Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2014 OK. Coś z kompem mam nie tak i Twojej strony w ogóle mi nie otwiera Ale na drugim działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laser 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2014 Leszku ,możesz podać jak wrócić do oryginalnego oprogramowania ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2014 postaram się zrobić jutro jakiś opis z fokami - ale musisz mieć dostęp do środka lampy tak jak pisałem w 1wszym poście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laser 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Styczeń 2014 postaram się zrobić jutro jakiś opis z fokami - ale musisz mieć dostęp do środka lampy tak jak pisałem w 1wszym poście. Otworzę ją jak będzie trzeba to przy okazji wyczyszczę wentylatory . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 Ok, żeby przywrócić oryginalny soft w lampie przede wszystkim musimy się dostać do środka. W środku lampy będzie zainstalowany kontroler w którym musimy zewrzeć 2 piny. Można to zrobić na poczatku procedury, która będzie wymagała usunięcia zworki w odpowiednim momencie, lub w trakcie procedury jednym, szybkim ruchem 1. na początek pobieramy sobie oryginalny plik firmware (binarny) stąd: http://www.pacific-sun.eu/download/firmware_3ch_2_6e.bin 2. następnie stąd: http://www.mcselec.com/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=153&Itemid=54 pobieramy aplikację bootloader.exe 3. Sprawdzamy w menadżerze bluetooth na którym porcie zainstalowała się lampa. MUSI to być port COM poniżej numeru 17tego. Jeśli jest inaczej - i TYLKO WTEDY - trzeba usunąć (odinstalować) ukryte przez Windows porty według tej procedury: http://www.digi.com/support/kbase/kbaseresultdetl?id=3308 wyłączamy lampę z prądu i usuwamy wszystkie porty com jak leci, przy okazji porządek w systemie się zrobi - poniżej kilka okienek jak to wyglądało u mnie - lampa zainstalowała się na com 18 i 19 po zakończeniu operacji na nowo instalujemy BT lampy i teraz już jak widać będzie on mial znacznie niższe numery i o to chodzi: Jeszcze raz - jeśli lampe masz zainstalowaną poniżej portu 17tego - NIE MUSISZ TEGO ROBIĆ. 4. Odpalamy program bootloader.exe i ustawiamy - z menu File wybieramy plik binarny ze softem, oraz w menu options ustawiamy port com lampy, oraz baudrate = 19200 5. Na włączona i pracującą lampę zakładamy zworkę na kontrolerze. Oczywiście wcześniej trzeba odpiąć wtyk z czujnikiem temperatury i włącznikiem awaryjnym. Zwieramy razem ze sobą piny 1 oraz 4 i pozostawiamy zwarte do momentu kiedy w opisie powiedziane bedzie żeby zworkę usunąć. Ja korzystam z pęsetki metalowej jak na zdjęciu. 6. klikamy w programie bootloader - Menu_Upload co wywoła funkcję ładującą (O ILE mamy zaznaczony prawidłowo port COM). Działanie funkcji objawi się tym że zaczną leciec od góry do dołu potwierdzenia 123... 123... 123... i tak dalej w tym momencie USUWAMY ZWORKĘ z kontrolera co MUSI spowodować rozpoczęcie ładowania softu. Jeśli tak nie jest lub coś się po drodze wysypie - załóż znowu zworkę i powtóz pkt.5 Po prawidłowym zakończeniu ładowania - lampa wstanie a na wyświetlaczu pojawią się znane z oryginalnego softu komunikaty. Teraz musisz nawiązać połączenie z lampą przy pomocy oryginalnego softu i przywrócić ustawienia fabryczne poleceniem Default Settings z zakładki Service tab. I to tyle - miłej zabawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 Leszku ,możesz podać jak wrócić do oryginalnego oprogramowania ? A jest jakiś konkretny powód, czy tak sobie tylko zmieniasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laser 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 A jest jakiś konkretny powód, czy tak sobie tylko zmieniasz? Nie mogę ustawić światła nocnego a jak próbuję rozłącza mi lampę i ustawienia wracają do ustawień domyślnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 Dziwne... Leszek pisał: " Nie ma przeskoków, zmian algorytmu stąd że "normalne" świecenie w ciągu dnia a wschód i zachód to inne procedury - tu jest wszystko w "jednym ciągu". " Wydawało mi się, że u niego w programie nie ma pojęcia światła nocnego, a tylko w określonych godzinach ustawiasz sobie odpowiednio niskie poziomy świecenia. Ale widać czegoś nie wiem lub opacznie zrozumiałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 w trybie uproszczonym tak się generuje "nocne" wybierając moc i kolor. Lecz to i tak się sprowadza do wygenerowania wykresu co mozna sprawdzić odczytując wgrany wykres w panelu ustawien zaawansowanych. Problem z lampami PS niektórymi może być związany z bluetoothem. Ramki transmitowanych danych są długie a nie ma możliwości sprzętowych żeby wprowadzić mechanizm obliczania sum kontrolnych z transmisji zgodny z kontrolerami AQL - przez co cała transmisja jest podatna na zakłócenia przy słabym sygnale Może to z kolei powodować zapisywanie jakichs bzdur do pamięci lamppy. Dlatego warto sprawdzić nawet 2x co się zapisało do lampy (robiąc odczyt) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Styczeń 2014 No i wszystko jasne. Dzięki Leszek za wyjaśnienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2014 Coś dla osób z problemami portów COM o wysokich numerach... www.aqualed.pl/ftp/AQLLoader.exe Szybka instrukcja. 1 - wczytać plikBIN 2 - wpisać numer portu na którym siedzi lampa pamiętając o literkach COM - czyli np COM27 3 - założyć zworkę na komputer - jak w opisie wcześniej 4 - kliknąć ładuj soft, kiedy program powie usunąć zworkę. 5 - obserwować pasek postępu... 6 - gotowe. Programikiem można wgrywać każdy typ firmware do lampy zarówno PS jak i AQL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach