Skocz do zawartości
Dawid1221

[25 l] Pierwsza Solanka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakładam pierwszy zbiornik morski a oto szkło i pokrywa jeszcze bez otworu na filtr 

Dziś zamówiłem sól reef crystals 2 kg i filtr kaskadowy hailea

Zbiornik 25 l 

post-3941-0-18481500-1388241964_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morskie rybki w większości nie skaczą, nie będziesz miał soli na podmiane w razie co. Pod pokrywą ugotujesz akwarium.

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morskie rybki w większości nie skaczą

Przyznam że ta wypowiedź mnie trochę zdziwiła z tego co wiem np. Amphiprion ocellaris, babki kopiące i wiele innych lubią sobie pofruwać.

W takim baniaku myślę, że problemu z rybami to raczej nie będzie bo niby co tam można będzie trzymać, a i z koralami nie poszalejesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K_dab napisałem większość a nie wszystkie. Jak dla mnie to ani na ocelarisy ani na babki to akwarium nie jest wystarczające. No może na jednego gobiodona :)

Oczywiście rozumiem ,że warunkowanie odkrytego zbiornika też Cię nie przekonuje :)

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już tłumaczę, 2 kg soli to śmiech kup więcej bo jak będziesz musiał szybko zrobić podmianę to zostajesz z ręką w tzw. nocniku. Sprawa następna przykryte akwarium tez nie najlepszy pomysł bo nie poradzisz sobie z temperaturą a parowanie wody jest jak najbardziej wskazane aby uzupełniać braki świeżą wodą. W morszczyźnie tak na prawdę nie da sie robić wszystkiego na łapu capu i mówić "DOBRZE BĘDZIE" bo z takim podejściem jakie Ty przedstawiasz to nie będzie. Słuchaj się kolegów z forum bo chcą dobrze. Ale i tak zrobisz jak chcesz

No chyba że masz w pokrywie zamontowane wiatraki które będą wywalać ciepło na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy jakoś zaczynał , ja zaczynam tak i zobaczymy jak będzie , mam nadzieje że to się uda 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawid rozmawialiśmy na Prvie o oświetleniu. Nawet jak dasz minimum czyli 2x24W to przy takiej pokrywie będziesz potrzebował wydajne wiatraki a wtedy i tak wyparuje więcej wody niż bez wiatraków przy odkrytym akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fox do kolegi raczej nic nie dotrze, także nie ma sensu więcej tu gadać. Założy i zobaczymy, ale nic dobrego z tego nie będzie. Musi sie nauczyć słuchać dobrych rad aby uniknąć problemów, ale widac że lubi problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa napisane słowa ,,Będzie dobrze ,,  i już piękne komentarze w moim kierunku no w pokrywie nie ma żarówki więc i tak bym musiał kupić oświetlenie będzie inne i akwarium bez pokrywy .Nie lubię problemów więc się dostosuje  .

adikwroc jest sens tu gadać pomoc przy zakładaniu akwarium , jeszcze nic nie zalałem nic nie zrobiłem a ty już masz 100 % werdykt , że nic z tego nie będzie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy nie przepychajmy się. Ja wskazałem Tobie tylko punkty które będą uciążliwe lub wręcz niebezpieczne. Adic to potwierdził i widzi te same błędy co ja. Nawet jak byś zamontował silny wiatraczek to i tak wachanie dobowe temperatury było by zbyt duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam lepiej czytać i pytać, wiem z autopsji ;) Pokrywy nie może być w morskim, bo życie w akwarystyce morskiej jest wrażliwe na wahania dotyczy to między innymi temperatury. Koledzy słusznie mówią, bo nagrzeje Ci się woda od oświetlenia i Ci życie padnie. Wydasz kasę i sam się przekonasz, a tak można zaoszczędzić dzięki doświadczeniu innych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś znalazłem grzałkę 25 W i tylko czekam na kuriera z solą i kaskadą . Ile woda musi się filtrować ? Tydzień , miesiąc ?

ile woda musi dojrzewać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi