loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 Ja używam takiego patentu: Bierze się butelke PET i obcina szyjkę i denko pozostawiając "rurę". Od środka montujemy koszyk z króćca ssącego pompy obiegowej i przy pomocy gorącego powietrza (ja używam lutownicy ale da się to zrobić nad gazem) obkurczamy butelkę na króćcu. To jest tworzywo termoplastyczne więc będzie pod wpływem ogrzewania kurczyło sie i przybierze kształt formy - w tym przypadku koszyka od pompy. Gotowe wygląda jak na focie - teraz do środka ładuje wate, wkręca w pompe i już. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 Cyjano to bakterie które przylatują przez wate i wracają z powrotem do akwarium. Nie uważam aby chemi clean był bardziej szkodliwy od cyjano które szkodzi całemu systemowi. Nie namawiam ale ją po dwóch dniach mam problem z głowy :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 (edytowane) Kolega zrobi jak będzie uważał. Ja na razie nie używam chemicleanu. Uważam to za ostateczność. Kolega zrobi jak będzie uważał. W końcu to jego baniak . Edytowane 22 Grudzień 2013 przez parman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 AdrianPotocki jaki stan zamglenia dzisiaj w akwarium? Miałem podobny problem z zamgloną wodą w akwarium nie chciało samo zejść więc zrobiłem filtr z bulteki po wodzie mineralnej do której wsadziłem na maksa waty i gąbki i po 3 dniach było po sprawie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 Myślę, że trzeba po prostu czasu. W końcu to młodziutki zbiornik . I "wszystko się może zdarzyć..." . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 (edytowane) Odpaliłem UV, niech całkowicie wyklaruje wode. Co ciekawe i to gówno z piachu schodzi. Jak już kurz opada to widzę że jednak nie wszystkie korale dały rade w takich warunkach. Jak już się wyklaruje woda - kiedy zrobić pierwsza podmianę ???, od początku listopada nie robiłem jeszcze żadnej. Co prawda dostarczam jakieś mikroelementy poprzez reaktor - ale podmiana to zawsze podmiana... Po za Rową i żarciem dla ryb nic do zbiornika nie dodaje. P.S no i PO4 mi skoczyło mocno do góry Edytowane 22 Grudzień 2013 przez AdrianPotocki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 Na cyjano tylko chemi clean, po trzech dniach zapomnisz co to cyjano, stosowałem i nie szkodzi to ani koralom, ani bezkręgowcom i rybom. Dawka wdg. instrukcji, ja nawet nie robiłem dużej podmiany po kuracji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 To co pokazałem to nie jest sposób an cyjano, tylko pomysł jak zrobić dodatkowy filtr mechaniczny w razie potrzeby. U mnie sprawdza się np. przy odkurzaniu sumpa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 napisałeś że cierpliwość również stosowałeś... no wybacz, ale akwarium półtora miesiąca, dopakowane koralowcami a Ty o cierpliwości piszesz?? Stosujesz szamańskie metody z zaciemnianiem akwarium... jeszcze nigdy nie słyszałem aby to pomogło w CZYMKOLWIEK na dłuższą metę. Podniosło Ci się PO4 bo te gloniska które uśmierciłeś brakiem 3 dniowym światła się zaczynają rozkładać... Daj temu zbiornikowi spokój - mętna woda ale koralowce mają dobrze? To nic nie zmieniaj! Daj odpieniek na mokro bardzo(aby mocno mętna woda się w nim zbierała) Nie lej bakterii i daj watę na spływ. Zmieniaj ją codziennie. I naucz się cierpliwości, bo jej Ci brakuje:) p.s. brak podmian jeszcze ŻADNEGO akwarium nie wyprowadził na prostą... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2013 A mówiłem, że mówiłem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Hej Woda od tygodnia - kryształ. Myśle że kluczem było przelanie bakterii pomimo podawania dawek zalecanych na opakowaniu. Pozdrawiam Adrian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Też używam BioGro, ale podaje połowę dawki z opakowania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Hej Woda od tygodnia - kryształ. Myśle że kluczem było przelanie bakterii pomimo podawania dawek zalecanych na opakowaniu. Pozdrawiam Adrian zawsze cieszą takie wiadomości:) Daj jeszcze informację tak za 2-3tygodnie czy wszystko ok - tak dla potomnych niech zostanie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach