Skocz do zawartości
AdrianPotocki

Mleko w baniaku - HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam takiego patentu:

xk65yC0.jpg

Bierze się butelke PET i obcina szyjkę i denko pozostawiając "rurę". Od środka montujemy koszyk z króćca ssącego pompy obiegowej i przy pomocy gorącego powietrza (ja używam lutownicy ale da się to zrobić nad gazem) obkurczamy butelkę na króćcu. To jest tworzywo termoplastyczne więc będzie pod wpływem ogrzewania kurczyło sie i przybierze kształt formy - w tym przypadku koszyka od pompy.  Gotowe wygląda jak na focie - teraz do środka ładuje wate, wkręca w pompe i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyjano to bakterie które przylatują przez wate i wracają z powrotem do akwarium.

Nie uważam aby chemi clean był bardziej szkodliwy od cyjano które szkodzi całemu systemowi.

Nie namawiam ale ją po dwóch dniach mam problem z głowy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega zrobi jak będzie uważał. Ja na razie nie używam chemicleanu. Uważam to za ostateczność. Kolega zrobi jak będzie uważał. W końcu to jego baniak ;).

Edytowane przez parman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AdrianPotocki jaki stan zamglenia dzisiaj w akwarium? 

Miałem podobny problem z zamgloną wodą w akwarium nie chciało samo zejść więc zrobiłem filtr z bulteki po wodzie mineralnej do której wsadziłem na maksa waty i gąbki i po 3 dniach było po sprawie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że trzeba po prostu czasu. W końcu to młodziutki zbiornik :). I "wszystko się może zdarzyć..." ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliłem UV, niech całkowicie wyklaruje wode.

Co ciekawe i to gówno z piachu schodzi. Jak już kurz opada to widzę że jednak nie wszystkie korale dały rade w takich warunkach.

Jak już się wyklaruje woda - kiedy zrobić pierwsza podmianę ???, od początku listopada nie robiłem jeszcze żadnej.

Co prawda dostarczam jakieś mikroelementy poprzez reaktor - ale podmiana to zawsze podmiana...

Po za Rową i żarciem dla ryb nic do zbiornika nie dodaje.

P.S

no i PO4 mi skoczyło mocno do góry :(

Edytowane przez AdrianPotocki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cyjano tylko chemi clean, po trzech dniach zapomnisz co to cyjano, stosowałem i nie szkodzi to ani koralom, ani bezkręgowcom i rybom. Dawka wdg.  instrukcji, ja nawet nie robiłem dużej podmiany po kuracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pokazałem to nie jest sposób an cyjano, tylko pomysł jak zrobić dodatkowy filtr mechaniczny w razie potrzeby. U mnie sprawdza się np. przy odkurzaniu sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałeś że cierpliwość również stosowałeś... no wybacz, ale akwarium półtora miesiąca, dopakowane koralowcami a Ty o cierpliwości piszesz?? Stosujesz szamańskie metody z zaciemnianiem akwarium... jeszcze nigdy nie słyszałem aby to pomogło w CZYMKOLWIEK na dłuższą metę. Podniosło Ci się PO4 bo te gloniska które uśmierciłeś brakiem 3 dniowym światła się zaczynają rozkładać...

Daj temu zbiornikowi spokój - mętna woda ale koralowce mają dobrze? To nic nie zmieniaj! Daj odpieniek na mokro bardzo(aby mocno mętna woda się w nim zbierała) Nie lej bakterii i daj watę na spływ. Zmieniaj ją codziennie.

I naucz się cierpliwości, bo jej Ci brakuje:)

p.s. brak podmian jeszcze ŻADNEGO akwarium nie wyprowadził na prostą...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Woda od tygodnia - kryształ.

Myśle że kluczem było przelanie bakterii pomimo podawania dawek zalecanych na opakowaniu.

Pozdrawiam Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też używam BioGro, ale podaje połowę dawki z opakowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Woda od tygodnia - kryształ.

Myśle że kluczem było przelanie bakterii pomimo podawania dawek zalecanych na opakowaniu.

Pozdrawiam Adrian

zawsze cieszą takie wiadomości:)

Daj jeszcze informację tak za 2-3tygodnie czy wszystko ok - tak dla potomnych niech zostanie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi