 lub 60 plus szafka.W akwarium jest ponad 80kg żywej skały ponad 20 korali oczywiście kraby ślimaki jedna krewetka i parę rybek.Odpieniacz to V2 800 oświetlenie to AI sol led (o moc się nie zapytałem są trzy panele) .Akwarium z sumpem w nim też żywa skała .Pompa trzy grzałki i dwa wirniki.Jeśli coś zle napisałem to sorki ale w tym temacie to nowy jestem.
A następna sprawa to potrzebował bym rady jak ten cały majdan zabrać ?Auto mam busa kumpel mi użyczy zorganizowałem też sporo wiader (sporo 3 wiadra po 20 litrów i 2 po 10 litrów to nie wiem czy sporo) i ze 150 litrów w kanisterkach po 20 i 10 litrów.Co z koralami jak to zapakować proszę o rade.Te akwarium jest oddalone ok 1godziny i 30 minut drogi.Proszę o radę może ktoś miał już taki transport w ten sposób .A i ten cały zestaw gościu wycenił na 1700 euro (przykładowo 1 kg skały żywej tu w Irlandii kosztuje 15e a szczepka małych korali zaczyna się od 35euro) sprzedaje ponieważ wylatuje ns stałe do Australii .Co o tym myślicie proszę o opinię a i jeszcze parę fotek

post-3965-0-38830200-1389312126_thumb.jpg

post-3965-0-61980800-1389312172_thumb.jpg

post-3965-0-28251500-1389312242_thumb.jpg

post-3965-0-01130600-1389312286_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam pojecia jakie sa ceny zycia w irlandii ale reszta wyglada calkiem przyzwoicie.

transport zwierzat w termoboxach styropianowych a woda w beczkach plastikowych. albo pojemnikach z ikei :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywa skała bez problemu wytrzyma transport 2-3h a pewno i więcej, zanurzona w solance w plastikowym wiaderku. Zwierzaki też dadza radę zapakowane do jak największych plastikowych worków i zalane wodą. Oczywiscie im mniej ich na 1 worek przypadnie tym lepiej i oczywiście jak kolega wyżej radzi zapakowane w termoboxach styropianowych bo temperatura, a właściwie jej spadek to tutaj najwieksze niebezpieczenstwo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi