Skocz do zawartości
delik

Testy filtra RO Aquarius 75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

2 dni temu przyszła do mnie paczka z nowym filtrem Aquarius 75 http://sklep.osmoza.pl/aquarius-75-najchetniej-kupowany-p-573.html i zdziwiło mnie, że w zestawie "nie ma" ogranicznika przepływu. Dzisiaj po wymianie kliku maili dowiedziałem się, że "Ogranicznik przepływu jest umieszczony wewnątrz przewodu przy kolanku odprowadzającym brudną wodę do kanalizacji" oraz, że "Parametry są te same" co ograniczniki montowane do wężyka z opdływem.

Przefiltrowałem już kilka litrów wody i wylałem tak na wszelki wypadek. Teraz skończyłem test wydajności i po 30 min otrzymałem 2,6l przefiltrowanej wody. Niestety nie wiem ile odpadu wygenerowało się w tym czasie. W takim tempie przefiltrowałbym 124l w ciągu doby więc mniej niż połowę z 284l deklarowanych w opisie, co mnie bardzo niepokoi.

Zastanawiam się z czego to wynika? Czy może trzeba jednak zastosować dodatkowy ogranicznik przepływu? Ciśnienia wody w kranie nie znam, ale wydaje się, że jest ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie membrana 75gpd robi 2l wody w około 22 minuty, czyli mniej więcej tak samo jak u ciebie, działa tak od około 4 lat. Woda na wejściu około 250, za osmoza około 10-13.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co, ta wydajność o której tyle piszą to miedzy bajki można ją wsadzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność podana jest pewnie przy określonym ciśnieniu, a  w kranie jak to w kranie średnio, pewnie po założeniu pompy wydajność byłaby dużo lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak mogę zmierzyć ciśnienie wody, jest jakiś tani sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien ale mierniki ciśnienia chyba zawsze są gdzieś na instalacji niezależnie czy to dom czy kieszkanie. Kiedyś w pracy mieliśmy osmoze o wydajności 90L/h ale gdy woda była bardzo zimna to wydajność spadała nawet do 48-50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ze moge zalozyc gdzies manometr to wiem, ale bez przesady. Nie mam zamiaru specjalnie po to kupowac manometru.

Dzisiaj jak wroce z pracy to sprawdze czy w piwnicy jest jakis zalozony.

Teraz jest okres zimowy i moze faktycznie to ma tak duzy wplyw na wydajnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi