Skocz do zawartości
joopa

Ledy na podbicie fluorescencji

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczyłyby same niebieskie ?

Ile by trzeba ich dać dla akwarium 100x55x45

Tylko jako uzupełnienie T5, zamiast świetlówki aktynicznej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fluorescencja koralowców to jest bardzo obszerny i trudny temat. w skrócie można  wytłumaczyć że zjawisko to polega na absorpcji przez barwniki (pigmenty) światła o określonej długości fali i emisji światła o innej długości fali. Różnica między długościami fali światła pochłoniętego a emitowanego to tak zwany przesunięcie (shift). W zależności od barwnika a jest ich dziesiątki jeśli nie więcej (w zasadzie każdy gatunek korala ma przynajmniej jeden pigment fluorescencyjny), shift może wynosić od kilku do 200nm lub prawdopodobnie nawet więcej niż 200 nm. Oczywiście zjawisko to nie zachodzi bezstratnie więc nie można liczyć na to że dostarczając określoną ilość światła otrzyma się tyle samo emitowanego przez pigment. Zwykle jest tego znacznie mniej. Ze sposobu działania ludzkiego oka wynika także kolejny fakt - oko ludzkie jest najbardziej wrażliwe na zieloną barwę światła i z tego powodu znacznie łatwiej zauważymy fluorescencję zieloną niż innych barw. Żeby pobudzić do takiego świecenia potrzebne jest z reguły światło o długości 380-410nm (ultrafiolet) bądź niebieskie 440-480nm. Można więc użyć ledów UV lub Royal Blue. No ale nie tylko niebieskie i ultrafioletowe światło wzbudza fluorescencję - są takie pigmenty które świecą na niebiesko pobudzane światłem zielonym. Nam trudniej w takich warunkach obserwować fluorescencję bo zielone światło które pada na korala widzimy lepiej niż to emitowane. Częściej mamy też do czynienia z sytuacją gdzie pobudzony pigment światłem o krótszej fali świeci światłem o fali dłuższej ale jest też niekiedy na odwrót - są pigmenty które świecą na niebiesko lub fioletowo pobudzane światłem seledynowym bądź zielonym. Ciężko zatem doradzić ale jedno jest pewne - najlepiej obserwowalny efekt "zielonego fluo" dadzą diody UV i "krótkie" RB. Ale jeśli pozostałego światła będzie dużo - efekt może być słabo widoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, w planach ledy miały by się zapalać przed samym końcem świecenia T5 i będą świecić z godzinkę.

Obejrzę jakie ledy są w RB i UV. Tylko ile ich dać ? 6 sztuk da już jakiś efekt czy trzeba ich więcej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T5 39W niebieskie? - razem z rurkami te 6 sztuk na 100cm to będzie minimum (zależy jeszcze na jaki prąd puścisz diody), bez rurek mam u siebie w podobnym zbiorniku (100x70x60) 2xRB i 2xUV i uważam że jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 6x39T5, świecą się jako ostatnie 4 szt, 3x niebieskie i jedna purple, świeciłyby razem z led, później gasną i zostają same ledy przez 30-45 minut. 6szt by pasowało bo jeden driver by je załatwił, ale jeśli efekt byłby mało widoczny to można dać więcej szt.

Myślałem żeby i RB i UV na jednym prądzie dać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ciemku (same ledy) będzie bardzo fajny efekt, w zależności od typu UV (polecam i mówię o ProLightach z maritexu) max prąd dla nich to 700mA. Jak chcesz zobaczyć jak świecą to masz do mnie 25 minut przez Wschowe i Święciechowe - zapraszam na pokaz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz, szkoda że się nie zgadaliśmy wcześniej bo siedziałem w samochodzie w sobotę pod Twoim domem :D

Z Adamem w AM byliśmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buhahaha :) no to ładnie....

Niestety moja gramma z tej dostawy nie przeżyła 24 godzin :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi