Skocz do zawartości
crismoniamati

Moje nowe szkiełko. Od holendra do solanki

Rekomendowane odpowiedzi

Od holendra na morskie

Dziś właśnie wybieram się po moje nowe akwarium red sea max 250, a wczoraj zakończyłem swe zmagania z moim holendrem - nie obyło się bez łez. W związku że odnośnie morskiego jestem totalne zero no może po przeczytaniu kilku artykułów coś zrozumiałem ale i tak potrzebuje pomocy. Przez wiele lat będąc zapalonym akwarystą nauczyłem się jednego - człowiek się ciągle uczy. W związku z tym mam kilka pytań.
1. Jakich ryb unikać, bo natknołem sie na artykuł że dużo ryb z odłowów nie przeżywa w akwarium jak i korali.
2. Czy popularne Nemo da się rozmnorzyć w akwarium
3. Ze wzgledu że posiadałem holendra polepszałem struktur wode nawożąc ją suchymi solami np KNO3 MgNO4 K2SO4 itd i czy w solance tez są takie praktyki aby zwiekszyć rozrost korali
4. Widziałem czasami ludzie stosuja aparature Co2, a że mi została a jeszcze nie wystawiłem na ebay, czy ją zostawić bo troche nie kumam co ona tym ludzią pomaga przecież robi efekt odwrotny od zamierzonego w solance . Mianowicie zmiekcza wode. A chyba powina być twarda.
4. Ile podmieniać wody co tydzień
5. Ile swieć swiatło
6. Jaką sól polecacie do korali
7. Pokarmy Hikari czy są warte uwagi w solance, tak pytam bo w tropicalu to lepszych wedle mnie niema
8. Co kupić jako ekipe sprzątającą

Pytań będzie napewno przybywać wraz z czasem, ale prośba o odp na te ostatnie. Proszę nie pisać użyj google bo na większość z tych pytań szukałem odp ale naprawde to co przeczytałem czesto się w każdych wypowiedziach bardzo rózni , co forum to inna interpretacja.

Na koniec ostatnie pytanie - jest tu może jakiś zapalenieć z UK - z chęcią poznam

Z góry dzieki za pomoc. Krzysztofpost-3905-0-27804800-1386489727_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj trochę na forum, na wszystkie pytania które zadałeś odpowiedź już była. Wystarczy troszkę poszperać a na pewno znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CO2 nie służy do zmiękczenia wody w akwarium tylko do dostarczenia roślinom węgla a przy okazji obniżeniu pH. Istnieje mit że w kwaśnej wodzie łatwiej zapanować nad glonami.

Wiem że nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj trochę na forum, na wszystkie pytania które zadałeś odpowiedź już była. Wystarczy troszkę poszperać a na pewno znajdziesz :)

Jakby kolega przeczytał moj post to tam bylo o nabijaczach postów co pisza w takim stylu jak ty, wiec z góry dzieki za głupią podpowiedz bo jeśli na tym forum jest coś o hikari lub o nitratach sypkich to ja chyba mam inną wyszukiwarke niż kolega, ale fakt nabiłeś sobie masz posta wiecej, kochany kolego forum powino pomagać, żyć dyskusiami. Mylisz forum z bibloteką co mamy wyszukiwarke - szukamy książki siadamy w czytelni i czytamy. Na forum Holenderskie.pl gdzie wcześniej siedziałem z racji że miałem rośliniaka takie potpowiedzi w twym stylu zaraz banuje moderator nie dajać istnieć takim jak ty, bo po to jest forum aby dyskutować , podpowiadać informować itd. A nie nabijac sobie posty przez podpowiedz w stylu - poszukaj na forum bo już to było. Jestem tu nowy ale piersza odpowiedz na mój temat musiała przypaść tobie . No cóż trudno mam pecha na dzień dobry.

CO2 nie służy do zmiękczenia wody w akwarium tylko do dostarczenia roślinom węgla a przy okazji obniżeniu pH. Istnieje mit że w kwaśnej wodzie łatwiej zapanować nad glonami.

Wiem że nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać :).

Widzisz kolego twa wiedza strasznie mała po pierwsze widze że totalnie nie znasz sie na Co2 twój wywód to zbiór takich bzdur że szkoda odpisywać , jakbyś miał rośliniaka to byś wiedział że w wodzie o dużej zawartości Co2 glon nie da rady urosnąć ani nawet powstać od nowa bo woda go poprost rozpuszcza i to jest prawda. W ten sposób zwalcza się powstające plagi glonów, lecz nie ima się to do plagi co już mamy od tygodni. Tu wtedy tylko walczymy roślinami to one maja zjeść pożywke dla glonów w postacji fosforu azotu itd stad nawożenie solami rośliniaków. Po drugie Co2 buforuje Ph bardzo w dół wiec znowu głupoty piszesz , stąd często wspomaga chodowle paletek aby buforować Ph do dołu. Ale już głupota w postaci jak to określiłeś - nie służy do zmiękczania tylko do dostarczania roślinom węgla! To już kolega nawet niewie co to fotosynteza! To po co takie głupoty pisze! Dwutlenku węgla kolego nie węgla, poczytaj o fotosyntezie a potem pisz, człowieku za takie głupoty co popisałeś to oznacza tylko że w życiu jeśli już wychodowałeś roślinke to chyba tylko moczarke. Nie pisz bzdur jak się nieznasz. A co do Co2 to już wiem w morskim stosuje się go do zrobienia reaktora wapnia, tylko nie pisz mi zaraz o bombie atomowej myśląc o tym reaktorze.

Przepraszam za byki ale miałem tylko 10 min na przerwie wieć pisze bez czasu na korekte, bo trzeba jeszcze kanapke zjeść.

Szukam i niemoge znależć - czy ktoś prubował suplementować wapń z soli suchej MgSO4 7H2O bo została mi po roślniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuzde mialo być CaCI2 nie na tą sól spojrzałem, ale byk!

Edytowane przez crismoniamati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że kolega crismoniamati zna się na wszystkim i jeszcze chce swoje zasady na forum wprowadzić. Ja swój zbiornik już prezentowałem na tym forum, możesz sobie obejrzeć

i porównać kto ma akwarium roślinne a kto zbiór najłatwiejszych w hodowli roślin porozrzucanych przypadkowo w zbiorniku. To że Ci Sagittaria ładnie rośnie nie czyni z Ciebie akwarysty roślinnego bo to chwast a kondycja pozostałych roślin pozostawia wiele do życzenia. O CO2 w zbiorniku roślinnym nie będę się z Tobą spierał bo nie jest to forum o takiej tematyce ale radzę najpierw poczytać zanim zaczniesz odpisywać takie pierdoły i to jeszcze tym tonem.

Trochę pokory wobec bardziej doświadczonych akwarystów bo po Twoich wypowiedziach nikt nie będzie miał ochoty Ci pomagać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@crismoniamati - proszę, zmień nastawienie do użytkowników. Na dzień dobry zniechęcasz ludzi do siebie. @adikwroc dobrze napisał, wiele z odpowiedzi jest na forum - szukać nie boli.

@Ci3chy i @crismoniamati - jak chcecie popisać o doświadczeniach nt. akwariów Holenderskich to mogę wam założyć osobny wątek w OT.

Proszę aby było miło i sympatycznie - jak nie, zamknę wątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ja coś tam pomogę.

1. Na rybach nie bardzo się znam jako ze nigdy mnie nie fascynowaly. Napewno przy zakupie nie kieruj się cena: tania to kupię. To zazwyczaj źle się kończy.

2. Tak nemo da się rozmnażyc sprawa komplikuje się troszeczkę przy hodowli młodych.

3. Tu używasz wody rodi mieszając z nią sól uzupelniasz składniki robiąc podmiany.

4. Co2 w morskim używasz do reaktora wapiennego.

4a. Podmiany 10% pojemności zbiornika wystarcza.

5. Światło uzależnione od życia w akwa czy to są same ryby miękkie lps czy sps.

6. Red Sea niebieska bądz d&d

7. Wszystko zależy od składu pokarmu ja ogólnie stosuje mrożonki

8. Dużo ślimaków napewno, z krajami uważaj na niebieskonogie wyjadaja ślimaki w poszukiwaniu nowych domków.

Sorki za częściowy brak polskich znaków pisze z telefonu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi