Skocz do zawartości
Tresto

Akwarium 400l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) , niedługo otrzymam 400 l akwarium i chcę założyć w nim akwarium morskie, więc mam parę pytań odnośnie filtracji. W akwarium będzie niewielka ilość skały żywej (około 20-30 kg) chcę się skupić głównie na rybach, skała jako wystrój. Więc filtracja oparta na skale odpada, Jeśli chodzi o sump to nie chcę go zakładać bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, nie mam też nikogo kto by mi pokazał jak to zrobic, nie chce też wiercić otworów pod komin w akwarium no i najważniejsze strach przed zalaniem. Interesuje mnie jedna z dwóch metod.

1- oparta na kubełku i odpieniaczu, czytałem że nie jest zbytnio polecana 

2- Panel filtracyjny 

I tu mam pytania co byście polecali jaki sprzęt użyć do tego? Jeśli chodzi o drugą metodę to czy panel o wymiarach 20x60x60 (boczny) będzie wystarczał czy muszę zrobić panel z tylu 120x(10 badz 15)x60. Jaki odpieniacz najlepiej zastosować (zewnetrzny, wewnetrzny czy przeznaczony do sumpa) i czy jest możliwość żeby odpieniacz nie wystawał zbytnio ponad wodę (akwarium jest zabudowane w szafce) Dzięki za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej. moim zdaniem przy takim litrazu sump okaze sie nie zbedny zwlaszcza ze skaly bedzie malo wiec bedziesz potrzebowal porzadny czyt.duzy odpieniacz, watpie abys zrobil wystarczajaco duzy panel aby zmiesci taki sprzet. nie kabinuj bo bedziesz zalowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400 litrów rybne bez sumpa, :)

sump to mały zbiornik zazwyczaj pod zbiornikiem głównym, w nim montujesz wszystkie urządzenia, tak by nie zagracić zbiornika górnego,

nie wiem co to za metoda kubka i odpieniacza, bo to zazwyczaj odpieniacz ma kubek, panel stosuje się raczej w mniejszych zbiornikach

przy takim zbiorniku na początek pomyśl nad kominem, bo jak zalejesz zbiornik to tylko pudełko Ci zostanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o filtr zewnętrzny plus odpieniacz zewnetrzny. A przy mniejszej ilości ryb i wiekszej ilosci skaly panel boczny by się spisał?i czy jest możliwość stworzenia sumpa bez komina (nie chce wiercic w akwrium i szafce)? I jak zabezpieczyć przed zalaniem?Sorrki ze tyle pytan ale siedze na necie juz od kilku dni bardziej zielony jestem niz cos wiem a nie chce eksperymentowac :)

Edytowane przez Tresto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest kilka dobrych odpieniaczy wieszanych na szybie. pamietaj ze skala to podstawa filtracji a odpieniacz ja wspomaga. mysle ze jak dasz okolo 15 % skaly plus duze czeste podmianki to mozesz zastosowac panel, choc ja zawsze bylem i bede zwolennikiem sumpa. A moze pudelko przelewowe i sump za sciana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz gdzie go zboku postawić to możesz tak zrobić, stawiasz 2 zbiornik  gdzieś zamknięty w szafce obok i to masz sump, do przeprowadzenia wody pomiędzy zbiornikami, możesz wykorzystać grawitacje :) bierzesz łączysz 2 zbiorniki rurką, i wypompowujesz z niej powietrze, woda będzie dążyła do równego poziomu, wiec w drugą stronę montujesz niewielką pompę, myślę że 1700l/h powinno wystarczyć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam możliwości postawienia sumpa z boku czy za ścianą :(

Edytowane przez Tresto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to gdzie postawisz?

zawsze, możesz w zbiorniku wydzielić miejsce na sam odpieniacz i pompę, gdzieś z tyłu zbiornika.

tak naprawde musisz się zastanowić gdzie zamontować odpieniacz, nic więcej Ci nie potrzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego myslalem o panelu filtracyjnym wydzielonym z akwarium. Moglbym zrobic sumpa pod akwarium ale nie wiem jak do tego podejsc i dostalem warunek ze musi byc zabezpieczone przed wylaniem (kobiety :P) znalazlem cos takiego aqua medic riff 500 drogie diabelstwo ;/ale i tez musi byc w sumpie. Chcialem sie obyc bez sumpa ewentualnie sump  zamkniety zabezpieczony przed wylaniem :(

Edytowane przez Tresto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydziel miejsce na odpieniacz w akwarium, czyli budujesz tak duży komin by wszedł ci tam odpieniacz i pompa powrotu i temat zamknięty

co do sumpa w zbiorniku budujesz komin, w nim masz otwory na dół, komin chroni twoje mieszkanie przed zalaniem, i ogranicza ilość wody która spływa do sumpa

więc układ jest bespieczny

poszukaj kogoś w twoim mieście, kto ma zbiornik morski z sumpem, lub przejedź się do jakiegoś sklepu z morsczyzną to się dowiesz jak to zbudować by było bezpieczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi