Skocz do zawartości
Dawid1221

Pomoc w zakładaniu pierwszej solanki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem na forum nowy więc opowiem trochę o sobie .

Mam 3 akwaria słodkowodne 25 l , 25 l , 60 l, te największe chce przerobić na morskie 

Akwarystyką zajmuje się 3 lata i słodkowodna mnie znudziła i chce mieć 60 słonych litrów 

Myślę o tym już rok i dla mnie ta akwarystyka jest skomplikowana 

Pytam was dziś o sprzęt do 60 l  mam grzałke 75 W i to wszystko co może się nadać . Co muszę jeszcze dokupić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw nam powiedz co byś chciał trzymać. Skorupiaki, maleńkie rybki, miekkie korale, twarde korale, mieczaki itp. Wszystko razem? Będzie nam łatwiej odpowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jak chcesz mieć spokój i łatwe akwarium w utrzymaniu. To kup sobie 1 cyrkulator np. Tunze 6015 jaki kolwiek odpieniacz na kostkę. Sól 8 kg Instant Ocean. Miernik zasolenia Testy NO2 NO3 PO4. To tak ze sprzętu. Pewnie o czymś zapomniałem. Na cyrkulator sobie nie żałuj. Ewentualnie moze być AquaSzut 750 Head lub Aquaek Reff cylculator 2600 chyba.

A i oświetlenie 2 lub 3 razy 24w w formacie T5 Lub jakieś niezłe ledy. Ale to już spory koszt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bedziesz z głową robił i kupował porządne rzeczy a nie warto szajsu kupować bo się kupuje dwa razy to myślę , że w zależności od życia 550-1000 zł.

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba ale jest bezpieczniej. Ja prowadzę mniejszy zbiornik od roku bez odpieniacza 150L i w tym tygodniu zacząłem żałować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od podstaw to lepiej zrozumiem

Akwarium Mam

grzałka mam 

cyrkulator  trzeba kupić 

i co jeszcze ze sprzętu ? filtr ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj opini na forum bo chyba ludzie na niego narzekają. Albo z Hydora coś poszukaj albo zasilany pompa powietrzna kostką lipowa.

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a oświetlenie ?

aktualnie mam aquael eco light 11 w świetlówka

eco-light-sunny-11w-6500k-.jpg

To ta niebieska będzie ok ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki odpieniacz kosztuje max 50 zł bez pompy powietrza. Kostkę warto wymienić na kostke firmy Aquamedic. Jeśli będziesz takiego szukał to poszukaj z jeszcze jednym elementem którego na tym nie ma. Na zdjeciu 4 w tym szerokim otworze warto aby było jeszcze drobne platrikowe sitko. Mają chyba taki w roslinyakwariowe.pl czy coś. Lub zainwestuj w Hydora.

Zaslaba. I w ogóle awaryjna. Warto abyś miał przynajmniej 48W

Jeśli chcesz to możesz pisać do mnie na priv. Szkoda forum zasypywac takimi postami.

post-3731-0-89460300-1388159244_thumb.jpg

post-3731-0-74189700-1388159301_thumb.jpg

post-3731-0-94124600-1388159342_thumb.jpg

post-3731-0-61803600-1388159391_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

jestem zupełnie świeży na forum. Swoją solniczkę mam od maja tego roku.

Zacząłem podobnie do ciebie.

Miałem zwykłe akwarium 60 diversa z pokrywą. Zachciało mi sie solniczki więc kupiłem kostkę 30litrową aquael nanoreef.

W 30l wytrzymałem około miesiąca i w końcu w maju przełożyłem wszysko do 60-tki. Z diversy zostało szkło i grzałka. Z aqualela wziąłem filtr kaskadowy. Zainwestowałem w hydor koralię 900 i oświetlenie (chińska belka 4x14W -dwie białe i dwie niebieskie).

Odpieniacza w tym akwa nie mam.

Z życia mam dwa błazenki (były w kupionym aquaelu), dwie krewetki czyszczące, kraba pustelnika, turbo ślimaka, xenie i capnelle. Wyrasta mi dużo dzikich ukwiałów? czy jakiś innych stworzeń.

Ciężko było na początku -długo walczyłem z cyjano, ale udało się.

Fotki postaram się wrzucić, ale pewnie dopiero w przyszłyk roku bo mam telefonw serwisie.

Dziś zakupiłem kolejne akwa ~112l Aqua Nova M500 bez pokrywy więc na dniach zacznę się przenosić, ale to inny temat.

Życzę Ci powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi