viperek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2014 Witam, Odkąd pamiętam podobały mi się akwaria morskie. Niema to jak mieć kawałek rafy w pokoju Nie bez kozery napisałem, że mi się podobały ponieważ nie posiadam żadnego doświadczenia w akwarystyce morskiej. Jednak moja KOCHANA żona postanowiła mi zrobić prezent i w czwartek odbieram Akwarium Aquael ReefMax 105 l. http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=166&Itemid=312〈=pl I teraz moja prośba do was abyście pomogli mi założeniu tego akwarium. Tak jak pisałem nie wiem o tym nic. Czytałem parę poradników ale każe akwarium jest inne. Moje pierwsze pytanie. Co powinienem kupić będąc w sklepie odbierając akwarium ? Dodam, że jest to sklep akwarystyki morskiej. Od czego zacząć ? Jak to ugyźć? Jeśli znacie jakieś dobre poradniki z chęcią poczytam. Dziękuję serdecznie za pomoc i zainteresowanie się tematem. Oczywiście będę umieszczał zdjęcia wraz z etapami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2014 Kolego na pewno musisz kupić skałe ok 10 kg czy suchą czy żywą to wybór należy do ciebie poczytaj na ten temat. Ja osobiście bym wybrał żywą. Nie wiem czy w tym zestawie jest ,ale jeżeli nie to jakąś cyrkulacje do środka żeby robiła ci ruch wody (jeżeli tego nie wiesz) no i przede wszystkim musisz mieć filtr RO a dobrze by też było do tego filtr DI (żywice) sól,jakiś przyrząd do mierzenia zasolenia (salimetr) no i NAJWAŻNIEJSZE ---- CIERPLIWOŚĆ i przemyślenia wszystkich zakupów tak abyś popełnił jak najmniej błędów bo i tak je popełnisz (wszyscy je popełniamy a tym bardziej w morszczyźnie ) Robisz wode z filtr RO + DI soliśż czekasz ok miesiąca i dodajesz jakieś pierwsze życie w postaci ekipy czyszczącej tzn ślimaki:) to tyle w skrócie POWODZENIA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viperek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2014 Dziękuje za pierwsze rady, próbowałem poszukać coś na temat tego akwarium. Piszą że to kompleksowe rozwiązanie aby życie morskie funkcjonowało, ale nie wiem czy ma ten filtr RO czy nie :/ Moje następne pytanie to czy korale się pojawiają same z żywej skały czy się je kupuje ? Jeśli się kupuje czy wprowadza się je odrazu przy zakładaniu akwarium ? Wiem że może dla was to śmieszne pytania ale ja naprawde się nieznam a chcę się poznać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Styczeń 2014 Nie ma filtra RO (odwróconej osmozy). Musisz osobno dokupić i zainstalować gdzieś w łazience/kuchni pod kranem, żeby mieć skąd czerpać wodę do zalania, dolewek odparowanej wody i podmianek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach