Walus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 Witam wszystkich jak wiadomo w tym temacie jestem zielony i potrzebował bym trochę rad.Mam akwarium 40 l około 8kg żywej skały tak samo piasek jest żywy.Po paru dniach zalania zbiorniczka (część wody dostałem od kolegi z tak zwanej dolewki) po sprawdzeniu parametrów jak i zasolenia zakupiłem jednego kraba ,turbo ślimaka i krewetkę czyszczącą.Następna partia domowników za tydzień jakieś dwa Nemo(sorki za nazewnictwo ale to dział dla laików takich jak ja więc tak mi będzie prościej a i tak wszyscy wiedzą o co chodzi) i mam zamiar mieć też korale i tu pytanie do was starych wyjadaczy jakie korale najlepiej kupić łatwe w hodowli i żeby to miało ręce i nogi.Akwarium mam zamiar mieć odsadzone może 4-5 rybek nie więcej a reszta korali oczywiście kran ,krewetka i ślimaki.Wiem że nie mogę przesadzić z obsadą .Nadmienię że nie mam odpieniacza i nie chcę na razie kupować .Pan w sklepie co kupowałem zestaw mówił że jak mam dobry obieg wody plus co tygodniowa podmianka mogę się obejść bez odpieniacza.Czy tak jest proszę o opinie .Następne pytanie to do oświetlenia jakie najlepiej mieć myślę o Led może jakaś podpowiedz z waszej strony żeby się koralom dobrze rosło. a i jeszcze jedno na zdjęciu w prawym dolnym rogu co to może być na tej skale ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 kolego nie wiele napisałeś, poza tym to morszczyzna jest inna od słodkowodnego zbiornika, tu pierwsze planujesz, potem budujesz na końcu osiedlasz, a z twojej wypowiedzi wynika że masz zbiornik 40l, zalałeś wodą z podmianki, dałeś skałę i piasek, też z tego zbiornika??, i wpuściłeś zwierzaki pytasz o lampe i korale , jak wpuszczasz zwierzaki to już powinieneś lampę i odpieniacz, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 a więc tak lampa jest w komplecie ale nie na korale więc muszę ją wymienić ,a co do odpieniacza to pisałem mam zamiar jechać na podmiankach i dobrej cyrkulacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 a reszta korali oczywiście kran - co to znaczy?? 4-5 rybek w 40 litrach uważasz za mało? Ja jedną w tym litrażu uważam za DUŻO... Podmiany co 3dni po 5 litrów - woda wylewana i później wlewana POWOLUTKU i powinno się udać na samych podmianach... ale na litość Boską... nie z 4-5rybami! To nie słodkowodne akwarium z gupikami! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 kurcze miało być crab a co do rybek zrobie jak napisałeś dwie max jak na razie . czy taka lampa będzie ok http://www.seahorseaquariums.com/Evo-Clip-on-LED-6-X-3-Watts//6914 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 najgorsze że wszystko od tyłu zaczynasz, podmianki się robi, by zaopatrzyć wodę w mikroelementy, które są pobierane z wody a nie po to by zachować czystą wodę powinieneś troszkę o tym poczytać dopiero potem się brać za zbiornik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 czytałem sporo i o podmiankach i o wodzie ,jeśli wystąpi jakiś problem z wodą oczywiście opisze to na forum i poproszę o jakieś rady co robię zle .Jesli możesz to napisz mi jakie korale mogę najlepiej z Nemo chodować najlepiej podaj nazwę to ułatwi mi sprawe z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 miękasy są proste w hodowli, i raczej na nich się skup. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 ok a na początek ile mogę szczepek kupić zeby nie przesadzić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 zgodnie z zasiedlaniem zbiornika nie więcej niż 1-2 miesięcznie, wiesz ty masz taki zbiornik wielki, jak wiaderko na podmiankę u większości akwarystów morskich wiec ciężko cokolwiek pisać na ten temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 2 ryby na początek...? - a później będzie więcej rozumiem. Czasem mi po prostu ręce opadają... Tak więc kolego @Walus, skup się i przeczytaj ze zrozumieniem co teraz napiszę: JEDNA RYBKA WIELKOŚCI DOROSŁEGO AMPHIPRION'A (nemo - nawet nie zadasz sobie trudu by odszukać jak się nazywa) TO ZA DUŻO DO TWOJEGO AKWARIUM!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 dokładnie na początek bo mam zamiar mieć inny zbiornik.A co do nazwy "" AMPHIPRION'A"to wiem jak sie pisze ale jak zapytasz 5 latka o Nemo to każdy wie o jaką rybe chodzi.I jak się nie myle to dział dla początkujących więc nie widzę w tym nic dziwnego.Co co rybek to jeśli sobie kupię dwa nemo wielkości 2-3 cm to napewno będzie ok i nic się nie stanie.I ostatnia rzecz Ty Dominik jako moderator forum to powinieneś bardziej zachęcać do prowadzenia jakiegokolwiek zbiornika a nie próbować zniechęcać bo takie odniosłem wrażenie.Logując się tu na forum miałem nadzieje na uzyskanie jakiś podpowiedzi wskazóweka z twojego posty to winika że powinienem kupić chyba chomika bo nic innego się nie da trzymać w 40l.Wynika z tego że pomyliłem chyba forum!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 ostatnia rzecz powiadasz... Właśnie ja, jako moderator forum nie powinienem cię zachęcać do znęcania się nad rybkami. Bo na twój litraż to 2szt maks - moim zdaniem oczywiście. Wskazówki to na początku, jak się zakłada akwarium, a nie jak już się je ma. Poza tym dostałeś wskazówkę jak masz robić podmianę, to wystarczy - resztę masz w akwarium. Nakarmisz, podmienisz wodę i będzie wsio ok. Odniosłeś wrażenie że cię zniechęcam - to dobrze, bo tak jest. Zniechęcam do pakowania X ryb do malutkiego akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2014 (edytowane) Sorry za OT ale przypomniał mi się temat ,,Zlecę wykonanie odpieniacza strzykawkowego " u tamtego użytkownika też była pasjia A na serio Walus pomyśl albo bardziej o skorupiakach albo o jakiś rybkach do nanorafy. Edytowane 6 Styczeń 2014 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2014 raczej bym powiedział o mikrorafie a nie nanorafie daj sobie te 2 błazenki i kilka miękasów, pomyśl nad odpieniaczem i będziesz miał ładny mały telewizorek w domu. pamiętaj, że podmianki w twoim przypadku wymagają systematyczności bezwzględnej, musisz robić je małe i często Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2014 tak tez mam zamiar zrobi ,chciałem więcej rybek ale kolega Dominik wyjaśnił mi sprawę(dziwny jak dla mnie sposó co do akwarium to panowie postanowiłem zacząć od małego ponoć więcej zachodu przy takim ,w planie mam zamiar mieć 400l to kwestia tylko kupienia .Co do tej podmianki to zapytam bo do tej pory robiłem 5 litrów tygodniowo a czy nie lepiej robi co dziennie po np litrze (tylko pytam ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2014 Ja podmienialem przez dłuższy czas codziennie 1, 5L w 150L akwarium + ubytek z parowania. Teraz podmieniam raz w tygodniu 8% i nie widzę żadnej kluczowej różnicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2014 (edytowane) Pawell co do odpieniacza to wiele czytałem i ponoć takie małe akwaria nie potrzebują wystarczy żywa skała piasek i podmianka częsta wody. .?czy ktoś ma pojecie co to jest na tej skale ? Edytowane 6 Styczeń 2014 przez Walus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach